Kepentingan Kebersihan Rumah untuk Menjaga Kesihatan Keluarga

Menyedari keluarga yang sihat mesti bermula dari menjaga kebersihan persekitaran. Dengan tempat tinggal yang bersih, anda dan ahli keluarga dapat mengelakkan pelbagai penyakit. Oleh itu, kebersihan rumah perlu dijaga, dan ini adalah tanggungjawab setiap ahli keluarga.

Mempunyai kediaman yang bersih dan sihat adalah impian semua orang. Namun, pada hakikatnya, masih banyak orang yang tinggal di rumah kotor yang tidak memenuhi standard kesihatan. Sebenarnya, keadaan rumah seperti ini boleh menjadi tempat virus, kuman, dan perosak, seperti lipas dan tikus, untuk membiak, sehingga penduduk dapat dengan mudah mendapat pelbagai penyakit, seperti cirit-birit, tifus, dan demam berdarah berdarah (DHF).

Pelbagai Tempat di Rumah Yang Perlu Dibersihkan

Walaupun rumah itu telah dibersihkan secara berkala, kadang-kadang masih terdapat beberapa tempat yang tidak disedari, sehingga mereka ketinggalan untuk dibersihkan. Sebenarnya, bilik-bilik ini dapat menyimpan pelbagai jenis kuman penyebab penyakit yang boleh membahayakan kesihatan keluarga.

Berikut ini adalah tempat yang perlu anda perhatikan ketika membersihkan rumah anda:

 • Bilik tidur

  Akibatnya, anda dan keluarga akan lebih mudah terkena pelbagai penyakit, seperti selesema, batuk, dan alergi. Untuk mengelakkan ini berlaku, ganti sarung bantal dan sprei secara berkala sekurang-kurangnya setiap dua minggu, untuk mengelakkan pertumbuhan kuman. Pastikan juga membersihkan mainan kanak-kanak, memandangkan sistem imun kanak-kanak belum berkembang sepenuhnya.

 • Bilik mandi

  Tandas / almari, tab mandi, lantai bilik mandi, pemegang tandas, dan langsir mandi Ini adalah bahagian-bahagian bilik mandi yang perlu anda bersihkan dengan kerap. Kerana, kawasan atau objek ini mudah menjadi tempat pembiakan kuman. Untuk membunuh dan mencegah pertumbuhan kuman, bilik mandi perlu dibersihkan dengan cecair pembasmi kuman.

 • Dapur

  Selain bilik mandi, dapur juga merupakan tempat yang tepat untuk kuman berkembang. Satu kajian bahkan mendapati bahawa peralatan dapur yang digunakan untuk memproses makanan mempunyai bakteria Salmonella dan E coli lebih daripada pegangan keran di bilik mandi.

  Span pencuci pinggan, serbet, dan papan pemotong adalah semua perkara yang perlu anda bersihkan setiap kali anda menggunakannya. Ini bertujuan untuk mencegah pencemaran bakteria dan kuman pada makanan atau peralatan memasak yang lain. Sekiranya perlu, gunakan cecair pembersih khas untuk membunuh kuman di dapur.

Selain membersihkan bilik ini, Anda juga harus meletakkan sistem pengudaraan di setiap bilik. Pengudaraan membolehkan peredaran udara di dalam rumah, sehingga rumah tidak menjadi lembap. Dengan cara itu, kuman, bakteria, dan kulat tidak mudah tumbuh. Sekiranya keadaan rumah tidak membenarkan pemasangan pengudaraan, anda boleh menggunakan pengudaraan mekanikal, seperti kipas angin atau ekzos kipas.

Kesan Kebersihan Rumah Terhadap Kebersihan Diri dan Makanan

Bukan hanya kebersihan rumah, kebersihan diri setiap ahli keluarga dan kebersihan makanan yang dimakan juga perlu dipertimbangkan. Sekiranya tidak, kuman yang menyebabkan penyakit masih boleh masuk dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti mual, muntah, sakit perut, dan bahkan keracunan.

Lebih-lebih lagi jika kebersihan rumah tidak dijaga. Virus dan bakteria dari tempat kotor di rumah boleh merebak dan melekat pada permukaan badan, terutama tangan. Selain itu, kuman juga dapat dipindahkan ke makanan, terutama jika kebersihan dapur tidak dijaga dengan baik.

Agar ini tidak berlaku, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Basuh tangan dengan sabun dan air

  Tangan terdedah kepada pencemaran oleh kuman. Jadi, sangat penting untuk mencuci tangan sebelum makan, juga sebelum memproses dan menyediakan makanan. Gunakan sabun dan air bersih untuk membersihkan semua permukaan tangan anda.

 • Membersihkan permukaan dapur dan papan pemotong

  Pastikan anda sentiasa membersihkan permukaan dapur dan papan pemotong, sebelum dan selepas memasak. Anda boleh menggunakan sabun dan air suam untuk membersihkan permukaan dapur dan papan pemotong.

 • Mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran

  Sentiasa basuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum makan atau memasak. Ini bertujuan untuk menghilangkan kotoran yang mungkin masih melekat pada permukaan buah dan sayur-sayuran. Anda juga boleh menggunakan cecair pembersih khas untuk makanan yang dapat membunuh kuman dan bakteria.

 • Mengasingkan makanan mentah dari makanan yang dimasak

  Jangan sekali-kali meletakkan makanan yang dimasak pada pinggan yang sama dengan makanan mentah. Ini bertujuan untuk mengelakkan pencemaran kuman pada makanan. Juga, selalu gunakan papan pemotong bersih yang berbeza untuk makanan mentah dan untuk makanan yang dimasak atau siap untuk dimakan. Basuh papan pemotong dengan segera setelah menggunakannya, sehingga bersih sepenuhnya.

Untuk menjaga perabot rumah dan rumah anda bersih, termasuk peralatan dapur, terdapat pelbagai jenis cecair pembersih yang boleh anda gunakan. Sebilangan dari mereka bahkan mempunyai kemampuan untuk membunuh kuman. Tetapi jangan lupa, selalu perhatikan cara menggunakannya agar hasilnya berkesan.

Mulai sekarang, biasakan membersihkan rumah secara teratur dan teliti, agar anda dan keluarga dapat menghindari pelbagai penyakit. Jangan lupa tempat-tempat yang telah disebutkan di atas, kerana tempat-tempat ini mudah didiami oleh kuman.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found