Kenali Tanda Ikatan Lidah pada Bayi dan Cara Mengatasinya

Sekiranya si kecil kelihatan rewel atau sukar menyusu, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia mengalami gangguan lidah lidah- tali leher. Keadaan ini perlu diatasi sekiranya menyebabkan anak anda mengalami masalah pertumbuhan kerana sukar menyusu.

Tteruskan-tali leher atau ankyloglossia adalah kecacatan kelahiran kongenital pada lidah kerana frenulum yang terlalu pendek, yang merupakan tisu penghubung antara lidah dan dasar mulut.

Bayi yang mempunyai tali leher tidak selalu mempunyai gejala. Sekiranya tidak simptomatik atau tidak menyebabkan masalah pada bayi, keadaan ini biasanya tidak perlu dibimbangkan.

Ikatan lidah Secara amnya, ia hanya menimbulkan masalah jika menyebabkan bayi tidak dapat menggerakkan lidahnya dengan bebas, sehingga dia mengalami kekurangan susu kerana sukar menyusu. Keadaan ini dapat dikesan melalui pemeriksaan kesihatan bayi yang baru lahir oleh pakar pediatrik.

Nak tahu Tanda dan Gejala Bayi Ikatan Lidah

Bayi dengan tali leher mungkin menunjukkan beberapa gejala berikut:

 • Kesukaran mengangkat atau menggerakkan lidah. Ini dapat mengelakkan lidah bayi melekat dengan betul pada puting susu semasa memberi makan.
 • Bayi memerlukan masa yang lama untuk memberi makan, tetapi kelihatan lapar dan rewel walaupun baru sahaja menyusu.
 • Bayi mengeluarkan suara yang menyerupai bunyi "ckck" setiap kali mereka memberi makan.
 • Lidah bayi kelihatan mempunyai lekukan di hujungnya, sehingga kelihatan seperti bentuk jantung.

Kadang kala tali leher Ia juga memberi kesan kepada ibu menyusu. Ketidakupayaan bayi untuk menyusu dengan betul sering menyebabkan puting ibu melepuh atau merasa sakit ketika menyusukan bayi.

Jenis Ikatan Lidah Berdasarkan Keparahan

Berdasarkan ukuran frenulum dan keparahannya, ttali leher terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

 • Jenis 1

  Dihidupkan t-ongue-ikat jenis 1, frenulum nipis dan elastik, dan melekat dari hujung lidah ke tepi atas gusi.

 • Jenis 2

  Dihidupkan tali leher jenis 2, frenulum masih elastik tetapi lebih tebal daripada tali leher jenis 1. Frenulum melekat 2-4 mm di belakang hujung lidah hingga dekat tepi puncak gusi.

 • Jenis 3

  Dihidupkan tali leher jenis 3, frenulum tebal dan kaku, dan melekat dari tengah lidah ke lantai mulut.

 • Jenis 4

  Dihidupkan tali leher Jenis 4, frenulum terletak di belakang, berhampiran pangkal lidah, sehingga tidak dapat dilihat dengan jelas. Ikatan lidah Jenis ini biasanya hanya diketahui melalui pemeriksaan doktor, iaitu ketika doktor merasakan frenulum.

Sekiranya anda sedar bahawa si kecil mempunyai tanda-tanda bayi tali leher yang dinyatakan di atas, segera berjumpa doktor. Terutama jika keadaan itu membuatnya enggan makan atau minum susu.

Cara Mengendalikan Tongue-Tie

Penjagaan Bayi tali leher disesuaikan mengikut tahap keparahan keadaan. Berikut adalah beberapa langkah pengendalian tali leher :

Pemerhatian

Sekiranya tali leher masih agak ringan dan tidak menyebabkan masalah penyusuan, doktor biasanya hanya akan memantau perkembangan keadaannya terlebih dahulu, untuk melihat apakah pergerakan lidah bertambah baik atau tidak.

Biasanya, tali leher Anak yang lemah lembut akan hilang sendiri ketika bayi berusia 6 bulan hingga 5 tahun.

Operasi frenotomi

Langkah-langkah pembedahan Frenotomi diperlukan untuk mengatasi tali leher cukup parah sehingga menyukarkan bayi untuk menyusu atau menggerakkan lidahnya.

Ini adalah kerana tali leher Kes yang teruk pada amnya tidak membaiki sendiri dan berpotensi membuat bayi mengalami masalah pertumbuhan kerana sukar menyusu. Selain itu, frenotomi juga dapat dilakukan jika: tali leher pada bayi membuatkan ibu berasa sakit ketika menyusu.

Prosedur frenotomi dilakukan dengan memotong frenulum bayi menggunakan gunting steril, pisau bedah, atau laser. Frenotomi pada bayi pada amnya tidak memerlukan anestesia kerana tidak menyakitkan.

Walaupun cukup selamat, prosedur frenotomi masih berisiko menyebabkan komplikasi dalam bentuk pendarahan ringan, kecederaan pada kelenjar air liur, dan jangkitan. Namun, anda tidak perlu risau, kerana komplikasi ini jarang berlaku dan biasanya hanya ringan.

Dengan mengetahui apakah tanda-tanda yang dialami oleh bayi tali leher, Ibu dapat mengetahui keadaan ini di Little One. Walaupun tidak semua tali leher memerlukan rawatan, Ibu masih perlu memeriksa Si Kecil kepada doktor sekiranya dia menunjukkan tanda-tanda bayi tali leher.

Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul,tali leher Kes yang teruk bukan sahaja menyukarkan bayi untuk menyusu, tetapi juga boleh mengganggu kesihatan mulut bayi, dan menyukarkan makan dan bercakap di kemudian hari.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found