Kelahiran yang Lembut, Cara Mudah Menyampaikan Bayi dalam Keamanan

Kali ini, kelahiran lembut semakin popular di kalangan wanita hamil, terutama yang tinggal di kawasan bandar. Kaedah kelahiran lembut dipercayai memberi ketenangan fikiran semasa melahirkan dan kesakitan yang minimum. Adakah itu benar?  

Kelahiran lembut adalah istilah untuk cara melahirkan yang normal yang dilakukan secara senyap sehingga dapat mengurangkan kesakitan. Kelahiran lembut sering dilakukan dengan kaedah hipnobirthing. Kaedah ini adalah gabungan teknik hipnosis untuk membantu berehat dan akhirnya mengurangkan ketakutan, kegelisahan, dan kesakitan semasa bersalin.

Sulit Kelahiran Lembut Menjadikan Tenaga Kerja Tenang

Menunggu kelahiran adalah masa yang tertekan bagi banyak wanita hamil. Kadang-kadang ada perasaan bimbang dan putus asa setelah menunggu lama untuk berjumpa dengan bayi, ditambah dengan pelbagai kisah tentang kesakitan melahirkan yang boleh membuat wanita hamil merasa takut.

Tidak ada yang salah dengan merasa cemas atau takut ketika anda bersalin, selagi anda tidak berlebihan. Ketakutan yang berlebihan berpotensi mencetuskan kesakitan yang tidak dapat ditanggung semasa melahirkan.

sekarang, draf kelahiran lembutkaedah tawaran hipnobirthing yang akan mengajar anda bagaimana untuk menjadi lebih tenang, santai, berfikir positif, dan yakin. Salah satunya adalah melalui teknik pernafasan.

Dengan melakukan kelahiran lembutDiharapkan kesakitan semasa melahirkan dapat dikurangkan dan akhirnya penggunaan ubat penahan sakit dapat diminimumkan.

Kelebihan dan Teknik Melakukan Kelahiran Lembut

Kerana teknik bith lembut Untuk menjadikan ibu yang melahirkan merasa lebih tenang, ada beberapa kelebihan yang dapat diperoleh dengan menerapkan teknik ini, iaitu:

  • Memendekkan tempoh buruh
  • Menjadikan ibu lebih selesa dan santai semasa bersalin.
  • Mengurangkan kesakitan, tekanan, dan ketegangan semasa melahirkan anak.
  • Mengurangkan keperluan ubat penahan sakit semasa bersalin.
  • Membantu mempercepat pemulihan dari trauma kerana melahirkan anak.

Kelahiran lembut Biasanya ia akan berfungsi sekiranya wanita hamil secara rutin menjalankan rangkaian program latihan kelahiran lembut sebelum penghantaran. Oleh itu, sekiranya wanita hamil benar-benar mahu melakukannya kelahiran lembut melalui hipnobirthing, mula mencari doktor dan hospital yang menyediakan perkhidmatan ini.

Kelahiran lembut dapat membantu ibu hamil agar tetap tenang semasa bersalin secara normal. Namun, untuk memastikan kehamilan dan kelahiran berjalan lancar, wanita hamil masih perlu melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada doktor, ya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found