Zinc Sulphate - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Zink sulfat adalahmakanan tambahan untuk mencegah atau merawat kekurangan zink atau zink.  Selain itu, suplemen mineral ini juga digunakan dalam rawatan cirit-birit akut. Zink sulfat adalah salah satu bentuk dos makanan tambahan zink. Dalam 220 mg zink sulfat, mengandungi 50 mg unsur zink.

Zink adalah mineral yang berperanan penting dalam pembentukan DNA, membantu sistem imun berfungsi dengan lebih optimum, dan menyembuhkan luka. Ketika mengalami kekurangan zink, keluhan tertentu dapat muncul, seperti keguguran rambut, luka yang sukar sembuh, cirit-birit, atau gangguan pertumbuhan.

Secara semula jadi, seng boleh didapati dalam beberapa jenis makanan, seperti tiram, daging lembu, ayam, susu, biji-bijian, kentang, kangkung, coklat gelap, dan kacang-kacangan.

Tanda dagang zink sulfat: Arkavit C- Dez, Airborne Effervescent Lemon Lime, Dipa Vibez C 500, Engran, Frozavit, Glucazinc, Graphace Syrup, Glosmin, Hepachol, Immunpro, Imusive for Adults CDZinc, Konilife Ostegard, Osteocal Plus, Pregnatab, Pronamil, Retone, Retone Forte, Skinfit, Vitercom-C, Zivita

Apa itu Zinc Sulphate

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
KategoriMakanan tambahan mineral
ManfaatMencegah dan mengatasi kekurangan zink dan digunakan dalam rawatan cirit-birit akut
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Zinc Sulphate untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Makanan tambahan zink sulfat dapat diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.

Bentuk ubatTablet, tablet effervescent, kapsul, kaplet, sirap

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Zinc Sulphate

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan suplemen zink, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Zink sulfat tidak boleh diberikan kepada seseorang yang alah kepada makanan tambahan mineral ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Hadkan pengambilan alkohol semasa menjalani rawatan dengan zink sulfat, kerana dapat mengurangkan penyerapan makanan tambahan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap atau menghidap penyakit buah pinggang atau kekurangan tembaga.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil makanan tambahan zink sulfat.

Dos dan Peraturan Penggunaan Zinc Sulphate

Doktor akan menentukan dos dan tempoh penggunaan zink sulfat mengikut umur dan keadaan pesakit. Produk tablet zink umumnya mengandungi 54.9 mg zink sulfat yang bersamaan dengan 20 mg zink.

Bagi produk sirap zink, 5 ml mengandungi 27.45 mg zink sulfat yang bersamaan dengan 10 mg zink. Secara umum, berikut adalah dos zink mengikut keadaan yang dirawat:

Keadaan: Kekurangan atau kekurangan zink

 • Matang: 50 mg, sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun: 5 mg, 1 kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4-8 tahun: 10 mg, 1 kali sehari
 • Kanak-kanak berumur 9–13 tahun: 10-20 mg, sekali sehari.

Keadaan: Cirit-birit akut

 • Matang: 10–20 mg, sekali sehari, selama 10–14 hari, walaupun cirit-birit telah hilang.
 • Kanak-kanak berumur <6 bulan: 10 mg, sekali sehari selama 10-14 hari, walaupun cirit-birit telah hilang.
 • Kanak-kanak berumur 6–20 bulan: 20 mg, sekali sehari selama 10-14 hari, walaupun cirit-birit telah hilang.

Kadar Kecukupan Pemakanan Zink Sulfat

Keperluan zink sulfat dapat dipenuhi melalui makanan, makanan tambahan, atau gabungan keduanya. Kadar kecukupan pemakanan (RDA) yang disyorkan berbeza berdasarkan usia dan keadaan kesihatan.

Berikut adalah pecahan RDA harian untuk zink sulfat:

 • 0-6 bulan: 2 mg sehari
 • Umur 7-12 bulan: 3 mg sehari
 • Berumur 1-3 tahun: 3 mg sehari
 • Berumur 4-8 tahun: 5 mg sehari
 • Berumur 9–13 tahun: 8 mg sehari
 • Wanita berumur 14-18 tahun: 9 mg sehari
 • Kanak-kanak lelaki berumur 14-18 tahun: 11 mg sehari
 • Wanita hamil: 12 mg sehari
 • Ibu menyusu: 13 mg sehari

Bagaimana nak gunan Zink Sulfat dengan betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral diambil untuk menambah pengambilan vitamin dan mineral, terutamanya apabila pengambilan nutrien dari makanan tidak mencukupi. Perlu diingat, makanan tambahan hanya sebagai pelengkap, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Ikuti cadangan doktor dan selalu baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan makanan tambahan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Makanan tambahan zink sulfat harus diambil 1-2 jam selepas makan. Walau bagaimanapun, jika menyebabkan mual, zink sulfat boleh diambil bersama makanan. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan suplemen, kerana ini boleh mempengaruhi keberkesanannya.

Untuk zink sulfat dalam bentuk tablet effervescentPertama, larutkan dalam segelas air sebelum memakannya. Makanan tambahan sirap zink sulfat perlu dikocok sebelum diminum. Gunakan sudu pengukur yang disediakan pada bungkusan makanan tambahan untuk dos yang tepat.

Elakkan makan makanan yang tinggi kalsium atau fosforus, seperti bijirin, gandum, kacang, mentega kacang, minuman ringan, coklat panas, yogurt, ais krim, atau susu, selama 1-2 jam setelah mengambil zink sulfat kerana boleh menghalang penyerapan zink.

Simpan zink sulfat di tempat yang jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Zink Sulfat dengan Dadah Lain

Berikut adalah sebilangan interaksi yang boleh berlaku sekiranya suplemen zink sulfat diambil dengan ubat lain:

 • Penurunan penyerapan zink ketika digunakan dengan kalsium, suplemen zat besi, penisilinamin, antibiotik tetrasiklin, atau trientin
 • Penurunan penyerapan dan tahap antibiotik tembaga atau quinolone, seperti ciprofloxacin, levofloxacin, atau moxifloxacin

Kesan Sampingan Penggunaan Zinc Sulphate

Sekiranya diambil mengikut dos yang disyorkan, suplemen zink sulfat jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, kesan sampingan tertentu mungkin berlaku, seperti muntah, cirit-birit, rasa logam, atau sakit perut. Sekiranya diambil dalam jumlah berlebihan suplemen zink boleh menyebabkan demam, batuk, sakit perut, atau merasa letih dan lemah.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat setelah mengambil zink.