Ketahui Cara Menghilangkan Rambut Kering dan Tumbuh di sini

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi rambut kering dan gebu. Dengan menggunakan penjagaan yang betul, rambut dapat menjadi lebih teratur dan kelihatan lebih sihat.

Untuk mengatasi rambut kering dan keriting, anda mesti mencari syampu dan perapi yang betul. Di samping itu, anda boleh menggunakan bahan penjagaan rambut semula jadi, seperti minyak kelapa dan minyak zaitun, untuk menjadikan rambut anda lebih lembap dan terkawal.

Punca Rambut Kering dan Berkembang

Rambut kering berlaku apabila kulit kepala tidak dapat menghasilkan minyak yang cukup untuk melembapkan rambut, atau rambut kehilangan kelembapan akibat kerosakan pada kutikula (lapisan pelindung rambut).

Selain itu, perkara berikut boleh menyebabkan rambut menjadi kering dan keriting:

  • Mencuci rambut terlalu kerap atau menggunakan syampu yang terbuat dari
  • Kebiasaan mengeringkan rambut dengan pukulan.
  • lakukan dengan kerap penggayaan menggunakan pelurus rambut atau besi keriting.
  • Mendedahkan rambut kepada sinar matahari, angin dan udara kering tanpa perlindungan yang mencukupi.
  • Selalunya melakukan rawatan rambut yang menggunakan bahan kimia, seperti mewarnai, melengkung, atau meluruskan rambut secara kekal.

Inilah Cara Mengatasi Rambut Kering dan Tumbuh

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi rambut kering dan keriting:

1. Elakkan mencuci rambut terlalu kerap

Bagi anda yang mempunyai rambut kering dan gebu, elakkan mencuci rambut setiap hari kerana kebiasaan ini sebenarnya boleh menjadikan rambut kering dan rosak. Anda harus mencuci rambut 1-2 kali seminggu, atau mencucinya ketika rambut terasa kotor.

2. Gunakan syampu yang betul

Semasa mencuci, gunakan syampu yang sesuai dengan jenis rambut anda, dan dalam hal ini, syampu dibuat khusus untuk rambut kering dan keriting. Untuk mengekalkan kelembapan dan kandungan lembapan di kulit kepala, anda boleh memilih syampu yang berisi dimethicone.

Anda perlu tahu bahawa salah satu pencetus rambut kering adalah kulit kepala kering. Keadaan ini juga berkait rapat dengan penampilan kelemumur. Untuk mengelakkan atau mengatasinya, anda boleh memilih syampu yang berisi cocamidopropyl betaine, natrium benzoat, dan metilkloroisotiazolinon.

Anda juga boleh memilih syampu yang mengandungi zink pyrithione dan menthol. Selain dapat mencegah dan merawat kelemumur, kedua bahan ini juga berguna untuk mengurangi gatal, mengurangi kelebihan minyak pada kulit kepala yang dapat menyebabkan kelemumur basah, dan memberikan sensasi yang menyegarkan pada kulit kepala.

3. Gunakan perapi selepas mencuci

Gunakan perapi selepas mencuci rambut dengan syampu. Kondisioner dapat menjaga kesihatan kutikula rambut dan mengekalkan kadar minyak semula jadi di rambut anda. Selain itu, perapi juga dapat menjadikan rambut lembap dan lebih sihat.

4. Sapukan minyak semula jadi

Selain menggunakan perapi, anda juga boleh menggunakan minyak dari bahan semula jadi ke rambut kering dan gebu. Minyak zaitun adalah salah satu minyak semula jadi yang dapat mengekalkan kelembapan pada rambut anda, serta melembutkan dan menguatkan rambut di akar.

Selain minyak zaitun, anda juga boleh menggunakan minyak kelapa untuk merawat rambut kering dan keriting. Minyak kelapa dipercayai dapat melembapkan rambut sambil melindungi rambut dari kerosakan.

5. Memberi perlindungan yang mencukupi untuk rambut

Lindungi rambut anda dari panas dan pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan. Sekiranya cuaca panas, pakai topi semasa anda berada di luar rumah. Anda juga dapat memakai penutup kepala ketika mandi atau ketika berenang di kolam renang atau lautan, untuk melindungi rambut anda dari klorin dan air garam.

6. Hadkan penggunaan alat penggayaan rambut

Untuk mengatasi dan mencegah rambut kering dan gebu, anda disarankan untuk membatasi penggunaan alat penggayaan pengering rambut, pelurus, dan pengeriting yang memberikan haba pada rambut. Penggunaan alat penggayaan terlalu banyak rambut boleh merosakkan rambut anda, kamu tahu.

7. Makan makanan yang sihat

Anda tidak hanya menjaga rambut anda dari luar, anda juga harus menjaga rambut anda dari dalam, dengan memakan makanan yang sihat, seperti salmon. Pengambilan salmon dapat menjadikan rambut lebih sihat dan berkilau. Di samping itu, anda boleh memakan bayam untuk merawat rambut rapuh, dan jambu batu untuk mencegah kerosakan rambut.

Cubalah pelbagai cara di atas untuk mengatasi rambut kering dan keriting. Namun, jika masalah rambut kering ini tidak hilang, berjumpa doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan diberi rawatan mengikut keadaan rambut anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found