ADHD - Gejala, sebab dan rawatan

ADHD atau agangguan hiperaktif kekurangan perhatianadalahgangguan sebab mental seorang kanak-kanaksukar difokuskan, dan mempunyai tingkah laku impulsif dan hiperaktif, sehingga mereka dapatkesan terhadap prestasi kanak-kanak di sekolah.

Sehingga kini, penyebab utama ADHD tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap dipengaruhi oleh faktor genetik dan persekitaran. Selain berlaku pada kanak-kanak, ADHD juga boleh berlaku pada orang dewasa

Simptom ADHD

Gejala utama ADHD adalah kesukaran untuk memberi perhatian, serta tingkah laku impulsif dan hiperaktif. Pesakit tidak boleh diam dan selalu mahu bergerak. Orang yang mempunyai ADHD juga mungkin menghadapi masalah pembelajaran, seperti kesukaran membaca atau menulis.

Gejala ADHD umumnya muncul pada kanak-kanak sebelum usia 12 tahun. Tetapi dalam banyak kes, gejala ADHD dapat dilihat sejak anak berusia 3 tahun. ADHD yang berlaku pada kanak-kanak boleh dibawa ke dewasa.

Sebab dan Faktor Risiko ADHD

Punca sebenar ADHD tidak diketahui. Walau bagaimanapun, sejumlah kajian menunjukkan bahawa terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengembangkan ADHD. Faktor risiko ini merangkumi faktor genetik dan persekitaran. ADHD juga dianggap berkaitan dengan gangguan dalam corak aliran elektrik otak atau gelombang otak.

Ada juga yang berpendapat bahawa gangguan tingkah laku hiperaktif pada kanak-kanak disebabkan oleh: gula gula atau pengambilan gula berlebihan. Walau bagaimanapun, ini belum terbukti benar.

DiagnosisADHD

Diagnosis ADHD dilakukan melalui kerjasama pelbagai pihak, iaitu pakar pediatrik, psikiatri kanak-kanak, ibu bapa, dan sekolah. Proses diagnosis melibatkan wawancara, baik dengan anak-anak, ibu bapa, dan guru.

Di samping itu, pakar pediatrik juga akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan untuk mencari sebab lain yang boleh menyebabkan gejala serupa dengan ADHD.

Langkah Pengendalian ADHD

Mengendalikan ADHD boleh berupa ubat dan psikoterapi. Selain penderita, ibu bapa, keluarga, pengasuh, dan guru di sekolah juga perlu mendapatkan bimbingan untuk menangani anak-anak dengan ADHD. Walaupun ADHD tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, ubat dapat melegakan gejala ADHD dan membolehkan penghidap menjalani kehidupan normal.