Kanser Kulit - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser kulit adalah sejenis barah yang tumbuh di tisu kulit. Keadaan ini dicirikan oleh perubahan pada kulit, seperti penampilan gumpalan, tompok, atau tahi lalat bentuk dan ukuran yang tidak normal.

Kanser kulit disyaki berpunca dari pendedahan sinar ultraviolet dari sinar matahari. Sinar UV boleh menyebabkan kerosakan sel pada kulit, menyebabkan barah kulit.

Tiga jenis barah kulit yang paling biasa adalah:

 • Karsinoma sel basal, iaitu barah kulit yang berasal dari sel-sel di bahagian terdalam dari lapisan kulit terluar (epidermis).
 • Karsinoma sel skuamosa, yang merupakan barah kulit yang berasal dari sel di bahagian tengah dan luar epidermis.
 • Melanoma, yang merupakan barah kulit yang berasal dari sel penghasil pigmen kulit (melanosit).

Kanser melanoma kurang biasa daripada karsinoma sel basal atau karsinoma sel skuamosa, tetapi lebih berbahaya.

Punca Kanser Kulit

Kanser kulit disebabkan oleh perubahan genetik atau mutasi pada sel kulit. Punca perubahan itu sendiri tidak diketahui secara pasti, tetapi ia dianggap disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Sinar ultraviolet dari sinar matahari dapat merosakkan kulit dan mencetuskan pertumbuhan sel kulit yang tidak normal. Keadaan ini berpotensi berkembang menjadi barah.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah kulit, yaitu:

Faktor dalaman

 • Sejarah barah kulit

  Seseorang yang menghidap barah kulit mempunyai risiko tinggi mendapat barah kulit lagi. Risiko barah kulit juga akan meningkat sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah barah kulit.

 • kulit putih

  Kanser kulit boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira warna kulit. Walau bagaimanapun, orang yang berkulit putih mempunyai melanin kurang, jadi perlindungan terhadap sinar ultraviolet lebih lemah.

 • Tahi lalat

  Seseorang yang mempunyai banyak tahi lalat atau tahi lalat dengan ukuran besar lebih berisiko terkena barah kulit.

 • Sistem ketahanan badan yang rendah

  Orang dengan sistem imun yang rendah berisiko tinggi mendapat barah kulit, termasuk orang dengan HIV / AIDS dan orang yang mengambil ubat imunosupresif.

 • Keratosis solar

  Pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan pembentukan tompok-tompok bersisik yang kasar pada warna muka atau tangan. Keadaan ini dipanggil keratosis solar. Keratosis solar adalah keadaan prakanker dan berpotensi berubah menjadi barah.

Faktor luaran

 • Pendedahan cahaya matahari

  Orang yang sering terdedah kepada sinar matahari, terutama mereka yang tidak menggunakan pelindung matahari, lebih berisiko terkena barah kulit. Keadaan ini berlaku pada orang yang tinggal di kawasan tropika atau dataran tinggi.

 • Pendedahan sinaran

  Pesakit dengan eksim atopik atau jerawat yang dirawat dengan terapi radiasi (radioterapi) berisiko tinggi terkena barah kulit, terutama karsinoma sel basal.

 • Pendedahan bahan kimia

  Terdapat banyak bahan kimia yang dianggap menyebabkan barah (karsinogenik), salah satunya adalah arsenik.

Gejala Kanser Kulit

Gejala atau tanda-tanda barah kulit biasanya muncul di bahagian badan yang sering terdedah kepada sinar matahari, seperti kulit kepala, muka, telinga, leher, lengan, atau kaki. Walau bagaimanapun, barah kulit juga boleh berlaku di bahagian tubuh yang jarang terdedah kepada cahaya matahari, seperti telapak tangan, kaki, atau bahkan kawasan kemaluan.

Berikut adalah simptom barah kulit mengikut jenis:

Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal dicirikan oleh lebam lembut dan berkilat pada permukaan kulit, atau luka kulit rata, gelap atau coklat kemerahan yang menyerupai daging.

Karsinoma sel skuamosa

Karsinoma sel skuamosa dicirikan oleh lebam merah keras pada kulit, atau luka yang rata dan bersisik seperti kerak. Lesi boleh gatal, berdarah, atau kerak.

Kanser kulit melanoma

Kanser kulit melanoma dicirikan oleh tompok coklat atau benjolan. Melanoma menyerupai tahi lalat biasa, tetapi bentuknya lebih tidak teratur. Kaedah ABCDE boleh digunakan untuk membezakan tahi lalat biasa dari melanoma. Kaedah ini merangkumi:

 • Asimetri, kebanyakan melanoma mempunyai bentuk yang tidak simetri.
 • Burutan (pinggiran), tepi melanoma cenderung tidak teratur.
 • Cwarna (warna), lebih daripada satu warna melanoma.
 • Ddiameter, saiz melanoma lebih daripada 6 mm.
 • Evolution, yang merupakan perubahan bentuk, warna, atau ukuran tahi lalat.

Evolusi adalah tanda melanoma yang paling penting.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat kelainan atau perubahan pada kulit, seperti penampilan ketulan, bisul, perubahan warna kulit, tahi lalat yang tiba-tiba membesar atau berubah bentuk, dan luka pada kulit yang sukar sembuh. Doktor akan memeriksa dan menentukan punca perubahan yang berlaku pada kulit anda.

Perlu diingat bahawa tidak semua perubahan pada kulit disebabkan oleh barah kulit. Namun, pemeriksaan atau pemeriksaan untuk barah kulit perlu dilakukan untuk mengesan barah lebih awal, untuk mencegah barah dari berkembang ke tahap lanjut.

Diagnosis Kanser Kulit

Dalam mendiagnosis barah kulit, doktor akan melakukan pemeriksaan kulit untuk melihat kelainan yang berlaku. Pemeriksaan dilakukan terhadap bentuk, ukuran, warna, dan tekstur kulit. Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat menentukan sama ada perubahan tersebut disebabkan oleh barah atau penyakit lain.

Untuk mengesahkan diagnosis, ahli dermatologi akan melakukan biopsi kulit. Biopsi dilakukan dengan membuang sampel tisu kulit, kemudian diperiksa di makmal.

Sekiranya penyakit kulit yang berlaku disebabkan oleh barah, doktor akan menentukan tahap keparahan atau tahap barah kulit yang dialami oleh pesakit. Doktor boleh melakukan ujian lain, seperti imbasan CT, MRI, atau biopsi kelenjar getah bening, untuk melihat apakah barah telah merebak.

Berikut adalah peringkat barah kulit:

 • Tahap 0

  Sel-sel barah masih di tempat yang sama dan belum merebak melampaui epidermis atau lapisan kulit terluar.

 • Tahap 1

  Kanser telah merebak ke lapisan kulit di bawah epidermis atau disebut dermis, tetapi ukurannya tidak lebih dari 2 cm.

 • Tahap 2

  Kanser ini tidak merebak ke tisu lain, tetapi ukurannya bertambah hingga lebih dari 2 cm.

 • Tahap 3

  Kanser telah merebak ke tisu lain di sekitarnya, seperti tulang, dan lebih besar dari 3 cm.

 • Tahap 4

  Kanser telah merebak ke tisu lain yang jauh dari tempat asal kanser, seperti kelenjar getah bening, dan berukuran lebih dari 3 cm.

Rawatan Kanser Kulit

Rawatan barah kulit bergantung pada jenis, lokasi, dan tahap barah kulit. Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

1. Krim untuk barah kulit

Kaedah rawatan dengan memberi krim dilakukan untuk merawat barah peringkat awal yang hanya menyerang lapisan atas kulit.

2. Cryotherapy

Cryotherapy dilakukan dengan menggunakan nitrogen cair untuk menghasilkan suhu sejuk dan membunuh sel barah pada peringkat awal.

3. Operasi

Operasi dilakukan dengan membuang tisu barah dan kulit sihat di sekitarnya. Pembedahan juga dapat dilakukan dengan membuang tumor yang tumbuh di setiap lapisan kulit dan memeriksa setiap lapisan di bawah mikroskop sehingga tidak ada lagi sel barah yang tersisa (pembedahan Mohs).

4. Kekurangan

Kaedah rawatan ini dilakukan dengan membuang tisu barah menggunakan alat khas yang disebut kuret. Kemudian, sel barah yang tersisa akan dibakar dengan jarum elektrik (cauterization).

5. Radioterapi

Rawatan ini dilakukan dengan mendedahkan radiasi untuk membunuh sel barah. Radioterapi digunakan ketika pembedahan tidak dapat dilakukan atau penyebaran sel barah telah menyebar.

6. Kemoterapi

Kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat yang diambil secara oral atau disuntik untuk membunuh sel barah.

7. Terapi biologi

Terapi biologi dilakukan dengan memberi ubat atau zat yang dapat merangsang sistem imun untuk melawan sel barah.

Komplikasi Kanser Kulit

Setiap pesakit dengan barah kulit berisiko mendapat barah kulit lagi. Kanser kulit yang berulang ini boleh berlaku di kawasan yang sama dengan badan atau di tisu sekitarnya. Kanser kulit juga boleh berlaku di bahagian lain badan. Keadaan ini berlaku apabila sel barah telah merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Kanser kulit secara langsung boleh mempengaruhi penampilan, terutama jika ia muncul di kawasan yang tidak dilindungi oleh pakaian. Keadaan ini boleh mencetuskan kegelisahan dan kemurungan pada penghidap.

Pencegahan Kanser Kulit

Cara terbaik untuk mencegah barah kulit adalah dengan melindungi kulit daripada terkena cahaya matahari atau sumber cahaya ultraviolet lain, seperti alat penyamakan kulit. Langkah-langkah yang boleh diambil termasuk:

 • Hindari cahaya matahari pada siang hari, kerana pendedahan terkena sinar ultraviolet terkuat dari 10 pagi hingga 4 petang.
 • Gunakan pelindung matahari secara berkala, untuk mencegah penyerapan sinar ultraviolet ke dalam kulit dan mengurangkan risiko kerosakan kulit dari sinar matahari.
 • Gunakan pakaian yang menutupi badan, seperti lengan panjang dan seluar panjang, untuk melindungi kulit anda dari sinar matahari.
 • Gunakan juga topi dan cermin mata hitam ketika keluar, untuk memberikan perlindungan lebih banyak bagi kepala dan mata dari sinaran matahari.
 • Elakkan menggunakan katil penyamakan, yang merupakan alat untuk menggelapkan kulit kerana dapat memancarkan sinaran ultraviolet yang berbahaya bagi kulit.
 • Hati-hati ketika menggunakan ubat-ubatan yang menyebabkan kesan sampingan pada kulit, seperti antibiotik. Untuk selamat, berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Lakukan pemeriksaan kulit secara berkala dan berjumpa doktor dengan segera, jika anda mengesyaki ada perubahan atau kelainan pada kulit.