Ketahui 7 Khasiat Daun Afrika untuk Kesihatan Tubuh

Daun Afrika mungkin masih asing bagi sesetengah orang. Namun, tanaman ini baru-baru ini mula dikembangkan secara meluas di Indonesia kerana dipercayai mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh.

Seperti namanya, tumbuhan yang mempunyai nama Latin Vernonia amygdalina ia benar-benar berasal dari Afrika. Rasanya yang pahit menjadikan daun Afrika juga dikenali sebagai daun pahit.

Di benua asal, daun Afrika sering digunakan sebagai ubat tradisional atau ubat herba untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, mulai dari malaria, cacing usus, jangkitan bakteria, penyakit hati dan ginjal, diabetes, hingga gangguan pencernaan, seperti mual dan cirit-birit. Daun Afrika sendiri boleh dimakan secara langsung, dimasak, atau direbus, kemudian minum air rebus.

Kandungan Pemakanan Daun Afrika

Daun Afrika mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa jenis nutrien yang terdapat pada daun Afrika:

  • Protein
  • Serat
  • Karbohidrat kompleks
  • Vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin E
  • Mineral, seperti kalium, magnesium, fosfor, kalsium, selenium, zat besi, dan zink

Selain itu, tanaman berdaun hijau ini juga mengandungi banyak antioksidan flavonoid.

Sebilangan Manfaat Daun Afrika untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrien, antioksidan, dan pelbagai zat di dalamnya, daun Afrika mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Menurunkan gula dalam darah

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa daun Afrika berguna dalam menurunkan kadar gula dalam darah dan memastikannya stabil. Tumbuhan herba ini juga dapat mengekalkan fungsi pankreas dalam menghasilkan insulin dan mengekalkan keberkesanan prestasi hormon.

Kesan ini menjadikan daun Afrika baik untuk mencegah ketahanan insulin dan diabetes jenis 2.

2. Menghambat pertumbuhan sel barah

Satu kajian di makmal menunjukkan bahawa ekstrak daun Afrika dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan sel-sel barah, seperti barah payudara, barah paru-paru, kanker prostat, dan barah darah.

Bukan hanya itu, daun Afrika juga dikatakan dapat meningkatkan keberkesanan kemoterapi dalam rawatan barah. Walau bagaimanapun, faedah daun Afrika yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda ingin menggunakan produk herba, termasuk daun Afrika, jika anda menjalani rawatan kemoterapi.

3. Membasmi bakteria penyebab penyakit

Daun Afrika diketahui mengandungi bahan kimia yang mempunyai sifat antibakteria. Ekstrak daun Afrika bahkan dapat membunuh dan mencegah pertumbuhan pelbagai jenis kuman yang sering menyebabkan jangkitan, seperti Staphylococcus aureus, Pseudomonas, dan Escherichia coli.

Walau bagaimanapun, keberkesanan faedah daun Afrika yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut, terutama jika ia digunakan sebagai rawatan jangkitan.

4. Merawat penyakit malaria

Di benua asal, daun Afrika telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk rawatan malaria. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak daun Afrika memang dapat membasmi parasit Plasmodium penyebab malaria.

5. Mengatasi cacing usus

Selain dari parasit Plasmodium, Daun Afrika juga diketahui berguna dalam membunuh jenis parasit lain, iaitu cacing. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak daun Afrika tampaknya dapat membasmi telur dan larva cacing yang dapat menyerang saluran pencernaan, seperti cacing gelang dan cacing cacing.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu, jika anda ingin menggunakan daun Afrika sebagai antelmintik.

6. Menjaga kesihatan jantung

Daun Afrika juga dikatakan bermanfaat dalam menjaga kesihatan dan fungsi hati. Manfaat ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan dan bahan anti-radang yang terdapat di dalamnya.

7. Mengawal tekanan darah

Daun Afrika mengandungi antioksidan dan mineral kalium yang tinggi. Kedua-dua bahan tersebut diketahui berperanan dalam menurunkan tekanan darah dan menjaganya agar tetap stabil. Oleh itu, daun Afrika dikatakan baik untuk dimakan untuk mengawal tekanan darah.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daun Afrika juga dipercayai dapat menjaga kesihatan dan fungsi saraf dan otak. Bukan hanya itu, daun Afrika juga baik untuk mencegah anemia dan mengatasi keradangan.

Malangnya, pelbagai tuntutan untuk faedah daun Afrika di atas hanya diketahui berdasarkan penyelidikan kecil di makmal. Hingga kini, belum ada kajian yang mengesahkan keberkesanan dan keselamatan manfaat daun Afrika sebagai rawatan penyakit.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan daun Afrika sebagai rawatan herba, terutamanya jika anda mempunyai penyakit tertentu atau mengambil ubat-ubatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found