Herpes genital (herpes simplex) - Gejala, sebab dan rawatan

Herpes genital atau herpes genital adalah penyakit kelamin pada lelaki dan wanita, yang menyebabkan: llepuh di kawasan kemaluan. Walau bagaimanapun, orang dengan herpes genital juga boleh menjadi tidak simptomatik.

Kerana herpes genital tidak menyebabkan gejala, banyak penghidap tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit ini. Oleh itu, perlakuan seksual yang selamat perlu dilakukan untuk mencegah penularan penyakit yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV).

Gejala Herpes genital

Herpes genital sering tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, jika ia muncul, gejala yang dapat dilihat adalah lepuh di kawasan genital. Luka biasanya sakit dan gatal. Gejala ini boleh berulang beberapa kali dalam setahun. Tetapi ketika sistem kekebalan tubuh berkembang melawan virus herpes, frekuensi kambuhannya akan berkurang.

Punca Herpes Genital

Virus herpes simplex (HSV) adalah penyebab herpes genital atau herpes genital. HSV paling sering disebarkan melalui hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti. Selain itu, herpes genital dari wanita hamil juga boleh menular ke bayi mereka yang belum lahir.

Herpes pada bayi juga boleh berlaku apabila bayi dicium oleh seseorang yang mempunyai lepuh dari herpes di mulutnya.

Diagnosis Herpes genital

Diagnosis herpes genital dibuat melalui pemeriksaan fizikal, terutama pada lepuh di kawasan genital. Selain memeriksa luka, doktor kulit juga dapat memeriksa sampel cairan luka untuk menentukan kehadiran virus herpes. Doktor juga boleh menjalankan ujian darah untuk mengesan kehadiran virus herpes dan antibodi terhadap virus ini.

Rawatan Herpes genital

Pesakit dengan herpes genital perlu diberi ubat antivirus. Ubat antivirus ini berguna untuk memendekkan tempoh penampilan gejala dan mencegah penularan penyakit ini kepada orang lain. Namun, ubat antivirus tidak bertujuan untuk menghilangkan virus herpes dari tubuh, kerana sampai sekarang, tidak ada ubat yang dapat membunuh virus herpes.

Pesakit yang dijangkiti HSV disarankan untuk memberitahu pasangannya, supaya pasangannya juga berjumpa doktor.

Pencegahan Herpes genital

Usaha untuk mencegah penularan herpes genital adalah dengan melakukan hubungan seks yang selamat dengan tidak menukar pasangan. Sekiranya anda pernah menghidap herpes genital, lebih baik bercakap dengan pasangan anda mengenai keadaan ini dan mencadangkan agar pasangan anda diuji supaya mereka dapat dirawat dengan segera sekiranya dijangkiti.