Pelbagai Khasiat Buah Noni untuk Kesihatan

Manfaat buah noni untuk kesihatan telah diketahui sejak lama. Walaupun memiliki rasa yang sangat pahit, tidak sedikit orang Indonesia yang menggunakan buah ini untuk mengobati berbagai penyakit, mulai dari sakit kepala, selesema, hingga diabetes.

Noni (Morinda citrifolia) adalah buah hijau yang biasa dijumpai di Australia, India, dan Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Buah ini cukup popular dimakan sebagai ubat herba dan makanan tambahan.

Buah noni mengandungi pelbagai nutrien berikut:

  • Karbohidrat
  • Protein
  • Gula
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Biotin
  • Folat
  • Magnesium
  • Potasium
  • Kalsium

Buah mengkudu juga kaya akan antioksidan, seperti flavonoid dan saponin, serta berbagai bahan anti-radang dan antibakteria.

Selain dipercayai dapat merawat pelbagai jenis penyakit, buah noni juga dipercayai dapat melembabkan kulit dan menyamarkan kedutan halus di wajah. Sayangnya, keberkesanan buah mengkudu masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Khasiat Buah Noni untuk Kesihatan

Buah mengkudu memang mempunyai bau yang pedas dan rasa pahit. Walau bagaimanapun, faedah buah noni untuk kesihatan sangat pelbagai, termasuk:

1. Mencegah dan memperbaiki kerosakan sel badan

Sel dan tisu badan dapat dengan cepat rusak ketika tubuh sering terkena radikal bebas dari berbagai sumber, seperti asap rokok, pencemaran, racun, dan pendedahan kepada radiasi atau cahaya matahari yang berlebihan.

Sekiranya terlalu banyak radikal bebas terdedah, sel-sel tubuh akan cepat rosak dan ini dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, dan barah.

Buah mengkudu diketahui dapat mengurangkan kadar radikal bebas dan memperbaiki kerosakan sel tubuh yang disebabkan oleh pendedahan kepada bahan-bahan ini.

Namun, untuk memaksimumkan manfaat buah noni ini, anda juga perlu menjalani gaya hidup yang sihat, iaitu dengan tidak merokok, mengurangkan tekanan, bersenam secara teratur, dan mendapat cukup waktu rehat.

2. Mengekalkan kadar kolesterol dalam darah

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak buah noni atau jus buah noni dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida, jadi baik untuk mencegah penumpukan kolesterol dalam saluran darah yang dapat menyebabkan penyakit kardiovaskular, seperti strok dan penyakit jantung.

Kesan ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan dan bahan anti-radang yang tinggi pada buah noni.

3. Mengurangkan sakit sendi

Buah mengkudu telah digunakan secara tradisional untuk menghilangkan rasa sakit dan melegakan keradangan di dalam badan. Ekstrak buah ini juga diketahui berkhasiat untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada sendi, misalnya pada orang yang menderita osteoartritis.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Salah satu kelebihan buah noni yang tidak kalah pentingnya adalah dengan menguatkan daya tahan tubuh atau sistem imun. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh dapat lebih kuat melawan bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit sehingga anda tidak mudah sakit.

5. Menurunkan kadar gula dalam darah

Tahap gula darah yang tinggi dan tidak terkawal boleh menyebabkan diabetes jenis 2 dari masa ke masa.

Oleh itu, untuk mencegah penyakit ini, anda perlu menjalani gaya hidup sihat dengan menghadkan pengambilan gula, bersenam secara teratur, dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa buah noni dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan tetap stabil. Kesan ini diduga disebabkan oleh kemampuannya untuk meningkatkan keberkesanan hormon insulin dalam mengatur kadar gula dalam darah.

6. Mengekalkan berat badan yang ideal

Kajian makmal berskala kecil menunjukkan bahawa buah noni bermanfaat dalam menjaga berat badan dan mencegah kegemukan. Kesan ini diduga disebabkan oleh kemampuan buah noni untuk mengurangkan kolesterol dan lemak, serta meningkatkan metabolisme.

Namun, sehingga kini, tidak banyak kajian yang menunjukkan keberkesanan manfaat buah mengkudu pada manusia. Oleh itu, untuk menurunkan berat badan, anda tidak boleh hanya bergantung pada buah noni. Anda juga perlu kerap bersenam dan menjalani diet yang sihat.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, terdapat banyak faedah lain dari buah noni, seperti mengawal tekanan darah, mengurangkan risiko barah, mengurangkan loya, dan meningkatkan stamina. Malangnya, pelbagai tuntutan untuk faedah buah mengkudu masih perlu dikaji lebih lanjut.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Buah Noni

Seperti buah-buahan pada umumnya, buah noni agak selamat untuk dimakan sebagai makanan atau makanan tambahan. Namun, walaupun jarang, suplemen herba yang mengandungi ekstrak buah noni juga diketahui menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut, cirit-birit, pening, dan sakit kepala.

Untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya, anda harus berhati-hati sebelum mengambil ubat herba, termasuk buah noni, terutamanya jika anda mempunyai keadaan berikut:

Adakah mengandung atau menyusu

Buah mengkudu tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil kerana berisiko menyebabkan gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan janin. Buah ini juga tidak boleh dimakan secara berlebihan oleh ibu menyusu kerana kesannya pada bayi yang disusui tidak diketahui dengan jelas.

Tahap kalium tinggi dalam darah

Pengambilan buah noni dapat meningkatkan kadar kalium dalam tubuh, jadi buah ini tidak dianjurkan untuk dimakan oleh orang yang mengalami hiperkalemia, yaitu kadar kalium yang tinggi dalam darah.

Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti keletihan, mual, sukar bernafas, dan berdebar-debar dada. Sekiranya tidak dirawat, hiperkalemia boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk gangguan fungsi saraf dan ginjal, serta gangguan irama jantung.

Penyakit buah pinggang

Buah mengkudu juga tidak digalakkan dimakan oleh orang yang mempunyai penyakit buah pinggang. Ini kerana pengambilan buah mengkudu atau dalam dos yang tinggi boleh merosakkan buah pinggang dengan lebih cepat.

Gangguan hati

Pelbagai jenis ubat dan suplemen herba, termasuk suplemen buah noni, boleh menyebabkan kerosakan hati atau penyakit hati. Kesan ini lebih berisiko bagi orang yang memakan buah noni dalam jangka masa panjang atau berlebihan.

Selain itu, buah noni juga dapat menyebabkan kesan interaksi ubat, apabila dimakan bersama dengan ubat-ubatan tertentu.

Manfaat buah noni untuk kesihatan banyak dan berbeza-beza. Namun, untuk lebih selamat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan buah noni, terutamanya jika anda ingin menggunakannya sebagai rawatan.