Menyingkirkan Nafas Berbau dengan Menggunakan Kumur

Nafas berbau boleh membuat seseorang merasa tidak selamat ketika bercakap dengan orang lain. Nafas berbau juga boleh menjadi tanda masalah gigi dan gusi. Atas sebab ini, menjaga kesihatan mulut mesti dilakukan untuk mengelakkan keadaan ini.

Nafas berbau yang terasa menjengkelkan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Mulai dari pengaruh makanan yang dimakan, penerapan gaya hidup yang tidak sihat, hingga pengaruh berbagai penyakit yang diderita.

Mengenali Tanda Nafas Berbau

Selain bau busuk ketika bercakap, ada beberapa tanda bau mulut yang boleh anda perhatikan. Tanda-tanda ini boleh merangkumi mulut kering, rasa tidak sedap di mulut atau rasa masam di mulut. Anda juga boleh merasakan benjolan di bahagian atas lidah anda.

Umumnya, bau mulut boleh terjadi kerana serpihan makanan di mulut yang menyebabkan bakteria penyebab nafas berbau berkembang di antara gigi, gusi dan lidah.

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan mulut dan pergigian yang boleh menyebabkan bau mulut. Seperti penyakit gusi, jangkitan kulat pada mulut, karies gigi (rongga), dan mulut kering.

Kebaikan dan Jenis Kumur

Setelah menggosok gigi dan menggunakan benang gigi, disarankan untuk membersihkan kembali sisa-sisa makanan yang tersisa di rongga mulut dengan menggunakan ubat kumur. Penggunaan ubat kumur membantu membersihkan sisa makanan di mulut secara maksimum berbanding dengan menggosok gigi sahaja.

Manfaat lain menggunakan ubat kumur juga diperoleh seperti:

  • Mengurangkan keadaan berasid di mulut.
  • Memberi pengambilan mineral ke gigi.
  • Menghalang pembentukan plak gigi.
  • Menghalang radang gusi.
  • Membantu mencegah rongga.
  • Mencegah bau mulut dan membuat nafas lebih segar.

Kelebihan ubat kumur ini boleh didapati berdasarkan jenis ubat kumur yang anda pilih. Sebagai contoh, untuk mencuci mulut untuk kosmetik, anda akan merasakan faedah yang berkaitan dengan mengawal bau mulut. Sementara ubat kumur terapeutik, dapat mengatasi bau mulut, serta mengatasi masalah lain yang berkaitan dengan kesihatan gigi.

Ini disebabkan oleh adanya bahan aktif dalam ubat kumur terapeutik. Bahan aktif yang biasa digunakan termasuk peroksida, fluorida, cetylpyridinium klorida, chlorhexidine dan minyak pati. Pencuci mulut yang mengandungi chlorhexidine dan minyak pati mampu mengatasi plak dan gingivitis.

Minyak pati yang terdapat dalam ubat kumur termasuk eucalyptol atau thymol. Pencuci mulut yang mengandungi eucalyptol mampu membuat nafas anda lebih segar, kerana khasiatnya yang harum. Begitu juga, ubat kumur yang mengandungi thymol dapat berfungsi sebagai antiseptik dan antijamur untuk menyokong kesihatan mulut. Bukan hanya itu, ubat kumur yang mengandungi minyak pati juga mampu melawan kuman yang menyebabkan plak gigi ke lapisan biofilm.

Manfaat ubat kumur akan diperoleh jika anda menggunakannya secara berkala, setelah menggosok gigi dan menggosok gigi. Untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi, disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor gigi setiap 6 bulan secara berkala untuk mengelakkan kerosakan gigi sejak awal.

Untuk mendapat manfaat daripada ubat kumur, anda boleh membilas mulut dengan produk ubat kumur sekurang-kurangnya 30 saat, kemudian keluarkan dari mulut. Selepas membersihkan mulut menggunakan ubat kumur, disyorkan untuk tidak makan, minum, atau berkumur dengan air selama 30 minit. Makan, minum atau bilas dengan air selepas menggunakannya ubat kumur dapat mengurangkan keberkesanannya. Adapun faedah menggunakan ubat kumur dapat dirasakan oleh orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

Dalam mencegah bau mulut, anda disarankan untuk menjaga kebersihan mulut secara teratur, menjaga diet biasa, menghindari memakan makanan atau minuman dengan aroma yang kuat, meningkatkan pengambilan air, dan menghindari minuman beralkohol dan rokok.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bau mulut yang disertai dengan gejala lain seperti luka di mulut, sakit atau kesukaran menelan, patah gigi, mulut kering yang berpanjangan, bintik-bintik putih di sekitar amandel, demam atau keletihan, segera berjumpa doktor gigi.