Kenali Pelbagai Gejala Sinusitis dan Cara Mengatasinya

Gejala sinusitis pada pandangan pertama mirip dengan gejala selesema, kerana kedua-duanya menyebabkan hidung berair, hidung tersumbat, dan sakit kepala. Walaupun pada mulanya agak ringan, Gejala sinusitis boleh menjadi teruk dan mengganggu aktiviti harian.

Gejala sinusitis berdasarkan keradangan pada dinding sinus. Keradangan ini boleh disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria, atau jamur. Gejala sinusitis bervariasi dan boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Gejala Sinusitis

Gejala sinusitis yang muncul akan bergantung kepada keparahan sinusitis yang diderita.

Dalam kes sinusitis akut, gejala yang muncul hanya bertahan dalam masa yang singkat, iaitu kurang dari 4 minggu. Sinusitis akut biasanya merupakan komplikasi ringan, seperti selesema atau penyakit saluran pernafasan atas yang lain.

Gejala sinusitis akut boleh merangkumi:

 • Hidung tersumbat
 • Hidung berair dengan warna kuning atau hijau, dan tekstur tebal
 • Sakit tekak
 • Batuk, yang biasanya bertambah teruk pada waktu malam
 • Sakit kepala
 • Kehadiran lendir yang mengalir dari bahagian belakang tekak (titisan postnasal)
 • Sakit di belakang mata, hidung, pipi, atau dahi
 • Sakit gigi dan telinga
 • Nafas berbau
 • Penurunan rasa dan bau
 • Demam
 • Keletihan

Sekiranya sinusitis yang anda derita tidak hilang atau sudah dialami selama 12 minggu, ini bermakna ia telah berkembang menjadi sinusitis kronik.

Pada sinusitis kronik, gejala yang muncul hampir sama dengan gejala sinusitis akut, tetapi biasanya tidak disertai demam. Selain itu, sinusitis kronik boleh menjadikan anda lebih sukar untuk bernafas melalui hidung anda, kerana lendir yang keluar dari hidung anda dapat mengeras dan menyekat saluran udara anda.

Cara mengatasi Simptom Sinusitis

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala resdung. Setelah menanyakan sejarah perubatan anda, bertanya tentang gejala anda, dan melakukan pemeriksaan fizikal, doktor anda biasanya akan melakukan pemeriksaan susulan sekiranya anda mengesyaki anda menghidap sinusitis.

Contoh pemeriksaan lanjut yang mungkin disyorkan adalah sinar-X, imbasan CT, atau endoskopi hidung. Setelah disahkan bahawa anda menghidap sinusitis, maka rawatan akan dijalankan.

Rawatan gejala sinusitis harus berdasarkan kepada penyebab sinusitis itu sendiri. Jika tidak, simptom boleh berulang dan semakin teruk. Contoh ubat yang diberikan oleh doktor untuk melegakan gejala resdung dan merawat penyebabnya adalah:

1. Dekongestan sembur

Dekongestan semburan dapat mengecilkan lapisan saluran hidung yang bengkak dan memperbaiki aliran lendir dari sinus. Walau bagaimanapun, rawatan ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

2. Antibiotik

Sekiranya sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik. Anda mesti mengambil ubat ini mengikut nasihat doktor, kerana penggunaan yang tidak betul dapat menjadikan bakteria tahan terhadap antibiotik. Ini boleh memburukkan lagi sinusitis pada masa akan datang.

3. Antihistamin

Sekiranya sinusitis disebabkan oleh alahan, doktor akan memberi anda ubat antihistamin. Ubat ini mampu melegakan simptom alergi yang menyebabkan pembengkakan saluran hidung dan sinus.

4. Kortikosteroid hidung

Kortikosteroid berperanan dalam mencegah dan merawat radang sinus. Ubat ini juga boleh digunakan untuk mengecilkan polip hidung yang menyebabkan sinusitis.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan ini, ubat penahan sakit biasanya juga akan diresepkan oleh doktor, terutamanya jika resdung menyebabkan demam. Sementara itu, dalam kes sinusitis yang disebabkan oleh kecacatan struktur hidung, seperti polip hidung atau septum yang menyimpang, pembedahan mungkin disyorkan.

Untuk membantu melegakan simptom sinusitis, anda disarankan untuk minum banyak air, berehat secukupnya, menghirup wap hangat, bersenam secara teratur, dan gunakan pelembap di dalam bilik.

Segera berjumpa doktor ENT sekiranya gejala sinusitis tidak hilang lebih dari seminggu. Walaupun secara amnya sembuh tanpa ubat, gejala sinusitis boleh mengganggu aktiviti harian anda. Jadi, tidak ada yang salah dengan mengambil ubat untuk menghilangkan gejala, sambil mencegah komplikasi serius.