Vaksin HIB Mengurangkan Risiko Keradangan Otak, Paru-paru dan Jangkitan Lain

Vaksin Hib dapat melindungi tubuh daripada jangkitan kuman Haemophilus influenzae taip B (Hib). Bakteria hib adalah bakteria berbahaya kerana boleh menyebabkan jangkitan teruk, seperti radang otak (meningitis), jangkitan paru-paru, dan sepsis, terutama pada anak-anak..

Bakteria Haemophilus influenzae Jenis B adalah bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada muka, mulut, sendi, jantung, tulang, rongga perut, dan tekak. Jangkitan Hib dapat ditularkan melalui percikan air liur yang keluar ketika seseorang dengan jangkitan Hib bersin atau batuk.

Sejak beberapa tahun yang lalu, pemberian vaksin Hib telah dimasukkan ke dalam program imunisasi wajib kerajaan. Vaksin ini digabungkan dengan beberapa jenis vaksin lain, seperti vaksin difteria, pertusis, tetanus, dan hepatitis B, yang kemudian dikenal sebagai vaksin DPT-HB-Hib.

Kebaikan vaksin H.ib

Kanak-kanak mudah dijangkiti bakteria Hib kerana sistem imun mereka masih lemah dan tidak berkembang sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, kuman Hib masih boleh menjangkiti orang dewasa, terutama orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh jangkitan HIV, kemoterapi, gangguan darah, atau kesan sampingan ubat-ubatan yang menekan sistem imun.

Tujuan vaksin Hib adalah untuk mencegah terjadinya penyakit berjangkit yang teruk yang disebabkan oleh bakteria Hib, seperti:

  • Meningitis
  • Pneumonia
  • Epiglottitis
  • Jangkitan darah atau sepsis
  • Keradangan lapisan jantung atau perikarditis.

Malah, vaksin Hib juga dapat mencegah risiko kematian kanak-kanak dari jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Hib. Oleh itu, adalah penting bagi sesiapa sahaja, terutama kanak-kanak dan orang dewasa dengan sistem imun yang lemah, untuk mendapatkan vaksin Hib.

Jadual Pentadbiran Vaksin Hib

Vaksin Hib harus diberikan kepada anak-anak ketika mereka berusia 2, 3, dan 4 bulan. Kemudian pemberian semula vaksin Hib perlu diulang ketika anak telah memasuki usia 18 bulan. Semasa pada orang dewasa, vaksin Hib dapat diberikan pada usia berapa pun dengan dos 1-3 kali.

Pemberian vaksin Hib boleh ditangguhkan selama beberapa minggu sekiranya anak atau orang dewasa yang ingin mendapatkan vaksin itu sakit atau demam. Vaksin Hib sama sekali tidak dapat diberikan kepada orang yang mempunyai riwayat alergi teruk (anafilaksis) terhadap vaksin Hib.

Kesan Sampingan Vaksin Hib

Walaupun jarang berlaku, vaksin Hib masih berpotensi menyebabkan sejumlah kesan sampingan, seperti kemerahan, bengkak, dan sakit pada bahagian tubuh yang disuntik. Kadang kala, vaksin ini juga boleh menyebabkan demam.

Kesan sampingan ini biasanya reda 2-3 hari selepas pemberian vaksin. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya kesan sampingan vaksin HiB tidak hilang atau reaksi alergi berlaku, seperti gatal, sesak nafas, dan kelemahan, setelah memberikan vaksin Hib.

Pada dasarnya, pemberian vaksin Hib bertujuan untuk mencegah pelbagai penyakit berbahaya yang boleh berlaku akibat jangkitan bakteria Hib. Oleh itu, penting bagi anda dan keluarga anda untuk menerima vaksin ini sesuai dengan jadual yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Walau bagaimanapun, jika anak anda atau anda tidak pernah mendapat vaksin Hib, anda harus segera berjumpa doktor. Sentiasa ingat bahawa tidak pernah terlambat untuk mencegah penyakit, termasuk dengan mendapatkan vaksin Hib.