Ketahui Terapi Bekam dan Manfaatnya untuk Kesihatan

Bermula dari Timur Tengah, Mesir dan ChinaTerapi bekam adalah rawatan yang dipercayaidi membuang toksin dan bahan berbahayaa. Bukan itu sahaja, terapi Bekam juga dianggap dapat mengurangkan rasa sakit dan keradangan di seluruh badan, serta merehatkan badan dan minda.

Terapi bekam adalah terapi alternatif yang berasal dari China. Terapi ini melibatkan pemanasan dan cawan yang melekat pada permukaan kulit untuk membolehkan penyedutan kulit. Terapi bekam biasanya digunakan sebagai rawatan pelengkap bagi orang yang mengalami sejumlah penyakit dan keadaan tertentu.

Proses Memahami Bekam

Sebelum melakukan bekam, biasanya cawan akan dipanaskan terlebih dahulu dengan api menggunakan alkohol, ramuan herba, atau kertas khas yang diletakkan terus ke dalam cawan. Apabila api menyusut dan akhirnya mati, kaca dilekatkan secara langsung ke permukaan kulit pesakit.

Hingga akhirnya udara di dalam gelas terasa sejuk, maka udara yang sejuk akan menarik kulit di dalam cawan sehingga permukaan kulit menjadi merah kerana saluran darah bertindak balas terhadap perubahan tekanan.

Walau bagaimanapun, kaedah di atas masih agak tradisional. Kini terdapat juga alat bekam yang lebih moden yang menggunakan pam getah. Melalui alat ini, ahli terapi menggunakan cawan silikon yang boleh dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain pada kulit anda.

Dalam kaedah tersebut, terapi bekam dibahagikan kepada dua jenis, iaitu bekam kering dan bekam basah. Dalam terapi bekam kering jenis ini, cawan akan dibiarkan melekat selama beberapa minit, sehingga akhirnya kulit menjadi merah dan melekat.

Berbeza dengan terapi bekam basah, sayatan dangkal dibuat pada kulit bekas bekam, kemudian hisapan semula dilakukan pada kawasan kulit yang dipotong untuk mengeluarkan sebahagian kecil darah. Setelah selesai, kawasan yang cedera akan dilumurkan dengan salap antibiotik dan ditutup dengan pembalut untuk mencegah jangkitan.

Bekam dan faedahnya untuk badan

Walaupun masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, terapi bekam dianggap dapat merawat:

  • Tekanan darah tinggi
  • Migrain
  • Kemurungan, kegelisahan
  • Gangguan darah, seperti hemofilia dan anemia
  • Masalah kesuburan dan kesuburan
  • Fibromyalgia dan artritis
  • Jerawat dan ekzema
  • Urat varikos
  • Penyumbatan bronkus (saluran pernafasan) disebabkan oleh asma atau alahan.

Sekiranya anda memilih terapi bekam untuk merawat masalah kesihatan anda, anda tidak perlu terlalu risau dengan bekas luka yang timbul. Tanda merah pada kulit selepas terapi bekam secara amnya akan hilang sendiri dalam masa 10 hari.

Walaupun terapi bekam mungkin mempunyai pelbagai manfaat, lebih banyak penyelidikan diperlukan, termasuk risiko kesan sampingan dari terapi tersebut. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda masih tidak pasti menjalani terapi ini, terutama bagi anda yang mengandung atau menghidap barah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found