Mengesan Punca Gusi Bengkak dan Cara Mengatasinya

Gusi bengkak bukan sahaja boleh menyebabkan ketidaknYaman mulut, tetapi juga kerosakan pada tisu dan tulang yang menyokong gigi jika diabaikan. Penting bagi kita untuk mengetahui penyebab gusi bengkak sehingga keadaan ini dapat dijangkakan, dan juga cara merawatnya untuk mengelakkan komplikasi.

Kemunculan awal gusi bengkak boleh dicirikan oleh gusi merah, bengkak, dan berdarah ketika anda menggosok gigi atau menyentuhnya.

Apabila gusi bengkak mempengaruhi tisu dan tulang yang menyokong gigi, terdapat beberapa gejala yang menyertainya, mulai dari nanah di bawah gusi atau gigi, nafas berbau, dan rasa tidak sedap di mulut. Keadaan ini dipanggil periodontitis.

Mengapa Gusi Bengkak?

Gusi bengkak adalah masalah kesihatan yang agak biasa. Dalam beberapa kes, gusi bengkak cukup besar untuk menutup gigi sepenuhnya.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko gusi bengkak:

 • Penumpukan plak pada gigi kerana tidak menggosok gigi dengan kerap
 • Tabiat merokok
 • Jangkitan virus, kulat, atau bakteria yang menyebabkan radang gusi (gingivitis)
 • Kehamilan
 • Kekurangan vitamin C
 • Penggunaan ubat-ubatan, seperti ubat antiepileptik, kortikosteroid, kontraseptif hormon, dan penyekat saluran kalsium

Selain itu, gusi bengkak juga dapat dipicu oleh gusi yang terlalu sensitif terhadap penggunaan ubat gigi atau ubat kumur, serta pemasangan gigi palsu atau peralatan pergigian lain yang tidak betul.

Cara Mengatasi Gusi Bengkak

Keluhan gusi bengkak yang masih ringan biasanya dapat diatasi dengan meningkatkan kebersihan mulut. Beberapa kaedah yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Gosok gigi secara rutin 2 kali sehari dan bersihkan antara gigi anda menggunakan benang gigi (benang gigi)
 • Kompres kawasan pipi yang mempunyai gusi bengkak menggunakan air suam atau sejuk
 • Mengubah ubat gigi atau ubat kumur yang boleh menyebabkan kepekaan pada gusi
 • Lakukan prosedur penskalaan untuk membersihkan plak gigi, dan juga rperancangan ooo untuk membersihkan kawasan akar gigi dan di antara gusi, sambil menghilangkan bakteria

Sekiranya gusi bengkak disyaki sebagai kesan sampingan ubat, terlebih dahulu berjumpa dengan doktor yang menetapkannya, supaya doktor dapat memutuskan sama ada perlu mengganti atau berhenti menggunakan ubat tersebut.

Dalam kes gusi bengkak yang sudah teruk atau menyebabkan keadaan disebut gingivitis ulseratif nekrotik akut (ANUG), rawatan dari doktor sangat diperlukan. Doktor anda mungkin akan menetapkan kombinasi ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, dan ubat kumur yang mengandungi chlorhexidine atau hidrogen peroksida untuk merawat gusi bengkak anda.

Pencegahan Gusi Bengkak

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah gusi bengkak adalah menjaga kebersihan gigi dan mulut setiap hari. Selain menggosok gigi, anda juga harus:

 • Biasakan makan makanan berkhasiat seimbang, terutama yang mengandungi kalsium dan vitamin C
 • Minum lebih banyak air dan elakkan makanan atau minuman yang terlalu panas atau sejuk
 • Berhenti merokok

Peranan gusi sangat penting. Gangguan pada gusi yang tidak dirawat boleh memberi kesan negatif pada bahagian mulut yang lain.

Oleh itu, jika anda mengalami bengkak gusi yang tidak sembuh walaupun anda telah berusaha meningkatkan kebersihan mulut dan mengamalkan gaya hidup yang sihat, segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found