Tanda-tanda Apatis dan Cara Mengatasinya

Apathy adalah sikap tidak peduli atau sikap tidak peduli terhadap semua yang berlaku di sekitar. Tanda-tanda sikap tidak peduli berkisar dari kurangnya semangat untuk melakukan apa sahaja hingga sukar melakukan.

Apathy adalah normal berlaku pada waktu-waktu tertentu dan hampir semua orang mengalaminya. Namun, jika sikap ini berterusan, sikap tidak peduli dapat menjadi gejala gangguan mental, seperti kemurungan, dan penyakit fizikal yang mempengaruhi otak, seperti strok, demensia, penyakit Huntington, penyakit Parkinson, dan penyakit Alzheimer.

Tanda-tanda Apatis

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat pelbagai tanda-tanda apatis, termasuk:

 • Kekurangan semangat atau kekurangan tenaga untuk melakukan apa sahaja
 • Tidak bermotivasi untuk mencapai matlamat
 • Kesukaran atau tidak berminat untuk meneruskan tugas yang perlu diselesaikan
 • Tidak lagi berminat dengan perkara yang anda suka
 • Bergantung pada orang lain untuk merancang sesuatu
 • Tidak mempunyai keinginan untuk belajar perkara baru dan tidak peduli dengan orang baru di sekelilingnya
 • Tidak berminat dengan pengalaman baru
 • Tidak merasakan apa-apa emosi ketika perkara baik atau buruk berlaku
 • Tidak peduli dengan masalah yang menimpa diri anda
 • Kurang berminat dengan berita, peristiwa sosial dan pemikiran mendalam
 • Tidak dapat melakukan semua perkara

Cara Mengatasi Apatis

Pada mulanya, pemilik sikap tidak apik mungkin tidak menghadapi masalah. Namun, orang di sekelilingnya biasanya akan terpengaruh dengan sikap ini. Kerana boleh disebabkan oleh penyakit serius, tanda-tanda apatis yang berterusan perlu dirawat oleh doktor.

Doktor akan meminta simptom, baik secara langsung kepada pesakit atau secara tidak langsung kepada keluarga atau saudara yang melahirkan, menelusuri sejarah perubatan, dan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menentukan rawatan yang sesuai.

Beberapa rawatan yang disyorkan untuk menolong apatis adalah:

Dadah

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa sikap apatis muncul kerana penyakit tertentu, doktor akan menetapkan ubat mengikut penyakit tersebut. Pada orang yang menghidap penyakit Parkinson, misalnya, ubat perangsang dopamin mungkin diresepkan. Semasa pada orang yang mengalami kemurungan, doktor mungkin menetapkan ubat antidepresan.

Psikoterapi

Sekiranya apatis dipicu oleh kemurungan atau gangguan kecemasan, doktor anda juga boleh mengesyorkan psikoterapi. Salah satu jenis psikoterapi yang sering digunakan adalah terapi tingkah laku kognitif. Terapi ini dilakukan dengan tujuan mengubah corak pemikiran dan tingkah laku negatif menjadi positif.

Perubahan gaya hidup

Ia tidak mudah dilakukan, tetapi orang yang tidak peduli harus berusaha mengubah gaya hidup mereka. Pesakit dengan sikap tidak peduli disarankan untuk bersosialisasi dengan mereka yang terdekat dengan mereka, walaupun keinginan untuk bersosial tidak ada.

Selain itu, melakukan perkara semula yang anda gemari juga dapat membantu. Melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dapat menghidupkan kembali semangat yang hilang.

Tanda-tanda apatis tidak boleh diabaikan, kerana sikap ini dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang. Sekiranya anda mengenali seseorang yang menunjukkan tanda-tanda tidak peduli, hubungi dan jemput mereka berjumpa dengan psikiatri atau psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found