Lakukan 7 tindakan ini apabila kepala anda sering pening

Salah satu sebabnya selalunya menyebabkan orang dewasa pergi ke doktor adalah sakit kepala. Mwalaupun mengganggu aktiviti setiap hari, ksakit kepala sering pening, jarang menjadi ancaman serius terhadap kesihatan.

Pening menggambarkan keadaan ketika kepala terasa berpusing, ringan kepala, dan kehilangan keseimbangan. Walaupun tidak selalu menunjukkan keadaan yang serius, itu tidak bermaksud sakit kepala yang kerap harus diabaikan. Rawatan perlu dilakukan agar pening dapat diatasi dengan cepat dengan betul.

Cara mengatasi kepala Selalunya Pening

Terdapat beberapa tindakan yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan pening yang anda alami, termasuk:

 • Duduk atau bbaring sebentar tadi

  Anda boleh cuba menghilangkan pening seketika dengan duduk atau berbaring sekurang-kurangnya 1-2 minit. Sekiranya anda pernah mengalami vertigo, ada baiknya anda menutup mata pada masa yang sama.

 • Memenuhi keperluan cecair badan

  Sakit kepala yang kerap juga boleh disebabkan oleh dehidrasi atau kekurangan cairan. Dehidrasi juga boleh membuat sakit kepala bertambah teruk. Oleh itu, tingkatkan pengambilan cecair anda dan cubalah selalu mengambil air.

 • Hadkan pengambilan kafein, garam, alkohol dan elakkan merokok

  Elakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi kafein, garam, dan alkohol ketika kepala pening. Anda juga dinasihatkan untuk tidak merokok. Kerana, zat-zat yang terkandung di dalamnya dapat memperburuk keadaan yang anda alami.

 • Cukup rehat

  Rehat seketika jika anda mengalami pening. Kaedah ini dapat membantu anda dalam menghilangkan rasa pening yang dialami. Cuba berehat secukupnya sekurang-kurangnya 6-8 jam tidur sehari, dan gunakan waktu rehat anda dengan baik, sehingga anda dapat kembali ke aktiviti anda selepas itu.

 • Jangan memandu kenderaan bermotor

  Memandu kenderaan, sama ada motosikal atau kereta, semasa mengalami pening adalah tindakan yang sangat berisiko. Sekiranya anda merasa pening semasa memandu, anda harus berhenti sebentar sehingga pening hilang.

 • Tahan untuk menjaga keseimbangan

  Apabila pening melanda, penghidapnya boleh kehilangan keseimbangan. Elakkan bergerak secara tiba-tiba agar tidak hilang keseimbangan. Anda boleh memegang sesuatu di sekeliling anda agar tidak jatuh.

 • Hentikan atau tukar ubat

  Pening yang dialami mungkin berkaitan dengan penggunaan ubat yang diberikan oleh doktor. Sekiranya ini berlaku, berjumpa dengan doktor yang menetapkan ubat tersebut. Tanyakan mengenai mengurangkan dos atau pilihan untuk berhenti mengambil ubat.

Kesimpulannya, jangan sekali-kali memandang rendah sakit kepala yang kerap, terutamanya jika disertai dengan loya dan muntah. Anda harus segera menghubungi doktor sekiranya ini berlaku. Doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan yang dialami dan penyebabnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found