Cara Mudah Mengelupas Wajah Anda di Rumah

cthminyak muka perlu dilakukan secara berkala agar wajah kelihatan lebih bersih dan cerah. Cara melakukan pengelupasan wajah di rumah juga tidak sukar, kerana selain menggunakan produk kecantikan yang dapat mengelupas kulit mati, anda juga dapat menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah.

Pengelupasan wajah adalah rawatan kulit yang dilakukan untuk membuang sel kulit mati dan kotoran yang melekat pada permukaan kulit. Dengan mengelupas wajah anda secara teratur, kulit anda akan kelihatan lebih cerah, mengelakkan jerawat, dan meminimumkan penampilan kerutan halus pada wajah.

Sebenarnya, pengelupasan wajah juga dapat membantu menyerap produk kecantikan yang anda gunakan dengan lebih baik, sehingga hasil perawatan kulit yang anda lakukan dapat dimaksimumkan.

Cara Mengelupas Wajah Anda di Rumah

Tanpa perlu pergi ke klinik kecantikan, anda boleh mengelupas wajah anda sendiri di rumah. Walau bagaimanapun, anda mesti memberi perhatian kepada beberapa perkara untuk mengelakkan kerengsaan kulit. Ingin tahu apa perkara penting yang perlu anda perhatikan ketika mengelupas wajah anda? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Gunakan alat dan bahan mengelupas yang mana mengikut jenis kulit

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui kaedah pengelupasan yang sesuai dengan jenis kulit anda. Anda boleh mengelupas wajah anda secara manual atau menggunakan bahan kimia.

Pengelupasan secara manual boleh dilakukan dengan menggunakan kain lap atau kain bersih yang lembut. Biasanya pengelupasan wajah dengan cara ini disarankan untuk orang yang mempunyai kulit kering, sensitif, atau berjerawat.

Sementara itu, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda boleh mengelupas menggunakan berus wajah lembut khas. Di samping itu, anda juga boleh mengelupas dengan menggunakan gosok muka. Namun, lakukan dengan berhati-hati, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Untuk pengelupasan wajah dengan bahan kimia, orang yang mempunyai kulit kering dan kombinasi boleh menggunakan produk kecantikan yang mengandung asid alfa hidroksi (AHA). Bagi orang yang kulit wajahnya sensitif, anda harus menggunakan produk yang mengandungi asid beta hidroksi (BHA).

Sementara itu, bagi orang yang mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat, gunakan produk yang mengandungi retinoid, asid salisilik, atau asid glikolik. Namun, ingat, retinoid tidak disyorkan untuk digunakan oleh wanita hamil atau mereka yang merancang untuk hamil.

Melsaya adalah mengelupas dengan lembut

Sekiranya anda mengelupas wajah anda dengan menggunakan gosok atau bahan kimia, sapukan jumlah yang mencukupi pada wajah. Kemudian, terkelupas dengan gerakan bulat yang perlahan dan lembut.

Semasa menggunakan berus atau kain lap, gosokkan dengan lembut dan bentuk garis yang pendek dan rata. Adakah menyental lebih kurang 30 saat, kemudian bilas dengan air suam hingga bersih.

Mengelupas wajah anda oleh secara berkala

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, pengelupasan wajah dapat dilakukan lebih kerap atau sekitar 3-5 kali seminggu. Sekiranya jenis kulit anda kombinasi dan sensitif atau kering, anda harus menghadkan pengelupasan wajah anda, yang tidak lebih dari 1-2 kali seminggu.

Anda perlu menangguhkan pengelupasan wajah jika terdapat luka terbuka atau luka bakar pada kulit wajah anda. Juga elakkan penggunaan produk pengelupasan untuk bahagian tubuh yang lain ke wajah, kerana formulasi dirancang dengan cara yang berbeza dan dapat mencetuskan kerengsaan pada kulit.

Pengelupasan Muka dengan Bahan semula jadi

Pengelupasan wajah tidak selalu harus menggunakan produk penjagaan wajah yang dijual di pasaran. Anda juga boleh membuatnya sendiri, dengan bahan-bahan semula jadi yang mudah didapati, seperti gula, kopi bubuk, madu, atau oatmeal.

Contohnya, berikut adalah cara mengelupas wajah anda menggunakan gula pasir yang boleh anda lakukan sendiri di rumah:

  • Ambil secawan gula pasir dan 2 sudu teh (sudu teh) minyak zaitun. Tuangkan kedua-dua bahan ini ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
  • Setelah sebati, sapukan gosok Sapukan ini ke permukaan kulit wajah secara merata, kemudian gosokkan dengan lembut dan perlahan selama kira-kira 3-4 minit.
  • Bilas wajah anda dengan air suam dan keringkan.
  • Selesaikan dengan menggunakan toner dan pelembap pada kulit wajah.

Baiklah, sebelum memohon gosok Pengelupasan wajah ini ke kulit, pastikan tangan dan wajah anda bersih, OK?

Selain menggunakan bahan semula jadi atau produk tertentu, anda boleh mengelupas wajah anda dengan kaedah ini kulit kimia. Walau bagaimanapun, pengelupasan jenis ini hanya dapat dilakukan oleh doktor estetika atau pakar dermatologi dan cenderung mahal.

Untuk memiliki kulit wajah yang halus dan cerah, anda perlu mengelupas wajah anda secara berkala. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah alahan atau kulit sensitif, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu mengenai produk dan kaedah pengelupasan yang sesuai dengan keadaan kulit anda, ya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found