Ketahui Punca Stretch Marks dan Cara Mencegahnya

Walaupun ia adalah keadaan biasa, banyak orang terganggu ketika tanda regangan muncul di kulit. Ketahui di sini apakah penyebabnya tanda regangan, agar masalah kulit ini dapat dicegah seawal mungkin.

Tanda regangan adalah pukulan yang sering muncul pada kulit bahagian tubuh yang mengandungi banyak lemak, seperti payudara, perut atas, lengan atas, paha, dan punggung. Pukulan ini yang pada mulanya berwarna merah, merah jambu, atau ungu akhirnya akan bertukar menjadi putih atau kelabu.

Sebab Sregangan Mbahtera

Tidak semua orang mengalami tanda regangan. Keadaan ini biasanya dialami oleh orang yang kulitnya mengandungi sedikit kolagen, yang merupakan protein yang menjadikan kulit kenyal. Tanda regangan secara amnya muncul kerana ukuran badan meningkat lebih cepat daripada pengembangan dan keanjalan kulit.

Apabila kulit meregang dengan cepat, lapisan tengah kulit (dermis) menipis, membiarkan lapisan di bawah datang ke permukaan. Sekiranya demikian, akan muncul garis-garis merah atau garis-garis, kadang-kadang disertai dengan gatal. Lama kelamaan garis ini akan bertukar menjadi putih atau kelabu. Keadaan ini dipanggil tanda regangan.

Berikut adalah beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami: tanda regangan:

  • Kehamilan
  • Peningkatan berat badan secara drastik
  • Akil baligh
  • Tona kulit ringan
  • Terdapat sejarah keluarga tanda regangan
  • Keadaan kesihatan tertentu, seperti sindrom Marfan atau sindrom Cushing
  • Penggunaan ubat kortikosteroid yang tidak betul

KaedahCegah Tanda Regangan

Tanda regangan Ini adalah keadaan biasa yang tidak selalu dapat dicegah. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk meminimumkan risiko kemunculan tanda regangan, termasuk:

1. Menjaga bbadan sihat sihat

Tanda regangan Selalunya disebabkan oleh kenaikan berat badan yang cepat. Oleh itu, jaga berat badan anda dalam keadaan stabil. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, lakukan secara beransur-ansur. Usahakan untuk tidak kehilangan lebih dari satu paun seminggu.

Bagi wanita hamil, kenaikan berat badan juga harus dijaga, sehingga risiko mengalami tanda regangan boleh menurun. Peningkatan berat badan pada wanita hamil sebenarnya berbeza-beza, tetapi umumnya berkisar antara 10-12,5 kilogram.

Tetapi ingat, wanita hamil tidak disarankan untuk menjalani diet atau menurunkan berat badan. Pastikan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang dari segi gizi, agar berat badan anda tidak meningkat secara drastik semasa hamil. Selain itu, bahan semula jadi, seperti minyak zaitun dan lidah buaya, juga dapat membantu memudar tanda regangan pada wanita hamil.

2. Sapukan pmakan dengan sihat

Makanan yang sihat dan segar juga dapat menjaga kulit agar tetap sihat, sehingga penampilan tanda regangan dapat dielakkan. Biasakan makan makanan yang kaya dengan vitamin E, vitamin C, protein, dan zink, sehingga kolagen kulit anda dapat meningkat.

3. Mengekalkan pengambilan cecair

Minum air secukupnya juga dapat membantu menjaga kelembapan dan kelembutan kulit anda. Sebabnya, kulit yang terhidrasi dengan baik mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami jerawat tanda regangan daripada kulit kering.

Anda juga harus mengurangkan pengambilan minuman berkafein, seperti kopi, kerana ini juga dapat meningkatkan risiko minuman tanda regangan. Sekiranya anda sukar untuk mengurangkan pengambilan kafein, pastikan anda mengimbangkannya dengan meminum cecair bebas kafein.

Selain mencegah, terdapat juga beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyamar atau mengurangkan tanda regangan, termasuk menutupnya dengan krim atau kosmetik khas, menggunakan penghilang krim tanda regangan, atau buat kulit kimia, terapi laser, dan pembedahan kosmetik.

Tanda regangan sebenarnya tidak berbahaya dan boleh hilang dari masa ke masa sehingga tidak memerlukan pengendalian dan penjagaan khas. Walau bagaimanapun, sekiranya tanda regangan membuat anda sangat terganggu kerana beberapa sebab, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found