Benjolan di belakang telinga muncul, inilah penyebabnya

Benjolan di belakang telinga boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti jangkitan atau kelenjar getah bening yang membengkak. Sebilangan penyebabnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, benjolan di belakang telinga perlu diperhatikan jika disertai dengan aduan lain.

Walaupun penyebabnya tidak selalu berbahaya, benjolan di belakang telinga masih perlu diperiksa oleh dokter, kerana ini dapat menunjukkan masalah pada telinga, tekak, atau hidung yang menyebabkan pembengkakan di belakang telinga.

Keadaan ini perlu diperiksa oleh doktor, terutamanya jika benjolan yang muncul di belakang telinga disertai dengan keluhan lain, seperti sakit telinga, deringan di telinga, gangguan pendengaran, pening atau vertigo, demam, kesukaran menelan, dan sakit kepala.

Punca Benjolan di Belakang Telinga

Benjolan di belakang telinga sering disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus. Contoh jangkitan yang boleh mencetuskan munculnya benjolan ini adalah radang tekak, mononukleosis, campak, cacar, dan juga HIV / AIDS.

Selain jangkitan, terdapat beberapa penyakit lain yang boleh menyebabkan benjolan di belakang telinga, termasuk:

1. Otitis media dan dalaman

Otitis media adalah jangkitan pada telinga tengah, tepatnya di rongga yang terletak di belakang gendang telinga. Jangkitan ini biasanya menyebabkan penumpukan cecair di telinga, sakit di telinga, dan bengkak di belakang telinga.

Otitis media yang berulang dan tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi, seperti jangkitan telinga dalam (otitis interna), kehilangan pendengaran, gendang telinga pecah, tumor di dalam telinga yang disebut kolesteatoma, dan meningitis.

Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor ENT jika anda mengalami gejala yang menunjukkan otitis media. Untuk merawat jangkitan telinga bakteria, doktor biasanya akan memberikan antibiotik dan titisan telinga.

2. Mastoiditis

Mastoiditis adalah keradangan tulang mastoid, tulang di belakang telinga yang berperanan dalam proses pendengaran. Salah satu tanda mastoiditis adalah benjolan di belakang telinga. Gejala ini biasanya disertai dengan sakit kepala dan keluarnya nanah atau cecair dari telinga.

Mastoiditis sering disebabkan oleh otitis media yang tidak dirawat, jadi bakteria dari rongga telinga tengah menyebar ke tulang mastoid. Mastoiditis dapat dirawat dengan antibiotik, tetes telinga, atau dengan membersihkan telinga dengan doktor.

Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi, pembedahan mungkin diperlukan untuk mencegah komplikasi.

3. Abses

Abses atau benjolan yang penuh dengan nanah muncul ketika tubuh melawan kuman yang menyebabkan jangkitan. Semasa melawan bakteria, tubuh menghantar sel darah putih ke kawasan tubuh yang dijangkiti, seperti di belakang telinga.

Bakteria dan sel darah putih mati akan berkumpul dalam bentuk nanah dan menyebabkan benjolan di belakang telinga.

Abses kecil cenderung mengecut, mengering, dan hilang secara semula jadi tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, abses yang lebih besar perlu dirawat dengan antibiotik, dan nanah perlu dikeluarkan dengan bantuan doktor.

4. Llimfadenopati

Limfadenopati adalah keadaan apabila terdapat pembengkakan kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening itu sendiri tersebar di pelbagai bahagian badan, dan salah satunya berada di belakang telinga. Apabila kelenjar getah bening di belakang telinga membengkak, benjolan akan muncul di kawasan itu.

Kelenjar getah bening yang bengkak biasanya disebabkan oleh jangkitan, keradangan, atau bahkan barah. Rawatan keadaan ini, tentu saja, bergantung kepada penyebabnya. Walaupun kadang-kadang boleh sembuh tanpa rawatan, benjolan di belakang telinga yang disebabkan oleh kelenjar getah bening yang bengkak masih perlu diperiksa oleh doktor.

5. Kanser

Salah satu penyebab munculnya benjolan di belakang telinga yang perlu diberi perhatian adalah barah nasofaring. Selain benjolan di belakang telinga, barah ini juga boleh menyebabkan benjolan di leher atau tekak.

Kanser ini selalunya tidak simptomatik pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, ketika penyakit ini berkembang, benjolan di belakang telinga mungkin muncul disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Sukar
 • Sakit telinga.
 • Selsema yang tidak hilang.
 • Mimisan yang kerap.
 • Gangguan pendengaran.
 • Bintik-bintik atau sariawan di mulut yang tidak hilang.
 • Suara menjadi serak
 • Sakit di leher atau rahang.
 • Pengurangan berat.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Selain jangkitan, beberapa keadaan lain juga boleh menyebabkan benjolan di belakang telinga muncul, termasuk:

 • Lipoma, sebilangan lemak yang tumbuh di antara lapisan kulit. Benjolan ini boleh tumbuh di mana sahaja, termasuk di belakang telinga, dan umumnya tidak berbahaya.
 • Jerawat atau bisul.
 • Kista sebaceous, yang merupakan benjolan bukan kanker.

Oleh itu, jenis benjolan apa yang harus diperiksa oleh doktor?

Apabila anda menemui benjolan di belakang telinga, cubalah merasainya dan merasainya. Sekiranya benjolan terasa lembut dan mudah bergerak, mungkin lipoma. Sekiranya benjolan lembut dan menyakitkan ketika disentuh, boleh jadi jerawat atau bernanah.

Juga perhatikan sama ada terdapat gejala lain yang menyertai penampilan benjolan. Contohnya, jika benjolan disertai demam atau menggigil, anda mungkin mengalami jangkitan. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, benjolan di belakang telinga harus diperiksa oleh doktor ENT. Pemeriksaan ini penting untuk mengetahui punca munculnya benjolan di belakang telinga, serta untuk menentukan sama ada benjolan itu berbahaya atau tidak.