Chalazion - Gejala, sebab dan rawatan

Chalazion adalah benjolan pada kelopak mata yang muncul kerana penyumbatan pada kelenjar meibom.Benjolan ini biasanya berwarna merah, kecil, tidak menyakitkan, dan boleh bertahan selama beberapa minggu atau bulan.

Chalazion berbeza dengan hordeolum atau pewarna yang merupakan hasil penyumbatan kelenjar pada bulu mata. Kelenjar meibomian lebih besar dan lebih dalam. Kelenjar ini menghasilkan cecair yang disebut sebum yang bertanggungjawab menjaga kelembapan mata.

Punca dan Faktor Risiko Chalazion

Chalazion berlaku apabila kelenjar meibomian tersumbat. Akibatnya, sebum menumpuk dan membentuk benjolan berisi cecair pada kelopak mata.

Dalam banyak kes, penyumbatan adalah akibat kelenjar meibomian yang meradang. Tetapi dalam kes tertentu, penyumbatan juga boleh berlaku kerana kelenjar meibomian dijangkiti.

Sesiapa sahaja boleh mengalami chalazion, tetapi ada faktor yang meningkatkan risiko seseorang mengembangkan chalazion, termasuk:

 • Menderita penyakit kulit, seperti rosacea atau dermatitis seborrheic
 • Menghidap blepharitis
 • Menghidap diabetes
 • Adakah anda pernah mengalami chalazion sebelum ini?

Gejala chalazion

Chalazions boleh muncul di kelopak mata atas atau bawah. Chalazion juga boleh berlaku pada satu atau kedua mata. Beberapa simptom dan tanda-tanda yang dapat dialami oleh penghidap chalazion adalah:

 • Benjolan pepejal yang tidak menyakitkan di kelopak mata
 • Penglihatan kabur jika benjolan cukup besar untuk menekan bola mata
 • Kerengsaan mata ringan
 • Mata berair

Walaupun jarang berlaku, benjolan chalazion dapat dijangkiti. Apabila itu berlaku, benjolan akan membesar, kelihatan merah, dan terasa sakit atau sakit ketika disentuh.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor mata jika benjolan muncul di kelopak mata, terutamanya jika sudah lama berlaku. Dengan berjumpa doktor, anda akan mendapat diagnosis dan rawatan yang tepat.

Diagnosis chalazion

Doktor akan bertanya mengenai gejala pesakit, sejarah penyakit mata dan sejarah perubatan pesakit secara keseluruhan. Kemudian, doktor akan melihat benjolan pada kelopak mata pesakit.

Chalazion tidak memerlukan pemeriksaan khas, kerana doktor dapat mengenali penyakit ini melalui pemeriksaan fizikal kelopak mata.

Rawatan Chalazion

Dalam kebanyakan kes, chalazions tidak memerlukan rawatan perubatan khas. Ini kerana chalazion dapat sembuh sendiri dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Namun, untuk mempercepat penyembuhan, ada sejumlah metode perawatan yang dapat dilakukan, yaitu:

Terapi diri

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan di rumah, iaitu:

 • Kompres kelopak mata yang terkena dengan air suam untuk mengurangkan bengkak. Lakukan selama 10-15 minit dan ulangi 3-5 kali sehari.
 • Urut perlahan kawasan benjolan setelah memampatkan dengan air suam untuk mengeluarkan cecair dari dalam benjolan. Pastikan tangan anda bersih sebelum melakukan urutan.
 • Bersihkan kelopak mata yang terkena chalazion sekurang-kurangnya 2 kali sehari, untuk membuang minyak dan sel-sel kulit mati yang terdapat di kulit kawasan benjolan. Gunakan sabun ringan, seperti sabun bayi.

Penting untuk diingat untuk tidak menyentuh benjolan chalazion dengan tangan yang tidak dicuci, dan jangan menekan benjolan. Juga, elakkan memakai kanta lekap sehingga chalazion sembuh sepenuhnya.

Terapi perubatan

Sekiranya benjolan tidak hilang dengan rawatan di atas, terutamanya setelah lebih dari 2-8 minggu, berjumpa doktor. Beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor adalah:

 • Beri salap antibiotik atau titisan mata, untuk merawat chalazion yang dijangkiti
 • Berikan suntikan kortikosteroid pada kelopak mata yang terkena chalazion, untuk mengurangkan pembengkakan
 • Melakukan pembedahan chalazion, iaitu dengan membuat sayatan kecil di gumpalan, untuk mengeluarkan cairan di dalamnya

Komplikasi Chalazion

Chalazions biasanya tidak menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, benjolan dapat dijangkiti dan merebak ke semua bahagian kelopak mata dan tisu di sekitar mata. Akibatnya, pesakit akan mengembangkan selulitis orbit.

Selulitis orbital menyebabkan kelopak mata menjadi merah dan bengkak, sehingga penghidapnya tidak dapat membuka mata mereka. Pesakit juga akan mengalami kesakitan yang teruk di mata yang boleh disertai demam. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Pencegahan Chalazion

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah berlakunya kekacauan, iaitu:

 • Basuh tangan anda sebelum menyentuh mata anda.
 • Periksa dengan doktor anda secara berkala jika anda mempunyai keadaan yang meningkatkan risiko anda mengalami chalazion.
 • Pastikan objek atau apa sahaja yang bersentuhan langsung dengan mata, seperti kanta lekap dan cermin mata, bersih dan steril.