Lihat sendiri cara menghilangkan ketuat secara semula jadi di sini

Ketuat adalah penyakit kulit yang umumnya tidak berbahaya bolehmengganggu keyakinan diri seseorang. Cara menghilangkan ketuat secara semula jadi sangat dicari, kerana memerlukan masa yang lama sehingga sayatilhilang dengan sendirinya.

Ketuat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Kelainan kulit ini paling kerap berlaku pada tangan dan kaki, walaupun dalam keadaan tertentu ketuat kelamin boleh terjadi. Ramai orang cuba menggunakan kaedah semula jadi untuk menghilangkan ketuat, walaupun keberkesanan dan faedahnya belum terbukti secara perubatan. Sebenarnya, kaedah ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti meninggalkan parut dan kerengsaan.

Cara menghilangkan ketuat secara semula jadi

Beberapa cara semula jadi yang paling biasa untuk menghilangkan ketuat termasuk:

 • Tampal pgam

  Ini dilakukan dengan menggunakan pelekat pada ketuat selama enam hari. Kemudian, pelekat dikeluarkan dan ketuat direndam dalam air sambil mengeluarkan tisu mati dengan lembut menggunakan batu apung. Kemudian dibiarkan selama 12 jam dan proses diulang sehingga ketuat di permukaan kulit hilang. 

 • Meningkatkan sistem imun

  Melawan ketuat agar tidak tumbuh kembali sering dilakukan dengan meningkatkan sistem imun. Anda dapat meningkatkan sistem imun anda dengan memakan makanan tertentu, seperti biji bunga matahari, pepaya, kerang, kiwi, halia, badam, yogurt, atau bawang putih.

 • Mengamalkan vitamin C

  Secara amnya, kaedah ini dilakukan dengan menghancurkan tablet vitamin C, kemudian mencampurkannya dengan sedikit air untuk membentuk pes. Sapukan pasta pada ketuat, kemudian tutup dengan plaster. Tanggalkan pita pada waktu malam untuk membiarkannya keluar, lakukan selama beberapa hari.

 • Menggunakan minyak kastor dan serbuk penaik

  Sapukan campuran minyak kastor dan serbuk penaik dengan kapas atau Putik kapas pada ketuat. Tutup dengan plaster semalaman, kemudian ganti pada waktu pagi. Bahan ini akan merengsakan ketuat, sehingga terkelupas. Kaedah ini dianggap lebih berkesan dalam merawat ketuat yang rata di muka dan belakang tangan.

 • Sapukan cuka sari apel

  Cuka sari apel mengandungi asid yang dipercayai dapat membunuh beberapa jenis bakteria dan virus yang menyebabkan ketuat. Untuk menerapkannya, anda boleh mencelupkan Putik kapas ke dalam bekas berisi cuka sari apel. Kemudian anda tampal Putik kapas Sapukan pada kawasan yang diserang kutil semalaman dan buangkan keesokan harinya. Lakukan kaedah ini berulang kali setiap malam.

Walau bagaimanapun, cara menghilangkan ketuat secara semula jadi tidak semestinya berjaya dan keberkesanannya belum diuji secara perubatan. Hampir semua cara semula jadi untuk menghilangkan ketuat di atas masih tidak dapat membunuh virus yang menyebabkan ketuat. Ketuat masih berpotensi merebak ke bahagian tubuh yang lain atau muncul semula di kawasan yang sama di kemudian hari.

Untuk mengelakkan penyebaran ketuat ke orang lain, anda tidak boleh berenang di kolam renang umum, memakai selipar ketika berada di tempat umum yang berair, seperti di ruang solat atau masjid, basuh tangan anda dengan kerap, dan elakkan menyentuh ketuat kerana ada risiko menyebarkannya ke bahagian badan yang lain. Selain itu, ketuat juga berisiko merebak melalui aktiviti seksual atau luka terbuka.

Harus diingat bahawa cara menghilangkan ketuat secara semula jadi di atas, belum diuji secara perubatan. Anda masih perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan ketuat yang betul dan mengelakkan kemungkinan kesan sampingan. Doktor anda mungkin mengesyorkan tindakan khusus untuk membantu menghilangkan ketuat dengan berkesan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found