Pendarahan Implan menyerupai haid, Inilah Cara Mengenal Perbezaannya

Pendarahan implantasi adalah melihat darah dari faraj pada awal kehamilan. Ketika mengalaminya, banyak wanita berpendapat bahawa pendarahan ini adalah gejala haid, jadi mereka tidak menyedari bahawa mereka hamil.

Pendarahan implantasi biasanya berlaku kira-kira 7-14 hari selepas pembuahan atau hubungan seksual. Oleh itu, pendarahan ini boleh disebut sebagai salah satu tanda kehamilan atau tanda awal kehamilan. Selain mempunyai simptom yang serupa, pendarahan implantasi sering berlaku hampir dengan jadual haid. Oleh itu, banyak wanita salah menafsirkan pendarahan implantasi dengan haid semasa kehamilan.

Punca Pendarahan Implantasi

Proses kehamilan bermula dengan kemasukan sel sperma lelaki ke dalam vagina ke rahim untuk menyuburkan telur wanita. Setelah persenyawaan berlaku, telur akan berkembang menjadi embrio atau janin. Embrio ini kemudian akan melekat pada rahim untuk tumbuh menjadi janin.

Proses penyambungan atau pelekatan embrio ke dinding rahim inilah yang menyebabkan pendarahan implantasi. Pendarahan dari faraj akibat proses implantasi adalah normal dan tidak membahayakan kesihatan. Pendarahan implantasi juga tidak mengganggu embrio dan perkembangannya.

Mengenali Ciri-ciri Pendarahan Implantasi

Pendarahan implan dan haid sering serupa, sehingga banyak wanita sukar untuk membezakannya. Namun, sebenarnya ada beberapa ciri yang membezakan keduanya, yaitu:

Warna

Darah yang keluar semasa pendarahan implantasi kelihatan lebih terang daripada darah haid. Darah haid berwarna merah terang atau merah gelap, sementara pendarahan implan berwarna merah jambu pada mulanya, tetapi mungkin berubah menjadi sedikit coklat (bintik coklat) ketika pendarahan mulai reda.

kiraan darah

Semasa pendarahan implantasi biasanya hanya sedikit darah yang keluar atau dalam bentuk bintik. Walaupun mengalir, alirannya perlahan dan tidak berat. Berbeza dengan darah haid, semakin lama ia bertambah, semakin berat. Selain itu, darah yang keluar juga tidak berbentuk gumpalan, seperti darah haid.

Kekejangan

Kadang-kadang wanita yang mengalami pendarahan implantasi mungkin juga merasa kekejangan di perut yang menyerupai kekejangan haid.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri kekejangan antara pendarahan implantasi dan haid sedikit berbeza. Kekejangan yang disebabkan oleh pendarahan implantasi biasanya lebih cepat dan lebih pendek daripada kekejangan haid.

Jeda sebentar

Berbeza dengan darah haid yang keluar secara berterusan selama lebih kurang 2-7 hari, pendarahan implantasi mempunyai jeda waktu. Contohnya, bintik-bintik darah muncul pada waktu pagi, kemudian berhenti sebentar. Namun, bintik-bintik itu muncul lagi pada waktu petang.

Selain itu, bintik-bintik darah juga tidak muncul setiap hari, ia hanya dapat muncul lagi 2 hari kemudian. Pendarahan implantasi biasanya berlangsung hanya sekitar 1 hingga 3 hari.

Risiko Pendarahan Semasa Mengandung Muda

Walaupun pendarahan implantasi tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan khas, pendarahan semasa awal kehamilan masih perlu diperhatikan. Sebabnya, ada kemungkinan penyebab lain yang boleh membuat anda mengalami pendarahan, iaitu:

  • Luka di faraj kerana hubungan seks.
  • Kerengsaan serviks.
  • Jangkitan faraj.
  • Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim.
  • Keguguran
  • Anggur hamil.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda pendarahan implantasi seperti yang dijelaskan di atas, tetapi masih tidak pasti sama ada anda hamil atau tidak, cuba lakukan ujian kehamilan dengan pek ujian. Tetapi, jika anda sudah mengetahui bahawa anda hamil dan mengalami pendarahan, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan, terutamanya jika pendarahan ini disertai dengan sakit perut atau kekejangan.