Menstruasi Lewat Tetapi Hasil Ujian Kehamilan Negatif? Inilah Sebab yang Mungkin

Sekiranya anda menjangkakan kehamilan, tempoh yang tidak dijawab adalah tanda yang anda nantikan. Sebenarnya, ujian kehamilan masih boleh menunjukkan hasil yang negatif, walaupun anda terlambat untuk haid. Bagaimana ia berlaku? Mari kita fahami beberapa sebabnya.

Bila pek ujian Sekiranya anda menunjukkan hasil negatif ketika anda terlambat untuk haid anda, ada 2 kemungkinan yang boleh terjadi. Pertama, haid lewat tidak disebabkan oleh kehamilan. Kedua, anda memang hamil, tetapi kehamilan anda belum pernah dibaca pek ujian kerana beberapa keadaan.

Kehamilan dengan Hasil Pek Ujian Negatif

Sekiranya anda benar-benar hamil, ada beberapa perkara yang boleh menyebabkannya pek ujian berbunyi negatif, termasuk:

tahap hCG masih rendah

pek ujian menunjukkan hasil positif semasa mengesan kehadiran hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) dalam air kencing dalam tahap tertentu. Jadi kalau pek ujian Sekiranya menunjukkan hasil yang negatif, kemungkinan tahap hormon pada masa itu masih terlalu rendah.

pek ujian tidak tepat

pek ujian atau ujian kehamilan yang digunakan mungkin tidak tepat, misalnya kerana sudah habis atau telah rosak dengan meletakkannya di tempat yang lembap dan panas. Hasil negatif juga boleh berlaku sekiranya prosedur ujian tidak dijalankan dengan baik

Keadaan kehamilan

Kehamilan kembar, kehamilan yang berumur lebih dari 1 bulan, atau mengandung anggur juga dapat menunjukkan hasil pek ujian negatif. Ini boleh berlaku kerana tahap hCG yang lebih tinggi daripada had atas tahap hormon yang dapat dikesan pek ujian.

Keadaan yang boleh menyebabkan haid lewat

Tempoh yang tidak dijangkakan tidak selalu bermaksud anda hamil. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan seorang wanita mengalami masa yang tidak dijawab, seperti:

Perubahan gaya hidup

Perubahan gaya hidup yang tidak sihat, seperti kurang tidur, minum terlalu banyak kafein, makan makanan yang kurang berkhasiat, atau tekanan yang teruk, boleh membuat haid anda terlambat.

Selain itu, terlalu banyak bersenam, kelebihan berat badan, atau perubahan berat badan yang drastik (naik atau turun) juga dapat mempengaruhi keseimbangan hormon dan kitaran haid, menyebabkan anda terlepas haid.

Masalah kesihatan dan ubat-ubatan

Beberapa masalah kesihatan, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), gangguan tiroid, menopaus pramatang, diabetes, atau penyakit seliak, juga boleh menyebabkan anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur dan tempoh yang tidak dijawab.

Di samping itu, mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ubat tekanan darah, ubat alergi, ubat antidepresan, dan ubat epilepsi, juga dapat mempengaruhi hormon dan menyebabkan masa yang hilang.

Terdapat banyak kemungkinan yang boleh menyebabkan keputusan ujian kehamilan negatif ketika haid anda terlambat. Dari beberapa keadaan di atas, ada beberapa yang perlu ditangani segera agar tidak menimbulkan masalah pada masa akan datang, misalnya mengandung anggur dan PCOS.

Jadi, jika percubaan pertama menunjukkan hasil negatif, cuba lagi dalam beberapa hari dengan cara yang betul dan pek ujian yang baru. Sekiranya hasilnya masih negatif dan anda tidak mempunyai haid, anda mesti berjumpa doktor untuk pemeriksaan yang lebih tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found