Memahami Sebab, Gejala, dan Cara Mengatasi Lordosis

Lordosis adalah keadaan di mana punggung bawah (lumbar) melengkung ke dalam secara berlebihan. Keadaan ini adalah bentuk kecacatan tulang belakang yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja.

Dalam keadaan normal, tulang belakang setiap orang sedikit melengkung di leher, punggung atas, dan punggung bawah. Ini berfungsi untuk membantu tubuh dalam menyokong kepala, menyelaraskan kepala dengan pelvis, menjaga struktur badan, dan membantu bergerak dan membengkok dengan mudah.

Pada orang dengan lordosis, kelengkungan tulang belakang bawah terlalu dalam. Ini memberi tekanan tambahan pada tulang belakang, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Pelbagai Punca Lordosis

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan lordosis adalah:

1. Obesiti

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh mempengaruhi postur badan anda dan memberi tekanan tambahan pada tulang belakang anda. Ini dapat meningkatkan risiko lordosis.

2. Osteoporosis

Lordosis yang disebabkan oleh osteoporosis adalah perkara biasa pada orang tua. Osteoporosis boleh menjadikan tulang belakang lebih rendah berpori, menjadikannya lebih mudah dibengkokkan ketika anda menanggung berat badan.

3. Kehamilan

Sama seperti kegemukan, kenaikan berat badan semasa kehamilan juga boleh mempengaruhi postur badan. Keadaan ini boleh menyebabkan tulang belakang bawah melengkung ke dalam dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, lordosis semasa kehamilan biasanya hilang sendiri selepas bersalin.

4. Spondysesungguhnyalisthesaudari

Spondylolisthesis adalah keadaan di mana tulang belakang beralih dari kedudukannya yang betul, sehingga tulang menjadi tidak sejajar. Keadaan ini dapat menjadikan lengkungan tulang belakang bawah dengan lebih mudah.

5. Ppostur yang teruk

Postur yang lemah ketika duduk atau ketika mengangkat benda berat juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena lordosis.

Di samping itu, terdapat keadaan kesihatan lain yang boleh menyebabkan lordosis, iaitu diskitis, kyphosis, arthritis, spina bifida, achondroplasia, dan osteosarcoma.

Menyedari Gejala Lordosis

Gejala lordosis yang paling biasa adalah penampilan sakit otot. Kesakitan otot berlaku apabila tulang belakang anda membengkok secara tidak normal, menarik otot ke arah yang berbeza dan menyebabkannya tegang.

Di samping itu, terdapat gejala lain yang dapat dirasakan oleh penderita lordosis, termasuk:

 • Pergerakan terhad di leher atau punggung bawah
 • Pantat kelihatan lebih menyerlah
 • Badan terasa lemah
 • Kebas
 • kesemutan
 • Kurang kawalan kencing dan buang air besar

Langkah Rawatan Lordosis

Rawatan lordosis biasanya akan disesuaikan mengikut keparahannya. Sebelum memberi rawatan, doktor akan melakukan siri pemeriksaan berikut untuk mengetahui keadaan lordosis pesakit.

 • Soalan dan jawapan.
 • Pemeriksaan fizikal.
 • Pemeriksaan yang menyokong, seperti sinar-X atau MRI tulang belakang dan sacrum lumbar, serta ujian makmal.

Setelah mengetahui diagnosis dan keparahan lordosis, doktor akan memberikan beberapa pilihan rawatan, termasuk:

 • Ubat-ubatan, untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
 • Fisioterapi, untuk meningkatkan kekuatan otot dan menjalankan keupayaan untuk menggerakkan badan.
 • Program diet, untuk menurunkan berat badan.
 • Pembedahan, untuk kes lordosis yang teruk dan disertai dengan gangguan saraf.

Walaupun kebanyakan kes lordosis tidak memerlukan rawatan perubatan segera, anda tidak boleh mengabaikan keadaan ini dan berjumpa doktor. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang betul, lordosis boleh menyebabkan pelbagai aduan yang boleh mengganggu keselesaan dan aktiviti anda.