Pelbagai Cara Menurunkan Kolesterol

Terdapat pelbagai cara untuk menurunkan kolesterol yang boleh dilakukan. Salah satunya dengan mengubah gaya hidup dan diet. Kaedah ini dapat mengawal kadar kolesterol dalam darah dengan baik.

Kolesterol tinggi berlaku apabila kadar kolesterol dalam darah melebihi paras normal (> 200 mg / dL). Sekiranya dibiarkan, kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung dan strok. Untuk itu, anda perlu mengetahui cara menurunkan kolesterol dengan betul, untuk mengelakkan pelbagai komplikasi kolesterol tinggi.

Cara Menurunkan Kolesterol

Selain mengambil ubat mengikut nasihat doktor, ada beberapa cara semula jadi untuk menurunkan kolesterol yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

Untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah, disarankan untuk meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah. Kandungan serat dalam sayur-sayuran dan buah dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah/ LDL). Anda dinasihatkan untuk mengambil kira-kira 500 gram buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

2. Ambil makanan yang kaya dengan omega-3

Makanan yang kaya dengan omega-3 dipercayai dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam darah. Pilihan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 cukup pelbagai, termasuk salmon, makarel, tuna, sardin, walnut, dan biji chia.

3. Pilih makanan rendah lemak

Sekiranya anda mempunyai masalah kolesterol tinggi, pilih makanan dengan kandungan lemak rendah. Anda boleh makan ikan, ayam, daging lembu, susu rendah lemak, putih telur, kacang, kekacang, tempe, dan tahu. Elakkan pengambilan makanan berlemak, seperti makanan goreng.

4. Pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi serat larut

Untuk membantu menurunkan kadar kolesterol, anda disarankan untuk makan makanan yang mengandung serat larut, seperti alpukat, ubi jalar, brokoli, lobak, pir, wortel, epal, kacang ginjal, biji rami, dan oat.

Untuk lebih praktikal, anda juga boleh mengambil produk tambahan atau minuman yang mengandungi serat larut beta glukan dan insulin. Beta glukan mampu menurunkan kolesterol jahat dan kolesterol total dalam badan. Manakala inulin berguna untuk menurunkan kadar kolesterol total dan trigliserida dalam darah.

Lebih baik jika produk minuman itu mengandungi vitamin B1 dan B2, yang dapat membantu membakar kolesterol dalam tubuh menjadi tenaga.

5. Bersenam secara berkala

Selain menyesuaikan diet, anda juga disarankan untuk berolahraga secara teratur. Tidak hanya membuat tubuh cergas, olahraga juga dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik.

6. Berhenti merokok

Rokok juga dapat mengganggu keseimbangan kadar kolesterol dalam tubuh, oleh itu, berhenti merokok. Tabiat merokok dapat mengurangkan kadar kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi/ HDL) di dalam badan, selain itu, saluran darah juga menjadi lebih kaku. Sekiranya ini berlaku, risiko penyakit jantung dan strok akan meningkat.

7. Mengawal berat badan

Cara seterusnya untuk menurunkan kolesterol adalah dengan mengekalkan berat badan yang ideal. Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk boleh mengalami peningkatan kadar kolesterol dalam badan. Oleh itu, anda disarankan menjalani diet yang sihat untuk menurunkan berat badan, untuk menurunkan kolesterol.

Petua Mencegah Kolesterol Tinggi

Setelah dapat menurunkan kolesterol tinggi, disarankan agar anda menjaga kadar kolesterol normal. Agar kadar kolesterol tidak naik dengan mudah, anda perlu menerapkan gaya hidup sihat secara konsisten.

Mengamalkan gaya hidup sihat sebenarnya tidak sukar, asalkan anda mempunyai niat dan disiplin untuk menjalaninya. Selain senaman secara teratur, gaya hidup yang sihat juga termasuk diet yang sihat.

Agar kadar kolesterol dalam darah dapat dikendalikan dengan baik, batasi pengambilan makanan yang mengandung lemak tepu, seperti daging berlemak, daging asap, sosis, ais krim, makanan santan, biskut, dan pastri.

Bukan hanya itu, makanan yang mengandungi banyak gula juga perlu dibatasi. Makanan seperti ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan mengurangkan kadar kolesterol baik dalam badan.

Beberapa produk makanan tambahan, seperti kitosan, juga didakwa menurunkan dan mencegah kolesterol tinggi. Malangnya, kelebihan makanan tambahan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Itulah beberapa cara untuk menurunkan kolesterol tinggi yang boleh anda lakukan, tentu saja semasa menjalani rawatan dari doktor. Dan jangan lupa, periksa kadar kolesterol anda dengan kerap seperti yang disyorkan oleh doktor anda.