Kista ovari - Gejala, sebab dan rawatan

Kista ovari adalah kantung berisi cecair yang tumbuh di ovari wanita. Kista ini biasanya muncul semasa tempoh subur atau semasa haid wanita.

Setiap wanita mempunyai dua ovari (ovari), satu di sebelah kanan dan satu di sebelah kiri rahim. Ovari, yang berukuran walnut, adalah sebahagian daripada sistem pembiakan wanita.

Ovari berfungsi menghasilkan telur setiap bulan (bermula dari akil baligh hingga menopaus), dan menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. Fungsi ovari kadang-kadang terganggu, sista termasuk jenis gangguan yang sering terjadi.

Gejala Cyst ovari

Sebilangan besar sista ovari kecil dan tidak menimbulkan gejala. Kista ini biasanya hilang sendiri tanpa rawatan. Kista baru menyebabkan masalah jika tidak hilang atau menjadi besar.

Dalam keadaan ini, pesakit mungkin merasa sakit pelvis atau kembung perut. Keadaan serius boleh berlaku apabila kista pecah atau tisu ovari berpusing dan memerlukan rawatan segera. Dalam kes tertentu, sista ovari juga boleh mempengaruhi kesuburan wanita.

Punca Kista Ovari

Pembentukan sista ovari bergantung kepada pelbagai faktor. Ia boleh berkaitan dengan kitaran haid atau disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal. Walaupun terdapat pertumbuhan sel yang tidak normal, kista ovari biasanya jinak. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sista ovari boleh menjadi malignan.

Rawatan Sista Ovari

Langkah rawatan untuk kista ovari adalah berdasarkan usia, jenis, atau ukuran kista pesakit. Terdapat beberapa pilihan untuk mengubati kista ovari, salah satunya hanya melakukan pemantauan rutin jika kista kecil dan tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika kista membesar, pembedahan membuang kista mungkin dilakukan.

Adalah sukar untuk mengelakkan kista terbentuk. Walau bagaimanapun, pemeriksaan pelvis biasa dapat memantau sekiranya terdapat perubahan pada ovari. Pemeriksaan juga perlu dilakukan sekiranya terdapat haid yang tidak biasa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found