Penyakit Parkinson - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit Parkinson adalah penyakit saraf semakin teruk langkah demi langkah dan pengaruh bahagian otak yang berfungsi untukmenyelaras gerakansebuah badan.Akibatnya, penghidapnya sukar menguruskannya gerakansebuah badanmiliknya, termasuk ketika bercakap, berjalan, dan menulis.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, penyakit ini bertambah buruk dari masa ke masa, dan dibahagikan kepada 5 peringkat (tahap) seperti yang dijelaskan di bawah:

  • Tahap 1. Pada peringkat 1, gejala penyakit Parkinson ringan dan tidak mengganggu aktiviti pesakit.
  • Tahap 2. Tempoh masa untuk perkembangan penyakit Parkinson dari tahap 1 hingga tahap 2 adalah berbeza untuk setiap pesakit, boleh berlangsung selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Pada peringkat ini, gejala mula muncul.
  • Tahap 3. Penyakit Parkinson tahap 3 dicirikan oleh gejala yang semakin kelihatan. Pergerakan badan mula perlahan, dan mula mengganggu aktiviti pesakit.
  • Tahap 4. Pada peringkat ini, pesakit mula mengalami kesukaran untuk berdiri atau berjalan. Pergerakan badan pesakit akan menjadi perlahan, jadi mereka memerlukan pertolongan orang lain untuk menyokong aktiviti mereka.
  • Tahap 5. Penyakit Parkinson Tahap 5 boleh menyukarkan atau bahkan mustahil bagi orang untuk berdiri sama sekali. Pesakit juga mungkin mengalami khayalan (khayalan) dan halusinasi.

Simptom dan Sebab penyakit Parkinson

Gejala awal Parkinson biasanya cenderung ringan dan tidak diperhatikan oleh penghidapnya. Terdapat 3 gejala utama yang dialami oleh pengidap penyakit Parkinson, iaitu gegaran, pertumbuhan perlahan dan kekejangan otot.

Penyakit Parkinson dikaitkan dengan kerosakan atau kematian sel saraf di bahagian otak yang disebut substantia nigra. Ini menyebabkan penurunan pengeluaran dopamin sehingga pergerakan badan menjadi perlahan.

Rawatan Penyakit Parkinson

Terdapat beberapa kaedah untuk merawat Penyakit Parkinson. Kaedah rawatan yang digunakan adalah untuk menghilangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. Kaedah rawatan yang boleh dilakukan adalah:

  • Terapi sokongan, seperti fisioterapi.
  • Penggunaan ubat-ubatan, seperti antikolinergik dan levodopa.
  • Prosedur pembedahan.

Walaupun tidak ada penawar, penyakit Parkinson dapat dicegah. Bersenam dan makan makanan kaya antioksidan secara berkala dipercayai dapat mengurangkan risiko seseorang menghidap penyakit Parkinson.