Ini adalah makanan sihat yang perlu dimakan setiap hari

Kesedaran orang ramai untuk makan makanan sihat kini semakin meningkat. Kerana selain menjadi sumber tenaga, makan makanan yang sihat juga dapat mengurangi risiko penyakit serius, mulai dari diabetes, darah tinggi, penyakit jantung, kegemukan, hingga barah.

Pengambilan makanan sihat setiap hari sangat digalakkan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Ini sebenarnya tidak sukar dilakukan kerana terdapat banyak pilihan makanan yang sihat untuk dimakan setiap hari, misalnya kumpulan makanan yang berfungsi. Bukan hanya itu, pengambilan makanan sihat ditambah dengan senaman yang teratur juga penting untuk menyokong diet yang berjaya.

Pilihan Makanan Sihat yang Banyak

Untuk berfungsi dengan baik, tubuh memerlukan nutrien dan tenaga yang diperoleh daripada makanan. Di dalam badan, makanan yang dimakan akan menjalani proses pencernaan dan penyerapan nutrien.

Beberapa pilihan makanan sihat yang baik untuk dimakan termasuk:

1. Sayuran hijau

Sayuran hijau menduduki peringkat pertama dalam jenis makanan yang sihat kerana mengandungi banyak nutrien penting, seperti serat, vitamin A, vitamin C, vitamin K, magnesium, kalsium, zat besi, folat, dan kalium, yang sangat baik untuk kesihatan.

Selain itu, sayuran hijau juga kaya dengan antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas. Pilihan sayur-sayuran hijau juga beragam, mulai dari sawi, brokoli, kangkung, selada, hingga bayam. Sayuran hijau juga dapat diproses dengan pelbagai cara, dari mendidih, menumis, hingga mengukus.

Untuk mengekalkan warna sayuran hijau yang menarik, cubalah memasak sayur hijau menggunakan air mineral. Kandungan mineral di dalamnya, seperti natrium bikarbonat dan magnesium hidroksida, dapat mengekalkan warna hijau semula jadi daun.

2. Buah-buahan

Selain sayur-sayuran, buah juga sangat penting untuk dimakan kerana mengandungi banyak vitamin. Beberapa buah yang terkenal dengan khasiatnya adalah:

  • Epal (serat, vitamin C, dan antioksidan)
  • Jeruk (vitamin C)
  • Pisang (kalium)
  • Alpukat (lemak sihat, kalium dan vitamin C)
  • Beri, seperti blueberry dan strawberi (rendah kalori tetapi tinggi antioksidan dan serat)

3. Daging dan telur

Daging adalah salah satu makanan paling sihat kerana kaya dengan nutrien, terutama daging lembu. Daging jenis ini mengandungi protein dan zat besi tertinggi berbanding jenis daging yang lain.

Selain daging, telur juga termasuk dalam makanan yang sihat. Selain mengandung protein tinggi, telur juga mengandung nutrien lengkap, mulai dari vitamin, mineral, lemak tak jenuh, hingga antioksidan.

4. Kacang-kacangdan biji-bijian

Makanan sihat seterusnya yang penuh dengan nutrien adalah kacang dan biji. Contohnya kacang tanah, kacang mete, badam, biji chia, biji labu dan biji bijan.

Kacang dan biji tidak hanya tinggi protein dan serat, tetapi juga kaya dengan vitamin dan mineral, seperti magnesium dan vitamin E.

5. Ikan dan makanan laut lain

Makanan laut adalah pilihan makanan sihat yang kaya dengan asid lemak omega-3 dan yodium. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan ikan sering cenderung hidup lebih lama dan mempunyai risiko lebih rendah terkena penyakit, termasuk penyakit jantung.

6. Susu

Susu mengandungi banyak vitamin, mineral, protein haiwan berkualiti, dan lemak sihat. Di samping itu, susu adalah salah satu sumber kalsium terbaik. Untuk mendapatkan nutrien yang terdapat dalam susu, anda boleh memakannya secara langsung atau menggunakan produk yang diproses, seperti keju dan yogurt.

Kenali Makanan yang Harus Dielakkan

Untuk mengelakkan pelbagai penyakit, pengambilan makanan sihat sahaja tidak mencukupi. Anda juga harus mengehadkan atau mengelakkan pengambilan yang tidak sihat seperti yang berikut:

Minum tinggi gula

Minuman dengan kandungan gula tinggi, seperti minuman ringan, jus bungkus, dan minuman bertenaga harus dielakkan atau dibatasi. Sekiranya diminum dalam kuantiti yang banyak, minuman jenis ini boleh mencetuskan ketahanan insulin dalam badan. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius, termasuk diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Makanan segera

Elakkan makanan segera atau makanan ringan, seperti kentang goreng, ayam goreng, dan daging yang diproses. Makanan jenis ini bukan sahaja tinggi kalori, tetapi juga rendah nutrien. Selain itu, makanan segera juga dapat mendorong keinginan untuk makan secara berlebihan, sehingga dapat memicu kenaikan berat badan.

Makanan ringan yang dibungkus

Sama seperti makanan segera, kebanyakan makanan ringan bungkus yang dijual di pasar, seperti gula-gula, ais krim, dan biskut, juga tinggi kalori dan rendah nutrien sehingga mereka perlu dibatasi. Jadi, gunakan sekali sekala, ya!

Pengambilan makanan sihat sangat menyumbang untuk membina badan yang sihat, lebih daripada sekadar bersenam. Oleh itu, mulailah makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang untuk mengekalkan dan meningkatkan kesihatan badan anda.

Agar anda tidak bosan, makan makanan sihat dengan pelbagai jenis setiap hari atau gabungkan makanan seperti ini agar nutrien yang anda peroleh juga lebih pelbagai.

Selain memakan makanan yang sihat, anda juga harus meningkatkan penggunaan air. Sediakan air mineral dari sumber yang dilindungi sebagai air minuman harian anda untuk memenuhi keperluan cecair dan mineral anda.

Di samping itu, cubalah untuk selalu menerapkan gaya hidup sihat dengan berehat secukupnya dan bersenam secara teratur. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai makanan dan gaya hidup sihat yang sesuai dengan keperluan badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found