Jenis Kelainan Tulang yang Perlu Diperhatikan

Mengalami gangguan tulang tentu akan mengganggu aktiviti untuk kesihatan tubuh. Ini kerana tulang adalah organ penting dalam badan yang mempunyai banyak fungsi, mbermula dari menyokong bentuk dan postur badan, menyokong pergerakan badan, menyimpan mineral, menghasilkan sel darah, hingga melindungi organ dalam tubuh.

Kerana mempunyai banyak fungsi yang penting untuk hidup, menjaga kesihatan tulang telah menjadi sesuatu yang harus dilakukan. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan gangguan tulang, mulai dari gaya hidup yang tidak sihat, kekurangan nutrien, terutama kalsium dan vitamin D, kecederaan atau patah tulang, hingga gangguan genetik.

Apa pun penyebabnya, keabnormalan tulang bukanlah sesuatu yang boleh diremehkan. Oleh itu, anda perlu mengenali pelbagai jenis gangguan tulang dan gejalanya.

Jenis-Jenis Gangguan Tulang

Berikut adalah jenis penyakit tulang atau gangguan yang biasa:

1. Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan di mana pembentukan tisu tulang baru tidak dapat mengikuti pemusnahan tisu tulang lama yang telah rosak. Ini akan menjadikan tulang lemah dan rapuh. Tulang yang rentan terhadap kerosakan akibat osteoporosis adalah tulang belakang, pergelangan tangan, dan pinggul.

Gangguan tulang ini lebih kerap berlaku pada orang tua dan wanita. Penyakit ini boleh disebabkan oleh kekurangan kalsium, penggunaan kortikosteroid jangka panjang, atau gangguan hormon.

Osteoporosis umumnya tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Namun, kerana kerosakan tulang menjadi lebih parah, orang dengan osteoporosis mungkin mengalami gejala berupa sakit tulang atau punggung, perubahan postur badan, tulang yang mudah patah tulang, dan ketinggian yang berkurang.

2. Riket dan osteomalasia

Riket adalah keadaan yang mempengaruhi perkembangan tulang pada kanak-kanak. Semasa pada orang dewasa, riket dikenali sebagai osteomalasia atau tulang lembut.

Riket dan osteomalasia Ia boleh menyebabkan tulang menjadi lembut dan lemah, menyebabkan pesakit berisiko tinggi mengalami kecacatan dan patah tulang.

Penyebab utama riket atau osteomalasia adalah kekurangan vitamin D yang berperanan penting dalam penyerapan kalsium, yang merupakan bahan yang membentuk struktur tulang. Walaupun begitu, riket juga boleh berlaku kerana keturunan.

Keadaan ini boleh menyebabkan gejala berupa sakit, sakit otot, kesemutan, dan sakit pada tulang, terutama setelah melakukan banyak aktiviti fizikal.

3. Jangkitan tulang (osteomielitis)

Osteomielitis adalah keradangan tulang yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Gangguan tulang ini sering terjadi pada orang yang mengalami kecederaan terbuka atau patah tulang, mempunyai sistem imun yang lemah, atau menggunakan alat prostetik pada tulang atau sendi.

Osteomielitis boleh menyebabkan gejala berupa rasa sakit dan bengkak pada tulang, kawasan di sekitar tulang yang meradang yang terasa panas ketika disentuh, demam, dan badan terasa lemah.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan teruk dan kematian tisu tulang. Pada kanak-kanak, osteomielitis yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan kecacatan tulang dan menyebabkan badan anak menjadi pendek.

4. Tumor tulang

Apabila sel-sel di tulang tumbuh tidak terkawal, sekumpulan tisu yang disebut tumor dapat terbentuk. Tumor pada tulang biasanya jinak, tetapi masih boleh menjadikan tisu tulang yang sihat di sekitarnya menjadi rosak dan lemah. Ini kemudian menyebabkan tulang menjadi rapuh dan mudah patah.

Terdapat beberapa jenis tumor tulang yang ganas (barah). Tumor tulang malignan ini boleh merebak dan menyebabkan kerosakan pada bahagian badan yang lain. Tanpa rawatan yang betul, tumor tulang malignan dapat menyebabkan masalah serius dan juga kematian.

5. Penyakit Paget

Penyakit Paget adalah penyakit kronik yang menyebabkan tulang tumbuh lebih cepat tetapi rapuh. Akibatnya, tulang mudah rosak dan cacat.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit Paget, tetapi banyak pakar mengesyaki bahawa faktor persekitaran dan genetik menyebabkan tulang tumbuh terlalu cepat dan lemah.

Penyakit Paget biasanya tidak menimbulkan gejala. Apabila timbul gejala, keluhan yang paling biasa dialami oleh penderita penyakit Paget adalah sakit tulang atau sendi, pembesaran tulang, sakit kepala, kehilangan pendengaran, dan kesukaran melakukan aktiviti tertentu, seperti berjalan atau duduk.

6. Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI) adalah gangguan genetik yang diwarisi dari ibu bapa, di mana pembentukan tulang tidak sempurna sehingga mudah pecah. Selain patah tulang, OI juga boleh menyebabkan otot lemah, gigi rapuh, tulang belakang melengkung, dan kehilangan pendengaran. 

Cara Mencegah Gangguan Tulang

Gangguan tulang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Gangguan tulang yang disebabkan oleh keturunan atau gangguan genetik mungkin tidak dapat dicegah, tetapi gangguan tulang yang disebabkan oleh sebab lain dapat dicegah dengan cara berikut:

1. Tambah pengambilan kalsiumdan vitamin D

Kalsium dan vitamin D adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Jenis makanan yang mengandungi banyak dua nutrien ini termasuk susu dan produk olahannya, kacang-kacangan, sayur-sayuran, daging, ikan, dan telur.

Selain makanan, kedua nutrien di atas juga dapat diperoleh dengan mengambil makanan tambahan. Sementara vitamin D dapat dihasilkan di dalam badan dengan bantuan pendedahan cahaya matahari.

2. Bersenam secara berkala

Beberapa jenis senaman, seperti berjalan kaki, berjoging, menari, bola keranjang, panjat tebing, yoga, dan latihan berat badan, dapat membantu anda membina tulang yang kuat dan mencegah tulang menjadi rapuh.

Namun, jika anda pernah mengalami gangguan tulang sebelumnya, disarankan berjumpa doktor untuk menentukan jenis senaman yang betul dan selamat untuk tulang.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Terlalu kurus atau berat badan berlebihan (gemuk) boleh meningkatkan risiko anda menghidap osteoporosis. Untuk mengetahui sama ada berat badan anda sesuai, cubalah mengira indeks jisim badan anda.

4. Lakukan pemeriksaan kepadatan tulang

Pemeriksaan ini dilakukan dengan sinar-X khas yang bertujuan untuk menilai ketumpatan dan kekuatan tulang. Doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan ini pada wanita tua atau pascamenopause dan orang yang kerap mengambil ubat kortikosteroid.

Selain melakukan beberapa perkara di atas, juga penting untuk mengelakkan pengambilan minuman beralkohol dan berhenti merokok untuk mencegah kelainan tulang. periksa dengan doktor.