5 Khasiat Chia Seed yang sangat disesalkan

Walaupun saiznya kecil, faedahnya biji chia untuk kesihatan tubuh sangat hebat. Di kalangan penggemar makanan organik, biji-bijian ini dikonsumsi secara rutin sebagai campuran pelbagai jenis makanan. Apa faedahnya biji chia?

Biji Chia berasal dari tanaman Salvia hispanica, sejenis tanaman pudina. Tumbuhan ini banyak ditanam di Mexico dan Amerika Selatan. Walau bagaimanapun, produk tersebut biji chia Pembungkusan kini banyak terdapat di Indonesia dan telah menjadi salah satu makanan organik kegemaran bagi banyak orang.

Kandungan Pemakanan Benih Chia

Biji Chia mengandungi pelbagai nutrien, seperti karbohidrat, protein, serat, dan omega-3 dan omega-6. Selain itu, biji ini juga mengandung sejumlah vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B, kalsium, fosfor, selenium, kalium, zat besi, dan magnesium.

Biji Chia Ia juga mengandungi sejumlah antioksidan, seperti asam klorogenik, asid kafeik, quercetin, dan kaempferol.

Pelbagai Kebaikan Benih Chia

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, biji chia dipercayai mempunyai beberapa manfaat kesihatan, iaitu:

1. Menurunkan berat badan

Kandungan serat tinggi dalam biji chia Ia diketahui mempunyai kesan yang lebih lama lebih lama, jadi baik bagi anda yang sedang menjalani diet untuk menurunkan berat badan. Di samping itu, kandungan protein dalam biji chia Ia juga dipercayai dapat menahan selera makan.

Manfaat ini juga disokong oleh kajian yang melibatkan beberapa orang yang gemuk. Hasil kajian menunjukkan bahawa pesakit gemuk yang mengambil biji chia selama 6 bulan, nampaknya telah menurunkan berat badan walaupun kecil.

Walau bagaimanapun, memakan biji chia sahaja tidak cukup untuk mendapatkan berat badan yang anda mahukan. Anda juga harus menyertainya dengan gaya hidup yang sihat, seperti mengawal pengambilan kalori, bersenam secara teratur, dan mendapatkan waktu rehat yang cukup.

2. Menjaga kesihatan tulang

Kandungan protein dan pelbagai mineral dalam biji chia, seperti kalsium, mangan, magnesium, dan fosfor baik untuk menjaga kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis. Lain daripada itu, biji chia juga boleh menjadi sumber kalsium yang baik bagi anda yang menjalani diet vegetarian.

3. Menjaga kesihatan jantung

Biji Chia Ia mengandungi protein, serat, antioksidan, dan lemak baik yang diketahui baik untuk kesihatan jantung.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan biji chia dapat melindungi jantung daripada pengerasan arteri dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, kesan ini bukan semata-mata daripada memakan biji chia, tetapi juga dengan menjalani gaya hidup sihat.

4. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa biji chia dapat mencegah lonjakan kadar gula darah dalam tubuh, sehingga dapat mengurangi risiko terkena diabetes jenis 2 dan tentunya baik untuk dimakan oleh penderita diabetes.

Manfaat ini diduga berasal dari pelbagai ramuan di biji chia yang dapat mengekalkan gula dalam darah.

5. Melegakan simptom diverticulitis

Kandungan serat yang tinggi menjadikan biji chia dipercayai dapat mengatasi dan melegakan simptom diverticulitis. Bukan hanya itu, makan makanan berserat tinggi juga dapat memudahkan pergerakan usus dan mencegah sembelit.

Lain daripada itu, biji chia Ia juga dipercayai baik untuk menurunkan kolesterol jahat dalam badan (LDL). Malah, kandungan omega-3 di dalamnya juga dapat mengurangkan risiko strok.

Cara yang betul untuk diproses dan dimakan Benih Chia

Untuk mendapat faedah biji chia semaksimum mungkin, anda perlu memprosesnya dengan betul dan menggunakannya dengan berhati-hati. Ini adalah kerana biji chia yang dikonsumsi kering boleh menyebabkan penyumbatan pada kerongkongan, kerana mudah menyerap air di sekitarnya.

Rasa biji chia sendiri cenderung hambar. Untuk memakannya, anda perlu merendamnya dalam cecair atau air selama beberapa minit sehingga mempunyai tekstur gel.

Anda juga boleh mencampurkannya ke dalam makanan atau minuman, seperti ais buah, salad, oatmeal, jus, smoothie, yogurt, kek dan puding.

Pelbagai khasiat dan khasiat biji chia ia boleh membuatkan ramai orang jatuh cinta. Walaupun masih memerlukan lebih banyak kajian mengenai faedahnya biji chia untuk kesihatan, tidak ada yang salah jika anda mula masuk biji chia ke dalam diet harian anda.

Walau bagaimanapun, orang yang menghidap barah prostat atau berisiko tinggi mendapat kanser prostat, harus mengehadkan pengambilannya biji chia. Ini kerana biji chia mengandungi sebatian alpha linolenik yang boleh meningkatkan risiko penyakit ini.

Oleh itu, jika anda mengalami keadaan perubatan tertentu, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya biji chia untuk memastikan keselamatannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found