Osteoporosis - Gejala, sebab dan rawatan

Osteoporosis adalah keadaan ketumpatan berkurang tulang. Ini menyebabkan tulang menjadi berliang dan mudah pecah.Osteoporosis jarang menyebabkan gejala dan biasanya Ia hanya diketahui apabila penghidapnya jatuh atau mengalami kecederaan yang menyebabkan patah tulang.

Osteoporosis boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus. Ini disebabkan oleh penurunan kadar estrogen yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan kepadatan tulang.

Gejala Osteoporosis

Osteoporosis adalah salah satu masalah utama dalam sistem rangka manusia. Osteoporosis sering tidak menyebabkan gejala. Keadaan ini biasanya hanya diketahui apabila seseorang mengalami kecederaan yang menyebabkan patah tulang.

Apabila ketumpatan tulang menurun, orang dengan osteoporosis mungkin mengalami gejala berikut:

 • Mudah patah tulang, walaupun hanya kesan ringan
 • Sakit belakang, biasanya disebabkan oleh patah tulang belakang
 • Postur lenturan
 • Ketinggian menurun

Punca dan Faktor Risiko Osteoporosis

Osteoporosis disebabkan oleh penurunan kemampuan tubuh untuk menjana semula tulang. Ini memberi kesan untuk mengurangkan kepadatan tulang. Penurunan kemampuan regenerasi ini biasanya akan bermula ketika seseorang memasuki usia 35 tahun.

Sebagai tambahan kepada usia, berikut adalah beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko osteoporosis:

 • Jantina wanita, terutamanya selepas menopaus
 • Mempunyai riwayat keluarga osteoporosis
 • Mempunyai kekurangan vitamin D dan kalsium, misalnya susu, keju, daging, ikan, dan kaki ayam
 • Mengalami gangguan hormon dan penyakit tertentu, seperti penyakit Crohn atau penyerapan
 • Mengambil ubat kortikosteroid untuk masa yang lama
 • Mempunyai ketagihan alkohol
 • Asap

Diagnosis Osteoporosis

Osteoporosis sering hanya dikesan apabila penghidapnya mengalami kecederaan yang menyebabkan patah tulang. Untuk mendiagnosis osteoporosis dan jenis osteoporosis yang berlaku, doktor akan mengemukakan soalan mengenai aduan dan gejala, termasuk sejarah perubatan dan ubat-ubatan pesakit.

Sekiranya pesakit cedera dan patah tulang disyaki, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal terlebih dahulu untuk menentukan keparahan kecederaan dan patah tulang. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan X-ray atau CT untuk melihat keadaan tulang yang patah dengan jelas.

Untuk mengesahkan osteoporosis dan menentukan risiko patah tulang pesakit, doktor akan melakukan pengukuran kepadatan tulang (ujian ketumpatan tulang) menggunakan absorptiometri X-Ray tenaga berganda (DXA).

Rawatan Osteoporosis

Rawatan untuk osteoporosis bergantung kepada keparahannya. Sekiranya orang yang menderita osteoporosis berisiko tinggi mengalami patah tulang, doktor boleh menetapkan ubat untuk meningkatkan kepadatan tulang, seperti:

 • Bifosfonat
 • Antibodi monoklonal
 • Terapi hormon

Sekiranya diperlukan, penghidap osteoporosis boleh diberi ubat yang dapat meningkatkan pembentukan tulang, seperti: teriparatide dan abaloparatide.

Pesakit juga akan disarankan untuk mengurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan mereka jatuh atau cedera. Untuk lebih selamat, pesakit tua dengan osteoporosis juga harus tinggal di rumah selamat untuk orang tua.

Pencegahan Osteoporosis

Dalam beberapa keadaan, osteoporosis sukar dicegah. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan risiko anda menghidap osteoporosis dengan berhenti merokok, tidak minum alkohol, melakukan pemeriksaan rutin jika anda postmenopause, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang kaya dengan vitamin D dan kalsium.