Simvastatin - Faedah, dos, kesan sampingan

Simvastatin adalah ubat yang digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah/ LDL) dan trigliserida, dan meningkatkan jumlah kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi/ HDL) dalam darah. Dengan begitu, risiko komplikasi akibat kolesterol tinggi, seperti serangan jantung atau strok akan berkurang.

Simvastatin adalah ubat penurun kolesterol yang tergolong dalam kelas statin. Ubat ini berfungsi dengan menghalang tindakan enzim yang diperlukan untuk membentuk kolesterol. Dengan cara itu, jumlah kolesterol yang dihasilkan oleh badan akan dikurangkan.

Untuk mengawal kadar kolesterol, penggunaan simvastatin perlu seimbang dengan menerapkan diet rendah lemak, menjaga berat badan yang ideal, bersenam secara teratur, dan berhenti merokok.

Tanda dagangan Simvastatin: Lextatin, Lipivast, Simvastatin, Simvasto 10, Simvasto 20, Sinova, Valemia, Vytorin, Rechol 10, Rechol 20, Zochol 20

Apa itu Simvastatin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat penurun kolesterol statin
ManfaatMenurunkan kadar kolesterol dalam darah
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 10 tahun
Simvastatin untuk Wanita Hamil dan MenyusuiKategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh diambil oleh wanita yang mengandung atau kemungkinan mengandung.

Tidak diketahui sama ada Simvastatin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Borang PerubatanTablet atau kaplet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Simvastatin

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil simvastatin:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Simvastatin tidak boleh diambil oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita penyakit hati, penyakit ginjal, penyakit jantung, penyakit tiroid, diabetes, atau alkoholisme.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan, produk herba, atau ubat lain, terutamanya ubat antijamur azole, seperti ketoconazole, ubat antivirus untuk jangkitan HIV, atau gemfibrozil.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Gunakan kontraseptif yang berkesan semasa menjalani rawatan dengan simvastatin.
 • Jangan mengambil minuman beralkohol atau limau gedang rawatan selamat dengan simvastatin.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan, selepas mengambil simvastatin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Simvastatin

Dos simvastatin yang ditetapkan oleh doktor bergantung pada usia pesakit, tahap kolesterol, keadaan kesihatan, dan ubat-ubatan lain yang sedang digunakan. Secara umum, berikut adalah perincian dos simvastatin:

Matlamat: Rawat kolesterol tinggi

 • Dewasa: Dos awal 10-20 mg, sekali sehari. Dos penyelenggaraan 5-40 mg, sekali sehari. Bagi pesakit yang berisiko mengalami gangguan jantung dan saluran darah, dosnya boleh bermula dari 40 mg sehari.

Matlamat: Mengurangkan risiko penyakit arteri koronari

 • Dewasa: 5-40 mg, sekali sehari, pada waktu petang. Dos dapat disesuaikan mengikut kadar kolesterol pesakit.

Matlamat: Pegang hiperkolesterolemia familial homozigot

 • Dewasa: 40 mg, sekali sehari, pada waktu petang.
 • Kanak-kanak 10-17 tahun: Dos awal 10 mg, sekali sehari, pada waktu petang. Dos tidak boleh melebihi 40 mg sehari.

Cara Mengambil Simvastatin dengan Betul

Gunakan simvastatin mengikut preskripsi doktor dan baca arahan pada pakej ubat. Jangan mengurangkan atau menambah dos yang diambil tanpa arahan doktor.

Simvastatin harus diminum pada waktu petang, sama ada dengan makanan atau tanpa makanan. Telan tablet simvastatin atau kaplet keseluruhan dengan segelas air. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari agar ubat berfungsi dengan berkesan.

Sekiranya anda terlupa mengambil simvastatin, segera ambil ubat tersebut sekiranya jeda waktu dengan dos seterusnya tidak terlalu hampir. Sekiranya selang waktu terlalu dekat, abaikan dos dan jangan gandakan dos seterusnya.

Jangan berhenti mengambil ubat, walaupun keadaan anda bertambah baik, kecuali atas arahan doktor.

Sebelum dan selepas menggunakan simvastatin, doktor anda akan meminta anda menjalani ujian darah secara berkala. Ujian darah ini digunakan untuk memeriksa kadar kolesterol darah, kadar trigliserida, fungsi hati, atau fungsi ginjal. Dengan cara itu, keberkesanan rawatan dan tindak balas anda terhadap ubat dapat dipantau.

Simpan tablet atau kaplet simvastatin dalam bekas tertutup di tempat yang kering dan sejuk jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Simvastatin dengan Dadah Lain

Interaksi ubat yang boleh berlaku jika simvastatin digunakan dengan ubat tertentu termasuk:

 • Penurunan kadar simvastatin darah jika diambil bersama makanan tambahan John's wort
 • Tahap darah elbasvir atau grazoprevir meningkat
 • Peningkatan masa pembekuan darah ketika digunakan dengan kumarin atau antikoagulan
 • Peningkatan risiko terkena gangguan otot (miopati) dan termasuk: rhabdomyolysis apabila digunakan dengan amiodarone, amlodipine, colchicine, daptomycin, diltiazem, lomitapide, verapamil, gemfibrozil, ciclosporin, danazol, fusidic acid, CYP3A4 inhibitor, atau inhibitor protease HIV

Sekiranya simvastatin diambil dengan limau gedang, ia dapat meningkatkan risiko rhabdomyloysis. Selain itu, jika simvastatin diambil dengan minuman beralkohol juga dapat meningkatkan risiko kerosakan hati.

Kesan Sampingan dan Bahaya Simvastatin

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah mengambil simvastatin, iaitu:

 • Sembelit
 • Kesesakan hidung, bersin, atau sakit tekak
 • Mual atau sakit perut
 • Sakit kepala

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Rhabdomyolysis, yang boleh dicirikan oleh sakit otot yang teruk, kelembutan atau kelembutan pada otot, keletihan yang tidak biasa, atau urin gelap
 • Fungsi ginjal terganggu, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti kesukaran membuang air kecil, bengkak di kaki, kencing tidak kerap, atau jumlah air kencing yang keluar sangat sedikit
 • Fungsi hati terganggu, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti penyakit kuning, kehilangan selera makan, sakit perut, atau muntah