Pecah di Muka dan Cara Mengatasinya

Pelarian adalah keadaan apabila kulit menjadi jengkel dan pecah. Penampilan pelarian Ia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan rawatan dijalankan mengikut sebab yang mendasari.

Muka berpengalaman pelarian biasanya dicirikan oleh kulit kemerahan kerana keradangan dan banyak jerawat muncul. Kemunculan jerawat kerana pelarian boleh berlaku apabila kulit terkena bahan atau bahan kimia tertentu, misalnya dari produk penjagaan kulit atau sabun muka yang tidak sesuai untuk keadaan kulit. Dalam kes tertentu, pelarian Ia juga boleh berlaku kerana perubahan hormon atau tekanan.

Beza Pelarian dan Pembersihan

Mungkin tidak sedikit orang yang berpendapat demikian pelarian dan membersihkan adalah dua syarat yang sama. Ini adalah kerana membersihkan juga disebabkan oleh kesan penggunaan produk penjagaan kulit.

Pembersihan adalah reaksi apabila kulit menghilangkan lapisan kulit mati dan menggantikannya dengan lapisan kulit baru. Pembersihan boleh dikatakan sebagai sebahagian daripada proses regenerasi kulit semula jadi yang biasanya berlangsung sekitar 2-4 minggu.

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh bintik-bintik kecil pada kulit, jerawat atau bintik hitam yang tumbuh, kulit kering, dan kulit yang mengelupas. Terdapat beberapa zat atau zat yang boleh mencetuskan terjadinya membersihkan kulit, seperti asid retinoik, tretinoin, AHA, BHA, dan benzoil peroksida.

Berlainan daripada membersihkan yang hanya berlaku semasa menggunakan produk penjagaan kulit pasti, pelarian boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Jenis produk yang kerap berubah penjagaan kulit dan kosmetik
 • Pengambilan makanan berminyak dan gula berlebihan
 • Tidak kerap membersihkan wajah
 • Mencuci muka terlalu kerap atau menggunakan gosok (mengelupas)
 • Tabiat menyentuh wajah dengan tangan yang kotor
 • Kulit muka yang terlalu kasar digosok dengan tuala
 • Tidak membersihkan kulit dengan segera setelah berpeluh
 • Kebiasaan memerah jerawat
 • Tekanan

Cara Mengatasi Jerawat di Muka

Untuk mengurangkan kesannya pelarian, disarankan agar anda menggunakan produk tersebut penjagaan kulit langkah demi langkah. Contohnya, pada minggu pertama setiap 3 hari, pada minggu kedua setiap 2 hari, dan seterusnya. Oleh itu, kulit akan terbiasa dengan bahan aktif yang terdapat dalam produk penjagaan kulit ini.

Semasa mengalami reaksi pelarian, Anda juga harus mengelakkan produk yang menjengkelkan. Gunakan juga pelembap agar kelembapan kulit terjaga dan kulit tidak mudah teriritasi.

Sekiranya reaksi kerengsaan bertambah teruk dan jerawat menjadi semakin teruk dan degil kerana penggunaan produk penjagaan kulit tertentu, anda harus berhenti menggunakannya dengan segera.

Apabila jerawat muncul kerana membersihkan tidak juga pelarian, elakkan kerap menyentuh jerawat dan jangan sampai pecah kerana boleh menyebabkan luka dan parut pada kulit.

Di samping itu, anda juga boleh mengambil langkah berikut untuk melegakannya:

 • Cuci muka 2 kali sehari setiap pagi dan petang atau setiap kali selepas wajah berpeluh.
 • Pilih dan gunakan produk penjagaan kulit mengikut jenis kulit
 • Gunakan pelembap yang bebas wangian dan dilabel bukan komedogenik.
 • Elakkan memakai solekan terlalu tebal dan produk solekan yang menjadikan wajah berminyak.
 • Gunakan ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik, atau sulfur.
 • Basuh tangan anda dengan kerap dan jangan sentuh wajah anda jika tangan anda masih kotor.

Di samping itu, anda juga disarankan untuk berehat secukupnya dan mengurangkan tekanan, sehingga reaksi pelarian pada kulit cepat hilang.

Tidak semua orang mengalami membersihkan atau pelarian semasa mencuba sebarang jenis produk kosmetik atau penjagaan kulit. Kemunculan reaksi ini biasanya bergantung pada jenis kulit. Orang yang mempunyai jenis kulit sensitif akan lebih mudah mengalami pelarian.

Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai masalah kulit yang anda alami, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi, terutamanya jika membersihkan atau pelarian pada wajah tidak bertambah baik selepas 1-2 bulan. Doktor akan memberikan rawatan mengikut masalah dan jenis kulit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found