7 Cara Menghilangkan Kahak di Tekak Secara Semula Jadi

Pengambilan ubat batuk adalah salah satu cara untuk menghilangkan kahak di kerongkong. Walau bagaimanapun, keadaan ini bukan sahaja dapat diatasi dengan ubat dari doktor. Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menenangkan tekak anda dari kahak.

Kahak biasanya muncul ketika anda batuk atau ia juga dikenali sebagai batuk kahak. Selain itu, pengeluaran kahak juga dapat meningkat jika anda menghidap selesema, asma, sinusitis, alergi, COPD, dan refluks asid.

Walaupun hampir serupa, kahak berbeza dengan lendir. Mukus adalah lendir yang dihasilkan secara semula jadi oleh hidung atau sinus, sedangkan kahak dihasilkan kerana keadaan tertentu seperti jangkitan.

Oleh itu, kahak biasanya mengandungi sel-sel keradangan, zarah-zarah badan asing seperti habuk, sel darah putih, hingga bakteria atau virus.

Warna kahak boleh menjadi gambaran keadaan kesihatan seseorang. Sputum berwarna hijau atau kuning menunjukkan seseorang dijangkiti bakteria, sementara jangkitan virus dicirikan oleh kahak putih.

Sputum yang berwarna merah atau merah jambu menunjukkan adanya darah. Ini boleh menjadi tanda keadaan serius dan yang terbaik adalah berjumpa doktor dengan segera.

Salah satu cara untuk menghilangkan kahak di kerongkong adalah dengan mengambil ubat batuk dengan kahak. Namun, ada juga kaedah semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kahak yang menjengkelkan.

Cara menghilangkan kahak di kerongkong secara semula jadi

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk menghilangkan kahak, terutama ketika anda mengalami batuk dengan kahak. Berikut adalah cara menghilangkan kahak di kerongkong secara semula jadi yang boleh anda cuba:

1. Minum banyak air

Minum banyak air, terutama air suam, dapat melonggarkan kahak dan membersihkan saluran udara. Selain air, campuran air suam dan kapur juga dapat menjadi pilihan.

2. Pengambilan makanan pedas

Cara menghilangkan kahak di kerongkong juga boleh dilakukan dengan memakan makanan pedas. Makanan pedas mengandungi capsaicin yang dianggap dapat mengeluarkan kahak, sehingga nafas terasa lebih mudah.

3. Penggunaan sup dan minuman panas

Minuman atau makanan bergas panas juga boleh menjadi cara menghilangkan kahak di kerongkong. Teh panas dan sup ayam adalah contoh mudah yang boleh dijadikan pilihan untuk menghilangkan kahak. Anda juga boleh menyedut wap hangat dari teh dan sup untuk memudahkan bernafas.

4. Minum campuran air madu dan lemon

Madu diketahui mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria yang berguna untuk mengeluarkan kahak di kerongkong.

Untuk menghilangkan kahak, anda hanya perlu mencampurkan jus lemon dan 1-2 sudu teh madu dalam air suam. Campuran madu dan lemon ini mempunyai kesan yang sama dengan ubat batuk.

5. Berkumur dengan air garam

Secawan air suam yang dicampurkan dengan setengah sudu teh garam juga boleh digunakan sebagai cara menghilangkan kahak di kerongkong. Cukup gunakan air garam untuk berkumur selama 30-60 saat sambil memiringkan kepala. Anda boleh mengulangi kaedah ini mengikut keperluan.

6. Ambil makanan tambahan herba

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makanan tambahan yang mengandungi tumbuhan herba, seperti ginseng, halia, bawang putih, echinacea, liquorice, delima, atau beri, dapat mencegah dan merawat gangguan pernafasan akibat jangkitan virus.

7. Tarik nafas dengan wap suam

Salah satu cara untuk melegakan pernafasan dan melonggarkan kahak adalah dengan menyedut wap hangat. Anda juga boleh menggunakan pelembap atau pelembap, mandi air suam, atau bernafas menggunakan kain lap basah yang hangat untuk mencapai kesan yang serupa.

Sekiranya cara semula jadi untuk menghilangkan kahak di tekak tidak berkesan, anda boleh minum ubat batuk dengan kahak. Namun, jika batuk dengan kahak tidak bertambah baik setelah minum ubat atau disertai dengan gejala lain, seperti sakit dada dan sesak nafas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found