Bagaimana Telinga Berfungsi dan Fungsi Lain Yang Ada

Cara telinga berfungsi tidak semudah yang disangka. Untuk menjalankan fungsinya sebagai deria pendengaran, telinga akan mengambil suara di sekitarnya, dan kemudian memprosesnya lebih jauh, sehingga otak mengenali suaranya. Selain itu, organ pendengaran juga mempunyai fungsi lain yang tidak kalah pentingnya, seperti menjaga keseimbangan badan.

Tidak hairanlah ketika seseorang mengalami gangguan pendengaran akibat jangkitan telinga, tinitus, barotrauma, atau penyakit Meniere, selain mengalami penurunan fungsi pendengaran, orang itu juga dapat mengalami sakit kepala dan mengejutkan.

Memahami Anatomi Telinga

Susunan anatomi telinga mempunyai sekurang-kurangnya tiga bahagian utama, iaitu bahagian luar yang terdiri daripada auricle dan saluran telinga. Bahagian tengahnya mengandungi tukul (malleus), landasan (incus), dan sanggur (stapes). Selanjutnya, bahagian dalamnya terdiri dari saluran koklea, ruang depan, dan tiga saluran separuh bulatan atau separuh bulatan.

Cara telinga berfungsi bermula apabila organ telinga luar, yaitu cuping telinga, mengeluarkan suara di sekitar anda sehingga memasuki telinga tengah melalui saluran telinga. Apabila bunyi masuk, suara akan ditukar menjadi getaran yang disalurkan ke gegendang telinga dengan bantuan gendang telinga.

Getaran ini akan menggerakkan tulang kecil di telinga tengah untuk membantu suara bergerak ke telinga dalam. Apabila getaran menyentuh koklea, rambut akan bergerak dan membuat isyarat ke otak sehingga otak mengenali getaran sebagai suara. Begitulah cara telinga berfungsi dalam memproses suara.

Ketahui Fungsi Lain Telinga Anda

Tidak hanya pendengaran, telinga juga berperanan menjaga keseimbangan tubuh anda yang terdiri dari dua komponen, termasuk:

  • Imbangan statik, iaitu keseimbangan statik bermaksud keupayaan tubuh untuk mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan atau kedudukan tetap.
  • Imbangan dinamik, iaitu keseimbangan dinamik, iaitu kemampuan mengekalkan keseimbangan ketika bergerak.

Bahagian telinga yang bertanggungjawab untuk keseimbangan adalah tiga saluran separuh bulatan yang mengandungi beribu-ribu rambut kecil yang berisi cairan. Apabila anda menggerakkan kepala anda, cecair di ketiga saluran ini bergerak.

Cecair ini kemudian akan menggerakkan rambut kecil dan menghantar isyarat ke otak mengenai kedudukan kepala anda. Selepas itu, otak akan menghantar mesej ke otot untuk menjaga keseimbangan badan anda.

Sudah tentu, selain mengenali fungsi dan cara kerja telinga, anda perlu mengetahui cara menjaga kesihatan dan kebersihan telinga. Elakkan beberapa perkara yang boleh merosakkan kerja telinga anda, seperti mendengar muzik terlalu kuat atau menggunakan alat dengar terlalu kerap dengan suara yang kuat, dan kebiasaan memilih telinga menggunakan objek yang tidak biasa, seperti hujung pen atau klip kertas.

Sekiranya telinga anda mengalami pendengaran, jangan ragu untuk berjumpa doktor ENT. Doktor akan melakukan pemeriksaan, serta rawatan mengikut keadaan kehilangan pendengaran anda.