7 Khasiat Kayu Secang untuk Kesihatan

Khasiat kayu sappan sebagai ubat tradisional banyak diketahui oleh masyarakat Indonesia. Tumbuhan yang sering dimakan sebagai teh herba atau herba bukan sahaja dapat memanaskan badan, tetapi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Kayu sappan (Caesalpinia sappan) telah lama diproses sebagai ramuan dalam minuman herba yang dicampur dengan pelbagai rempah atau dikenali sebagai wedang uwuh. Batang pokok sappan terlebih dahulu dicukur dan dikeringkan di bawah sinar matahari sehingga dapat dijadikan minuman.

Umumnya, minuman yang dibuat dari serutan kayu sappan dinikmati dengan menyeduh mereka dengan air suam. Kayu Secang juga terdapat dalam bentuk ekstrak atau makanan tambahan.

Pelbagai Khasiat Kayu Secang untuk Kesihatan

Pelbagai sebatian yang terdapat dalam kayu sappan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah:

1. Mengatasi keradangan dan kesakitan

Kayu Secang mengandungi sebatian yang dapat melegakan keradangan. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak kayu secang berguna untuk menghilangkan rasa sakit, misalnya disebabkan oleh artritis dan sakit otot.

Namun, keberkesanan khasiat kayu sappan sebagai ubat herba untuk merawat penyakit radang masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Membunuh bakteria

Salah satu kelebihan kayu sappan adalah membasmi dan mencegah pertumbuhan bakteria. Kandungan sebatian antibakteria dalam kayu sappan diketahui dapat membasmi bakteria penyebab jangkitan, seperti bakteria Salmonella, streptokokus, dan E coli.

3. Mengatasi jerawat

Salah satu faktor penyebab jerawat adalah jangkitan kuman Propionibacterium acnes dan keradangan pada kulit. Kayu Secang mengandungi sebatian brazilin yang bersifat antibakteria, sehingga dianggap dapat merawat jerawat dengan membunuh bakteria penyebab jerawat.

Selain itu, kayu sappan juga mengandungi zat yang bersifat anti-radang atau anti-radang sehingga dapat merawat jerawat. Untuk mendapatkan khasiat kayu sappan ini, anda boleh menggunakan mandian air sappan untuk mencuci muka dengan jerawat.

Namun, sekiranya jerawat tidak hilang, anda tetap disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan jerawat yang tepat.

4. Menghambat pertumbuhan sel barah

Kayu Secang mengandungi bahan yang bersifat antioksidan dan antikanker. Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa ekstrak kayu secang yang mengandung dua zat ini dapat menghambat pertumbuhan sel barah, seperti barah payudara.

Namun, keberkesanan khasiat kayu sappan sebagai rawatan barah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Oleh itu, untuk mengurangkan risiko barah, anda tetap disarankan untuk menjalani gaya hidup sihat, misalnya dengan makan makanan berkhasiat, tidak merokok, mengurangkan tekanan, dan bersenam secara teratur.

5. Hentikan cirit-birit

Secara tradisional, kayu sappan telah digunakan sebagai ubat untuk cirit-birit. Tumbuhan ini sering dimakan sebagai teh herba atau ubat herba untuk merawat gangguan pencernaan.

Ini disokong oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa kayu sappan mengandung zat antibakteria, sehingga dapat membasmi bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

Selain itu, orang yang mengalami cirit-birit juga boleh mengambil teh herba atau ramuan yang terbuat dari kayu sappan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh mereka untuk mengelakkan dehidrasi.

Malangnya, secara klinikal, faedah kayu sappan sebagai ubat cirit-birit masih perlu dikaji lebih lanjut. Oleh itu, jika cirit-birit yang anda alami tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

6. Mencegah kerosakan sel

Kayu Secang adalah tumbuhan herba yang mengandung antioksidan, seperti flavonoid, polifenol, dan brazilin.

Kandungan antioksidan dilihat dapat mencegah kerusakan sel-sel badan akibat kesan radikal bebas. Antioksidan juga diketahui berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit tertentu, seperti diabetes jenis 2 dan barah.

7. Menurunkan dan mengawal gula darah

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa memakan air rebusan kayu sappan nampaknya bermanfaat untuk menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah. Kesan ini baik untuk mencegah ketahanan insulin dan mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2.

Namun, sehingga kini, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan manfaat kayu sappan sebagai ubat penurun gula darah.

Bukan hanya pelbagai manfaat di atas, kayu sappan juga dipercayai berguna untuk menjaga kesihatan dan fungsi hati, mengawal tekanan darah, mengatasi radang gusi, dan mencegah kerusakan sel saraf. Walau bagaimanapun, pelbagai tuntutan untuk faedah kayu sappan masih perlu dikaji lebih lanjut.

Kayu Secang pada umumnya dapat dimakan sebagai ubat herba atau teh herba, tetapi usahakan untuk tidak menggunakannya bersama dengan ubat untuk mencegah interaksi ubat.

Sebagai tambahan, jika anda ingin mengambil kayu sappan sebagai rawatan alternatif untuk penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found