1 minggu haid tidak semestinya mengandung

1 minggu haid lewat kerapSelalunya dikaitkan sebagai tanda kehamilan, padahal sebenarnya tidak semestinya demikian. Faktor lain, seperti tekanan dan gangguan hormon, juga boleh membuatkan haid lambat datang. Tidak semestinya haid lewat adalah Ini adalah tanda kehamilan, terutamanya jika keputusan ujian kehamilan adalah negatif.

Menstruasi adalah proses pendarahan dari rahim wanita yang berlaku kerana telur tidak disenyawakan. Kitaran haid yang normal bagi setiap wanita adalah berbeza. Terdapat kitaran setiap 21 hari, ada juga kitaran setiap 35 hari. Selagi jangka masa antara 21-35 hari, ia masih dianggap normal.

Sebilangan wanita mungkin mengalami haid terlambat, mungkin haid lewat 1 minggu, bahkan hingga sebulan. sekarangUntuk mengetahui apa yang ada di sebalik perubahan kitaran haid anda, fahami terlebih dahulu faktor-faktor yang menyebabkannya.

Punca Menstruasi Lewat 1 Minggu

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kitaran haid anda berubah. Sekiranya anda terlambat 1 minggu untuk tempoh anda, beberapa kemungkinan yang boleh anda fikirkan adalah:

 • Kehamilan

  Seperti yang disebutkan di atas, tempoh yang terlewat biasanya merupakan tanda awal bahawa anda hamil. Yang pasti, anda boleh menggunakan beg ujian di rumah atau berjumpa doktor.

 • Menyusu

  Selepas melahirkan, penyusuan bermula. Tempoh ini sering menunda kedatangan haid selepas bersalin.

 • Cara hidup

  Senaman berlebihan, merokok yang kerap, dan tekanan yang teruk juga boleh menjadikan kitaran haid anda bermasalah, salah satunya adalah haid lewat.

 • Berat badan berubah

  Mengalami gangguan makan yang menyebabkan penurunan berat badan secara drastik mungkin membolehkan anda mengalami perubahan dalam kitaran haid anda. Keadaan ini sering berlaku pada wanita dengan anoreksia nervosa. Selain itu, kenaikan berat badan atau kegemukan yang berlebihan juga boleh menyebabkan haid terlambat.

 • Keadaan perubatan

  Terdapat sejumlah penyakit yang boleh mempengaruhi kitaran haid. Ini termasuk penyakit tiroid, sindrom ovarium polikistik (PCOS), tumor hipofisis, penyakit kelenjar adrenal, sista ovari, disfungsi hati, dan diabetes. Hormon yang kemudian boleh menyebabkan haid tidak berlaku.

 • Kesan sampingan ubat

  Pil kawalan kelahiran, ubat hormon, kemoterapi, ubat penurun tekanan darah, ubat pengencer darah, ubat penahan sakit, antidepresan, dan ubat epilepsi juga boleh menyebabkan masa yang tidak teratur.

 • Perimenopause

  Keadaan ini adalah tempoh di mana seorang wanita menghampiri menopaus. Wanita yang telah memasuki usia 40 tahun biasanya mula mengalami ini. Tanda-tanda dan gejala perimenopause termasuk tempoh lewat atau tidak teratur, berkeringat dan terlalu panas pada waktu malam, masalah tidur, dan kekeringan faraj.

Keputusan Ujihlmack Negatif tidak semestinya anda tidak hamil

1 minggu haid lewat juga boleh menjadi tanda kehamilan, walaupun pemeriksaan beg ujian dengan air kencing menunjukkan hasil negatif. Ini mungkin berlaku kerana beberapa sebab, iaitu:

 • Ujian kehamilan dilakukan terlalu awal. Tahap hormon kehamilan yang disebut hormon hCG, pada awal kehamilan masih rendah sehingga tidak dapat dibaca.
 • Tahap hormon kehamilan dalam air kencing tidak mencukupi. Ini boleh berlaku kerana minum terlalu banyak, atau mengambil ujian kehamilan pada waktu siang atau malam hari.
 • Ujian kehamilan yang digunakan rosak. Sekiranya hasilnya terlalu lama, kit ujian mungkin rosak atau usang.

Terdapat banyak kemungkinan yang berlaku ketika anda terlambat 1 minggu untuk haid anda. Kadang-kadang sukar untuk menentukan sama ada anda hamil atau hanya mengalami haid. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil yang tepat dan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.