Jenis Dadah yang Penting untuk Tahu

Terdapat banyak jenis ubat. Penyalahgunaan ubat ini terbukti merosakkan kesihatan fizikal dan mental. Kenali pelbagai jenis ubat yang diedarkan secara meluas di Indonesia, bersama dengan kesannya terhadap pengguna dan kesihatan mereka.

Narkotik dan ubat berbahaya (ubat) adalah ubat yang boleh mempengaruhi bagaimana otak berfungsi, mengganggu keadaan fizikal dan mental seseorang, dan mempunyai risiko ketagihan yang kuat.

Terdapat pelbagai jenis ubat. Masing-masing mempunyai ramuan dan kesan asas yang berbeza pada tubuh. Dalam dos yang selamat dan penggunaan perubatan yang sesuai, beberapa jenis ubat sebenarnya mempunyai kegunaan.

Walau bagaimanapun, kerana kesan opiatnya, ubat ini berisiko tinggi untuk disalahgunakan oleh orang di luar amalan perubatan dalam dos yang boleh mengancam nyawa. Itulah sebabnya ubat-ubatan ini menjadi haram.

Pelbagai jenis Dadah

Berikut adalah jenis ubat yang paling biasa digunakan dan kesannya terhadap kesihatan:

1. Kokain

Kokain atau kok adalah sejenis ubat yang sangat ketagihan dan boleh mempengaruhi sistem saraf pusat. Ubat itu, yang dibuat dari ekstrak daun tanaman coca, dalam bentuk serbuk putih atau kristal halus dan dapat digunakan melalui suntikan, snorting, atau penyedutan.

Walaupun dapat digunakan dalam beberapa prosedur medis, kokain dapat disalahgunakan untuk tujuan rekreasi, tetapi dapat memicu otak untuk melepaskan dopamin dan menciptakan perasaan gembira sesaat.

Kerana kesan yang dirasakan bersifat sementara, seseorang mesti menggunakan kokain berulang kali untuk mengekalkan sensasi gembira yang mereka dapatkan. Ini tentu dapat meningkatkan risiko beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Kemurungan atau kegelisahan
 • Aritmia
 • Denyutan jantung, tekanan darah dan suhu badan meningkat
 • Kerosakan usus
 • Kehilangan selera makan dan kekurangan zat makanan
 • Kehilangan bau (anosmia), terutamanya semasa mengambil kokain melalui hidung
 • HIV dan hepatitis C

Kokain juga diketahui mencetuskan tingkah laku ganas dan tidak dapat diramalkan yang dapat meningkatkan risiko melanggar undang-undang.

Kesan sampingan penyalahgunaan kokain, termasuk serangan jantung, sawan, dan pernafasan, boleh terjadi pada bila-bila masa. Sebenarnya, kematian akibat overdosis boleh berlaku dengan penggunaan kokain pertama, terutama jika ia digunakan bersama dengan alkohol.

2. Ganja

Ganja merujuk kepada daun, bunga, batang dan biji tanaman Ganja sativa yang dikeringkan. Jenis ubat ini, yang dikenal sebagai "cimeng" biasanya digunakan dengan merokok seperti rokok, dimasukkan ke dalam makanan, atau diseduh sebagai teh.

Di beberapa negara, ganja dengan dos dan kandungan tertentu dapat digunakan sebagai terapi tambahan untuk beberapa penyakit, seperti: sklerosis berbilang (MS), penyakit Alzheimer, dan penyakit Crohn. Tetapi di Indonesia, ganja adalah haram kerana risiko masalah kesihatan jauh melebihi manfaatnya.

Ganja mengandungi bahan kimia psikoaktif yang bertindak di otak dan menyebabkan perubahan sensasi, perasaan, pergerakan, pemikiran, dan ingatan badan. Perubahan ini membuat pengguna merasa senang untuk seketika dan sensasi sering disebut sebagai "tinggi”.

Bahan psikoaktif ini juga boleh menyebabkan ketagihan dan membahayakan kesihatan secara keseluruhan kerana boleh menyebabkan:

 • Gangguan kognitif (daya berfikir)
 • Gangguan pernafasan
 • Denyutan jantung meningkat
 • Risiko serangan jantung
 • Fikiran bunuh diri

3. Ekstasi

Ecstasy adalah ubat yang berasal dari amfetamin sintetik yang terkenal dengan kesan halusinasi dan perangsang. Jenis ubat ini berisiko tinggi disalahgunakan dan boleh menyebabkan kebergantungan.

Ekstasi dikenali untuk meningkatkan mood, tenaga, selera makan, dan gairah seksual. Namun, apabila kesan ini berakhir, ekstasi boleh memberi kesan sampingan seperti kekeliruan, kemurungan, kegelisahan, dan gangguan tidur, menjadikan pengguna memerlukan dos tambahan.

Selain itu, ekstasi juga boleh menyebabkan:

 • Denyutan jantung dan tekanan darah meningkat
 • Otot tegang
 • Mual
 • Penglihatan kabur
 • Pening
 • Berpeluh atau sejuk

Kesan penyalahgunaan ekstasi yang berlebihan dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan yang lebih serius, seperti hipertermia, gangguan jantung dan saluran darah, gangguan mental, tingkah laku impulsif yang berbahaya, dan overdosis.

4. Heroin

Heroin atau putaw adalah sejenis ubat ketagihan yang berasal dari bunga opium opium. Beberapa ubat yang termasuk dalam kelas heroin boleh digunakan sebagai penghilang rasa sakit dalam beberapa kes perubatan.

Walau bagaimanapun, heroin diklasifikasikan sebagai ubat haram kerana ia mempunyai kesan sampingan yang berbahaya, cepat diserap ke dalam otak, dan dapat membuat orang ketagih sehingga sukar untuk berhenti.

Jenis ubat ini terdapat dalam bentuk serbuk putih atau coklat yang boleh digunakan melalui suntikan, penyedutan, atau mendengkur. Kesan langsung penyalahgunaan heroin adalah perasaan senang dan tenang.

Namun, setelah kesan awal ini, pengguna tidak dapat berfikir dengan jelas dan merasa mengantuk dan terjaga berulang-alik. Selain itu, pengguna juga mungkin mengalami kesan sampingan, seperti:

 • Kesukaran bernafas
 • Kemerahan kulit
 • mulut kering
 • Murid menyempit
 • Mual

Sementara itu, overdosis heroin boleh menyebabkan pengguna mengalami hipotensi, bibir dan kuku biru, kekejangan otot, sawan, pernafasan, dan juga kematian.

5. Methamphetamine

Methamphetamine atau methamphetamine adalah sejenis ubat perangsang yang bertindak pada sistem saraf pusat dan sangat ketagihan. Jenis ubat ini termasuk dalam senarai ubat yang paling sering disalahgunakan di Indonesia. Shabu-shabu adalah serbuk kristal putih, tidak berbau, dan mempunyai rasa pahit.

Biasanya, metamfetamin digunakan dengan menelan, merokok, atau suntikan. Penyalahgunaan jenis ubat ini boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti:

 • Selera makan
 • Nafas lebih cepat
 • Denyutan jantung lebih cepat atau tidak teratur
 • Peningkatan tekanan darah dan suhu badan
 • Kulit kusam, mulut kering, dan gigi patah atau bernoda

Sama seperti kesan ubat secara umum, penyalahgunaan shabu-shabu juga dapat membuat seseorang lebih berisiko mendapat HIV / AIDS. Di samping itu, kesan psikologi, seperti paranoia, kegelisahan, kekeliruan, sukar tidur, dan tingkah laku ganas juga sering dialami oleh pengguna shabu-shabu.

Sebagai tambahan kepada jenis ubat yang disebutkan di atas, terdapat pelbagai jenis ubat lain, seperti morfin, cendawan, dan LSD. Tidak kira jenisnya, penyalahgunaan dadah boleh mengancam nyawa dan merosakkan kualiti hidup anda.

Elakkan menggunakan ubat dengan alasan apa pun dan jangan sekali-kali menggunakan ubat sebagai pelarian dari masalah kehidupan. Dadah boleh menenangkan perasaan untuk sementara waktu, tetapi setelah itu, ubat hanya akan semakin merosakkan dan mengganggu pelbagai aspek kehidupan pengguna.

Sekiranya anda sudah ketagih dan menghadapi masalah untuk berhenti sendiri, ingat bahawa tidak pernah terlambat untuk meningkat. Oleh itu, jangan ragu untuk meminta bantuan doktor dan menjalani pemulihan dadah.