Alahan - Gejala, sebab dan rawatan

Alahan adalahreaksi sistem imun manusia terhadap objek pasti, yang mana semestinya tidak menyebabkan reaksi pada badan orang lain. Reaksi boleh muncul dalam bentuk hidung berair, ruam kulit yang mana gatal, atau mungkin sukar bernafas.

Objek yang boleh mencetuskan tindak balas alergi dikenali sebagai alergen. Pada kebanyakan orang, alergen tidak menyebabkan reaksi dalam badan. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai alergi terhadap alergen ini, sistem kekebalan tubuh akan bertindak balas kerana dianggap berbahaya bagi tubuh. Sel darah putih, termasuk basofil, adalah salah satu komponen yang berperanan menyebabkan reaksi alergi.

Reaksi alergi yang muncul pada setiap orang berbeza, dari reaksi ringan seperti bersin hingga reaksi teruk, iaitu anafilaksis. Reaksi alergi yang muncul juga bergantung pada jenis alergen

Alahan adalah perkara biasa pada kanak-kanak dan biasanya mereda dengan usia. Tetapi pada sesetengah orang, alergi yang mereka alami masih muncul walaupun mereka telah dewasa.

Punca Alahan

Alergi disebabkan oleh reaksi sistem imun terhadap alergen yang berbeza pada setiap orang. . Ini boleh berlaku kerana badan terlalu banyak bertindak balas terhadap pembebasan bahan pencetus reaksi alergi yang disebut histamin. Beberapa contoh alergen adalah debu, kulit haiwan kesayangan mati, kacang tanah, gigitan serangga seperti lipas, pendedahan kepada ulat, ubat-ubatan, tumbuhan (mis. Tumbuhan beracun) dan bahan lateks.

Dalam kes tertentu, seseorang juga boleh mengalami alergi terhadap sperma, misalnya dalam penggunaan sperma untuk wajah.

Gejala Alahan

Gejala alahan pada setiap orang berbeza, boleh ringan atau teruk. Gejala boleh merangkumi bersin, hidung berair, mata merah dan gatal, ruam kulit gatal, dan sesak nafas. Pada sesetengah pesakit, reaksi alergi juga dapat meningkatkan risiko sinusitis.

Diagnosis Alahan

Untuk mendiagnosis alergi dan penyebabnya, doktor akan bertanya mengenai gejala yang muncul dan aktiviti yang dilakukan sebelum gejala muncul, serta melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga boleh melakukan ujian alergi pada kulit dan ujian darah pada pesakit untuk membuktikan berlakunya reaksi alergi.

Rawatan dan Pencegahan Alergi

Sekiranya pemicu alergi diketahui, pesakit boleh mengelakkan kontak dengan alergen untuk mengelakkan reaksi alergi. Untuk melegakan gejala alergi yang muncul, doktor boleh memberi anda ubat anti-alergi, seperti antihistamin dan kortikosteroid. Pesakit yang mengalami reaksi alergi yang teruk perlu segera pergi ke bilik kecemasan hospital terdekat untuk diberi suntikan epinefrin oleh doktor.