Memahami Krisis Kehidupan Kuartal dan Bagaimana Mengatasinya

Pada masa kini, istilah krisis kehidupan suku semakin banyak digunakan. Namun, mungkin ramai di antara kita yang tidak betul-betul memahami apa sebenarnya krisis kehidupan suku itu, apakah tanda-tandanya, dan bagaimana menanganinya. Lihat penjelasan lengkap mengenai krisis kehidupan suku pada artikel ini.

Krisis kehidupan suku tahun atau krisis abad keempat adalah masa di mana seseorang yang berusia 18-30 tahun merasa tidak arah, bimbang, bingung, dan bingung mengenai ketidakpastian kehidupan masa depannya. Secara amnya, kebimbangan ini merangkumi masalah dalam hubungan, cinta, kerjaya, dan kehidupan sosial.

Bukan itu sahaja, orang yang mengalami krisis kehidupan suku malah sering mempersoalkan kewujudannya sebagai manusia. Ada juga orang yang merasakan bahawa mereka tidak mempunyai tujuan dalam hidup.

Sebab Krisis Kehidupan Suku Tahun

Krisis kehidupan suku tahun Biasanya bermula apabila masalah "dewasa" muncul untuk pertama kalinya dalam kehidupan orang dewasa muda. Terdapat beberapa keadaan yang sering mencetuskan kejadian krisis kehidupan suku tahun, termasuk:

 • Mengalami masalah pekerjaan atau kewangan
 • Merancang kerjaya dan masa depan anda
 • Hidup berdikari buat pertama kalinya
 • Mempunyai hubungan romantis yang serius untuk pertama kalinya
 • Mengalami perpisahan setelah berada dalam hubungan yang serius sejak sekian lama
 • Melihat rakan sebaya sudah mencapai impian mereka terlebih dahulu
 • Buat keputusan peribadi atau profesional yang akan bertahan lama

Tanda-tanda Krisis Kehidupan Suku Tahun

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi tanda seseorang mengalami krisis kehidupan suku:

 • Sering merasa keliru dengan masa depan
 • Rasa terperangkap dalam keadaan yang tidak diingini
 • Sukar untuk membuat keputusan ketika menghadapi beberapa pilihan
 • Kurangnya motivasi dalam menjalankan aktiviti harian
 • Sukar untuk menentukan sama ada menjalani kehidupan mengikut kehendak sendiri atau mengikut tuntutan keluarga dan masyarakat
 • Bimbang akan ketinggalan dalam ketidakpastian hidup sendirian
 • Rasa cemburu dengan rakan sebaya yang sudah mencapai impiannya

Cara Berurusan Krisis Kehidupan Suku Tahun

Sebenarnya wajar anda alami krisis kehidupan suku tahun. Namun, ini tidak boleh dipandang ringan, kerana jika tidak ditangani dengan bijak, krisis kehidupan suku boleh berubah menjadi kemurungan. Untuk menghadapi krisis kehidupan suku tahun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, antaranya:

1. Berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain

Membandingkan diri anda dengan orang lain hanya akan membuang masa anda dan membuat anda lebih risau. Daripada memikirkan kehidupan orang lain, mulailah memikirkan apa yang sebenarnya anda mahukan dalam hidup.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa jawapannya mungkin tidak langsung. Fokus pada bagaimana anda dapat memanfaatkan sepenuhnya satu hari. Yakinlah bahawa anda perlahan-lahan akan mengetahui apa kehendak dan matlamat anda, bahkan mungkin tanpa anda menyedarinya.

2. Ubah keraguan menjadi tindakan

Apabila anda keliru tentang sesuatu dalam hidup, ambillah sebagai peluang untuk mencari tujuan baru. Isi hari-hari anda dengan perkara-perkara positif untuk mencari jawapan atas keraguan anda, hingga akhirnya jawapan itu datang sendiri.

Contohnya, anda keliru kerana anda merasa tidak sesuai untuk pekerjaan itu. Selain terus melaksanakan tanggungjawab anda di tempat kerja, anda boleh mula mengisi masa lapang dengan santai, memperluas cakrawala anda, mencari kelas di talian untuk menambahkan kemahiran, atau berbual dengan rakan untuk mencari penyelesaian.

3. Cari orang yang boleh menyokong anda

Berada di sekitar orang yang dapat menyokong impian dan matlamat anda juga boleh menjadi cara untuk menanganinya krisis kehidupan suku tahun.

Cari orang yang berkongsi minat anda, atau orang yang dapat memberi inspirasi dan menjadikan anda orang yang lebih baik. Dengan cara itu, anda tidak akan merasa keseorangan dalam menjalani kehidupan.

4. Belajar mencintai diri sendiri

Apabila anda terperangkap krisis kehidupan suku tahun, Anda mungkin cenderung untuk melupakan kesenangan yang sebenarnya anda miliki. Sebenarnya, untuk mencapai matlamat dalam hidup, anda perlu menghormati dan menyayangi diri anda terlebih dahulu.

Oleh itu, mulailah memperhatikan keperluan anda, apa yang anda suka, apa yang anda selesa, dan apa yang anda cuba lakukan. Kemudian, terwujudlah satu persatu semangat Anda mula kecil dahulu. Tanpa anda sedari, perkara-perkara kecil ini akan menjadikan hidup anda lebih menyeronokkan.

Krisis kehidupan suku tahun boleh menyerang sesiapa sahaja, kerana masalah sebenar dalam hidup adalah sesuatu yang sangat semula jadi. Dalam menghadapi fasa ini, anda perlu kuat dari segi fizikal dan mental agar krisis ini tidak berlanjutan.

Oleh itu, selain memperhatikan keperluan jiwa anda, jangan lupa menjaga diri, bersenam, dan makan makanan berkhasiat untuk tubuh yang sihat. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk menangani krisis kehidupan suku tahun, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found