5 Cara Membuang tahi lalat dengan betul dan selamat

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, tahi lalat boleh mengganggu, terutamanya jika besar. Walau bagaimanapun, tahi lalat tidak boleh dikeluarkan secara sewenang-wenangnya. Ketahui cara membuang tahi lalat dengan selamat sehingga tidak menyebabkan parut dan jangkitan.

Tahi lalat adalah tompok hitam atau coklat kecil atau lebam pada kulit. Tahi lalat boleh terbentuk di mana sahaja, sama ada secara tunggal atau berkumpulan. Biasanya, tahi lalat muncul sebelum usia 20 tahun, tetapi mereka juga boleh muncul pada masa bayi.

Sebilangan besar orang mempunyai 10-40 tahi lalat dan sebilangannya boleh berubah atau pudar dari masa ke masa. Mol sendiri umumnya tidak berbahaya dan tidak berbahaya. Namun, ada juga tahi lalat yang ganas, iaitu barah kulit melanoma, dan mesti dikeluarkan.

Sekiranya tahi lalat tidak ganas, keputusan untuk membuang tahi lalat bergantung pada individu. Namun, jika tahi lalat berubah warna, ukuran, dan ketebalan, bahkan hingga menyebabkan rasa sakit atau pendarahan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Beberapa Cara Menghilangkan Tahi lalat

Beberapa cara membuang tahi lalat memerlukan masa yang agak singkat dan tanpa dimasukkan ke hospital. Berikut adalah beberapa cara untuk membuang tahi lalat yang boleh anda pilih:

1. Mencukur excision

Kaedah mengeluarkan tahi lalat ini menggunakan alat nipis seperti pisau cukur dengan elektrod kecil di hujungnya untuk memotong tahi lalat. Selepas prosedur, doktor akan memeriksa tahi lalat di bawah mikroskop untuk tanda-tanda barah kulit.

2. Eksisi pembedahan

Sekiranya tahi lalatnya besar, doktor akan menggunakan kaedah pembedahan pembedahan. Doktor akan membius kawasan sekitar tahi lalat, kemudian memotong tahi lalat dan tisu kulit di sekitarnya dengan pisau bedah. Selepas itu, doktor akan menutup luka pembedahan dengan jahitan.

Biasanya, doktor akan memeriksa tanda-tanda barah kulit. Sekiranya merujuk kepada barah kulit, doktor akan mengesyorkan biopsi kulit untuk mengesahkannya.

3. Pembedahan beku dengan nitrogen cair (krioterapi)

Prosedur pembedahan beku dilakukan dengan menyemburkan nitrogen cair yang sangat sejuk pada tahi lalat yang ingin anda buang. Kemudian, nitrogen cair ini akan berfungsi dengan memusnahkan tisu, sehingga tahi lalat itu dapat hilang.

Selepas prosedur pembedahan beku dilakukan, kulit akan melepuh sebesar tahi lalat. Namun, anda tidak perlu risau kerana lepuh ini akan sembuh sendiri dalam masa 7-10 hari.

4. Pembedahan Elektronik (cauterization)

Cara lain untuk membuang tahi lalat adalah dengan membakar lapisan kulit pada tahi lalat, juga dikenali sebagai cauterization.

Dalam prosedur ini, doktor akan membius kawasan kulit di sekitar tapak tahi lalat, kemudian menggunakan elektrik melalui alat logam ke tisu kulit. Teknik ini akan mengeringkan kulit dan menjadikan bintik-bintik coklat pada kulit akan hilang.

5. Pembedahan laser

Teknik ini menggunakan sinar laser untuk memusnahkan sel tahi lalat di permukaan kulit. Walau bagaimanapun, pembedahan laser membawa risiko parut dan hiperpigmentasi kulit, jadi anda perlu mempertimbangkan dengan teliti jika anda ingin membuang tahi lalat dengan cara ini.

Risiko yang boleh timbul setelah menjalani kaedah menghilangkan tahi lalat di atas adalah jangkitan parut. Oleh itu, penting untuk memastikan luka bersih dan tertutup. Selain itu, tisu parut dan perubahan warna pada kulit juga boleh muncul pada bekas luka pembedahan.

Prosedur pembuangan tahi lalat adalah prosedur perubatan yang mesti dilakukan oleh pakar dermatologi atau pakar bedah. Anda tidak disarankan untuk membuang tahi lalat sendiri di rumah, kerana terdapat risiko jangkitan dan pendarahan.

Pertimbangan dan penjelasan doktor mengenai cara membuang tahi lalat perlu dijadikan rujukan agar anda tidak merasa ragu atau menyesal di masa depan. Sekiranya anda mengalami aduan kerana tahi lalat, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found