Kenali Sebab dan Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Mengantuk

Mengantuk boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti kurang tidur atau bangun lewat. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk yang boleh anda cuba lakukan. Oleh itu, aktiviti harian anda tidak akan terganggu.

Mengantuk dapat muncul kapan saja, termasuk ketika belajar, bekerja, atau bahkan memandu kenderaan. Keadaan ini sering disertai oleh gejala kesukaran untuk berkonsentrasi dan tidak dapat mengawal emosi. Sebenarnya, mengantuk kadang-kadang muncul pada waktu pagi walaupun anda baru bangun tidur.

Beberapa Kemungkinan Sebab Mengantuk

Mengantuk yang muncul semasa melakukan aktiviti di siang hari mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

1. Kurang tidur

Kurang tidur adalah salah satu perkara yang sering membuat seseorang mengantuk. Apabila anda kurang tidur, anda mungkin merasa lebih sukar untuk mengawal emosi anda dan fokus untuk melakukan sesuatu.

Namun, selain kurang tidur, keluhan mengantuk yang kerap juga dapat disebabkan oleh terlalu banyak tidur. Menurut penyelidikan, orang yang tidur lebih dari 8 jam setiap malam lebih cenderung merasa mengantuk pada keesokan harinya.

2. Tekanan dan kemurungan

Tekanan dan kemurungan menyebabkan seseorang sukar tidur nyenyak pada waktu malam dan akhirnya merasa mengantuk pada waktu siang. Depresi juga sering dikaitkan dengan beberapa masalah tidur, seperti insomnia dan sindrom kaki gelisah (sindrom kaki gelisah).

3. Dehidrasi

Keperluan cecair badan yang mencukupi sangat penting untuk memastikan semua sistem dalam badan dapat berfungsi dengan baik, sambil membantu memaksimumkan tenaga semasa melakukan aktiviti fizikal.

Kekurangan air minuman boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi. Ini akan menjadikan badan anda letih dan mudah mengantuk.

4. Pengambilan kafein yang berlebihan

Kafein berkesan untuk menghilangkan dan mengatasi rasa mengantuk kerana mengandungi kesan perangsang. Namun, jika dikonsumsi terlalu banyak atau terlalu kerap, kafein boleh menyukarkan anda tidur sehingga anda sering merasa mengantuk dan kekurangan tenaga.

Selain kafein, pengambilan minuman beralkohol terlalu kerap juga tidak baik kerana boleh membuat anda sering mengantuk dan sukar menumpukan perhatian. Oleh itu, selalu menerapkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat secara berkala, dan mengurangkan pengambilan kopi, teh, dan minuman beralkohol.

5. Jarang bergerak

Diam terlalu lama di hadapan komputer akan membuatkan badan berasa letih dan mengantuk. Untuk memperbaikinya, cubalah bersenam ringan di luar aktiviti anda di pejabat. Dengan begitu, peredaran darah di dalam badan akan berjalan lancar.

Selain beberapa faktor di atas, keluhan mengantuk yang kerap juga dapat terjadi disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat penurun tekanan darah, antidepresan, dan antihistamin.

Mengantuk yang berlebihan juga boleh menjadi gejala penyakit tertentu atau keadaan perubatan, seperti anemia, diabetes mellitus, apnea tidur, dan kekurangan zat makanan.

Petua dan Cara Menghilangkan Mengantuk

Cara yang paling penting untuk menghilangkan rasa mengantuk adalah dengan mendapatkan tidur yang cukup. Waktu tidur ideal yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 7-9 jam setiap malam.

Sekiranya anda sudah cukup tidur tetapi masih mengantuk, anda juga boleh mencuba tidur 30-60 minit untuk menghilangkan rasa mengantuk.

Selain itu, ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk semasa melakukan aktiviti, termasuk:

  • Bangun dari tempat duduk anda dan berjalan-jalan atau lakukannya regangan selama 10 minit.
  • Buat rehat dari mata anda dan lepaskan pandangan dari skrin komputer.
  • Makan makanan ringan rendah gula, seperti kacang, buah segar, atau yogurt.
  • Cuba nyalakan lampu untuk menghilangkan rasa mengantuk, jika anda berada di ruangan yang redup.
  • Cuba bersosial di luar waktu rehat petang, misalnya dengan berbual dengan rakan sekerja.
  • Tarik nafas dalam-dalam untuk meningkatkan tahap oksigen dalam darah dan tenaga dalam badan.
  • Minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi yang menyebabkan rasa mengantuk.

Sekiranya beberapa cara di atas masih tidak berkesan untuk menghilangkan rasa mengantuk, cubalah minum minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi dan teh. Namun, hadkan penggunaannya agar tidak berlebihan. Anda hanya minum secawan kopi atau dua cawan teh untuk mendapatkan faedah kafein sebagai penghalau tidur.

Menghilangkan rasa mengantuk juga dapat diatasi secara perubatan jika disebabkan oleh keadaan tertentu, misalnya: apnea tidur. Sebelum memberi rawatan, doktor akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu dengan meminta durasi dan pola tidur, serta ubat-ubatan yang sedang dimakan.

Sekiranya diperlukan, doktor juga akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah lengkap, ujian air kencing, belajar tidur, dan imbasan CT kepala. Dalam beberapa keadaan, doktor akan melakukan pemeriksaan elektroensefalografi (EEG) untuk mengesan kelainan fungsi otak.

Setelah diagnosis diperoleh, kaedah rawatan yang akan diberikan oleh doktor akan disesuaikan dengan penyebab rasa mengantuk yang anda rasakan.

Sekiranya mata anda masih terasa berat walaupun anda telah menggunakan beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Ada kemungkinan bahawa rasa mengantuk yang sering anda alami disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu dan perlu diatasi dengan segera.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found