Pelbagai jenis makanan berkalori tinggi dan cara yang tepat untuk memakannya

Kalori adalah bahagian asas tenaga yang terdapat dalam hampir semua jenis makanan dan minuman. Ianya hanya, Mengonsumsi makanan berkalori tinggi secara berlebihan dapat meningkatkan berat badan, terutama jika tidak dikonsumsi dengan cara yang betul.

Bagi anda yang mengikuti program diet untuk menurunkan berat badan, makan makanan berkalori tinggi bukanlah pilihan yang tepat. Walau bagaimanapun, pada orang dengan berat badan rendah (kurang berat badan), makan makanan dengan kalori tinggi dapat membantu program kenaikan berat badan. Oleh itu, penting untuk menyesuaikan jumlah kalori mengikut keperluan anda.

Senarai Makanan Berkalori Tinggi

Setiap orang memerlukan jumlah kalori yang berbeza, bergantung pada usia, jantina, tinggi badan, dan aktiviti fizikal harian. Walau bagaimanapun, keperluan kalori rata-rata yang diperlukan oleh orang dewasa adalah antara 2,000-3,000 kalori setiap hari.

Agar pengambilan kalori tidak berlebihan, anda perlu mengelakkan dan membatasi pengambilan makanan yang tinggi kalori. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang diketahui mempunyai jumlah kalori yang tinggi:

1. Kacang

Kacang adalah makanan berkalori tinggi. Walaupun untuk jenis walnut, jumlah kalori mencapai 185 kalori setiap 25 gram. Selain kacang walnut, jenis kacang yang juga mengandungi kalori tinggi adalah kacang mete, badam, dan kacang tanah.

2. Alpukat

Bukan rahsia lagi bahawa alpukat adalah salah satu buah berkalori tinggi. Dalam satu alpukat bersaiz sederhana seberat 200 gram, terdapat kira-kira 332 kalori.

3. Buah kering

Tidak seperti buah segar, buah kering mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi. Contohnya, 85 gram kismis kering mengandungi 260 kalori.

4. Ubi keledek

Makanan berkalori tinggi seterusnya adalah ubi jalar. Satu keledek sederhana mengandungi kira-kira 180 kalori.

5. Nasi putih

Nasi putih juga termasuk dalam makanan berkalori tinggi. Makanan wajib ini untuk penduduk Indonesia mengandung sekitar 240 kalori setiap mangkuk kecil.

Kesan Sampingan Makan Terlalu Banyak Makanan Berkalori Tinggi

Makanan berkalori tinggi baik sebagai sumber tenaga untuk badan. Namun, memakannya secara berlebihan atau memprosesnya dengan cara yang tidak sihat boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengira dan mengira kalori yang anda perlukan dan kalori yang terdapat dalam makanan yang akan anda makan.

Dengan mengira dan memilih makanan dengan teliti, anda dapat mengelakkan sejumlah masalah kesihatan kerana lebihan kalori, seperti:

Obesiti

Obesiti berlaku kerana jumlah kalori yang masuk ke dalam badan lebih banyak daripada kalori yang dibakar. Kalori yang tidak digunakan akan ditukarkan oleh badan menjadi lemak, sehingga menyebabkan kenaikan berat badan.

Penyakit jantung

Makan terlalu banyak makanan berkalori tinggi, terutama yang diproses dengan cara yang salah, boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Oleh itu, mulailah memperhatikan pengambilan kalori dalam makanan yang akan anda makan.

strok

Makan makanan berkalori tinggi juga sering dikaitkan dengan strok. Ini kerana makanan berkalori tinggi yang diproses dengan cara yang tidak sihat, seperti makanan goreng, biasanya juga tinggi kolesterol. Kolesterol tinggi akan menyebabkan pembentukan plak pada saluran darah (aterosklerosis) yang akan meningkatkan risiko strok.

Sebenarnya, anda tidak perlu menjauhkan diri dari semua makanan berkalori tinggi, kerana bagaimanapun, tubuh memerlukan kalori untuk menjalankan fungsinya. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan berkalori tinggi harus seimbang dengan diet yang sihat dan senaman yang kerap. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan, untuk mengetahui jenis dan bahagian makanan yang sesuai dengan keadaan badan anda.