Dehidrasi - Gejala, sebab dan rawatan

Dehidrasi adalah keadaan ketika tubuh kehilangan lebih banyak cairan daripada yang diperlukan, sehingga keseimbangan gula dan garam terganggu, mengakibatkan tubuh tidak dapat berfungsi dengan normal.

Kandungan air dalam tubuh manusia yang sihat melebihi 60% dari jumlah berat badan. Kandungan air yang ideal dalam tubuh berfungsi untuk membantu sistem pencernaan berfungsi, membuang kotoran dan toksin dari badan, sebagai pelincir dan bantal untuk sendi, melembapkan tisu di telinga, tekak, dan hidung, serta sebagai media untuk mengangkut nutrien kepada sel. sel badan dan menjaga kesihatan kulit.

Dehidrasi yang teruk atau berpanjangan dan tidak dapat dirawat sering menyebabkan keadaan yang disebut hipovolemia.

Dehidrasi kadang-kadang dilihat sebagai keadaan tubuh yang tidak perlu dipandang serius, dan kebanyakan kanak-kanak dan remaja menganggapnya dahaga biasa. Namun, jika gejala awal dehidrasi tidak dirawat dengan baik, ia boleh mengganggu fungsi badan. Beberapa tanda awal penyahhidratan adalah:

  • Rasa dahaga dan pening.
  • Mulut dan kulit kering.
  • Keletihan.
  • Kencing tidak kerap.
  • Urin berwarna lebih gelap dan mempunyai bau yang lebih kuat.

Sekiranya dehidrasi berlaku pada bayi, gejala awal yang dapat diperhatikan adalah mahkota bayi akan tenggelam, jangan menangis ketika menangis, lampin tetap kering setelah beberapa jam, kurang aktif, rewel, dan mudah mengantuk.

Salah satu keadaan yang berisiko menyebabkan dehidrasi adalah cirit-birit atau najis longgar, terutamanya jika ini berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Dehidrasi juga boleh dikaitkan dengan cuaca, aktiviti fizikal atau senaman, dan diet. Selain cirit-birit, dehidrasi juga berisiko muntah dan berpeluh berlebihan, misalnya ketika anda demam atau bersenam dalam cuaca panas.

Sekiranya anda berasa kekurangan air, minum banyak cecair. Anda boleh minum air, air mineral, air yang dimasukkan atau jus buah yang dicairkan. Anda juga boleh makan pelbagai pilihan makanan untuk merawat dehidrasi. Tetapi jika anda mengalami dehidrasi kerana cirit-birit, jus buah dan susu harus dielakkan. Cuba elakkan minuman yang mengandungi kafein dan minuman bersoda. Untuk memenuhi keperluan cecair dan elektrolit, anda boleh mengambil minuman isotonik atau minuman elektrolit. Pada pesakit yang mengalami dehidrasi yang teruk yang mengalami kesukaran untuk makan dan minum atau mengalami koma, pemberian cecair intravena atau parenteral biasanya diperlukan.

Sekiranya tidak dirawat, dehidrasi boleh menyebabkan kejang, kerosakan otak, dan juga kematian.