Sisi Positif dan Negatif Spiral KB

Terdapat pelbagai pilihan untuk kontrasepsi atau kaedah Perancangan Keluarga (KB). Salah satunya ialah Spiral KB atau peranti intrauterin (IUD).Alat KB diperbuat daripada plastik dengan bentuk seperti huruf TIa digunakan dengan memasukkannya ke dalam rahim.

Proses perancang keluarga spiral hanya memakan masa sekitar 15-20 minit dan dapat dilakukan oleh doktor atau bidan. Dalam alat ini terdapat tali yang akan tergantung dari leher rahim ke arah faraj.

Sebelum memasukkan pil perancang ke dalam rahim, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen, beberapa jam sebelum prosedur untuk mengurangkan kesakitan.

Jenis-jenis Spiral KB

Terdapat dua jenis kontraseptif spiral, iaitu kontraseptif spiral bersalut tembaga dan kontraseptif hormon. Berikut adalah perbezaan antara dua jenis KB spiral:

spiral KB berlapis tembaga

Kontraseptif spiral yang tidak mengandungi hormon cukup berkesan untuk mencegah kehamilan sehingga 10 tahun dari penyisipan.

Kontraseptif spiral ini berfungsi dengan melepaskan unsur tembaga secara perlahan dan menyekat sel sperma daripada naik dan mencapai telur. Ini akan menyukarkan sperma menyuburkan telur dan mewujudkan kehamilan.

Di samping itu, walaupun persenyawaan berlaku, kontrasepsi spiral juga dapat mencegah janin masa depan hidup di rahim dan saluran tuba.

spiral KB berisi hormon

Kontraseptif spiral jenis ini dilapisi oleh hormon progestin. Keberkesanan pil kontraseptif hormon adalah 3−5 tahun, bergantung pada jenama produk kontraseptif spiral.

Dalam mencegah persenyawaan telur, pil kontraseptif hormon berfungsi dengan mencegah penebalan dinding rahim, sehingga telur yang disenyawakan tidak dapat tumbuh. Alat kawalan kelahiran ini juga dapat membuat serviks dipenuhi lendir yang melekit, sehingga menyukarkan sperma memasuki rahim.

Kontrasepsi spiral terutamanya untuk wanita yang sudah hamil. Wanita yang tidak pernah hamil biasanya akan merasa lebih banyak kesakitan dan kekejangan selepas pemasangan pil kontraseptif. Kemungkinan kontrasepsi spiral longgar juga lebih kerap berlaku pada wanita yang belum pernah hamil. Walaupun begitu, perancang keluarga yang berpusat masih boleh menjadi pilihan.

Kontrasepsi spiral juga sesuai untuk ibu menyusu. Namun, disarankan untuk diletakkan kira-kira 1,5-2 bulan setelah melahirkan atau setelah rahim kembali ke ukuran semula.

Sisi positif Spiral KB

Selain berkesan dalam mengurangkan kadar kelahiran, keluarga merancang keluarga juga mempunyai banyak kelebihan lain, termasuk:

spiral KB berlapis tembaga

 • Boleh digunakan sebagai kontraseptif kecemasan jika dipasang dalam 5 hari selepas hubungan seks tanpa perlindungan
 • Boleh dikeluarkan pada bila-bila masa
 • Kesuburan dapat kembali dengan cepat setelah pil kontraseptif dikeluarkan
 • Tidak menyebabkan kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh kontrasepsi hormon

spiral KB berlapis hormon

 • Mengurangkan kesakitan dan kesakitan haid akibat endometriosis
 • Mengurangkan risiko barah rahim dan barah serviks
 • Boleh dikeluarkan pada bila-bila masa
 • Setelah dikeluarkan, kesuburan anda dapat kembali normal dengan cepat

Bahagian Negatif Spiral KB

Di sebalik kelebihan KB spiral, terdapat juga beberapa kelemahan. Salah satunya adalah kos pemasangan yang tinggi. Sekiranya anda ingin berhenti menggunakan alat kawalan kelahiran, anda mesti pergi ke doktor atau bidan anda untuk membuangnya. Bukan hanya itu, spiral KB juga mempunyai beberapa kekurangan, iaitu:

Tidak memberikan pencegahan terhadap penyakit kelamin

KB ini juga tidak dilengkapi dengan peralatan pelindung yang dapat mengelakkan anda daripada mendapat penyakit kelamin. Oleh itu, untuk mengelakkan penularan penyakit menular seksual, anda masih perlu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Penggunaan kondom juga dapat meningkatkan keberkesanan kontrasepsi spiral dalam mencegah kehamilan.

Meningkatkan risiko kehamilan ektopik

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan kawalan kelahiran spiral sedikit sebanyak dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim. Walau bagaimanapun, risiko gangguan ini tidak semestinya disebabkan oleh penggunaan pil kontraseptif.

Terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh membuat wanita lebih berisiko mengalami kehamilan ektopik, termasuk masalah dengan saluran tuba, penyakit radang panggul, dan riwayat kehamilan ektopik sebelumnya.

Meningkatkan risiko terkena sista ovari

Sekiranya anda memilih kontrasepsi spiral hormon, kemungkinan anda menghidap sista ovari mungkin meningkat. Ini diduga berlaku kerana kesan sampingan hormon yang dikeluarkan oleh pil kontraseptif. Walau bagaimanapun, risiko ini agak ringan dan secara umum pil kontraseptif masih selamat digunakan.

Kontraseptif spiral hormon juga berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu, seperti jerawat, sakit kepala, perubahan tekanan darah mood, kekejangan di perut, haid tidak teratur, dan kelembutan payudara. Kesan sampingan ini biasanya hilang setelah beberapa bulan penggunaan.

Kelemahan lain dari kawalan kelahiran spiral adalah bahawa tidak semua orang sesuai untuk memakainya. Contohnya, kontraseptif spiral tembaga tidak digalakkan digunakan oleh wanita yang mempunyai keadaan tertentu, seperti:

 • Penyakit radang pelvis
 • Kanser serviks atau barah payudara
 • Kelainan pada rahim
 • Pendarahan faraj tanpa sebab yang jelas

Sebagai tambahan, kawalan kelahiran spiral tembaga tidak boleh digunakan oleh wanita yang berisiko tinggi dijangkiti penyakit menular seksual atau menghadapi masalah menggunakannya.

Kontrasepsi spiral adalah pilihan kontraseptif yang boleh bertahan lama dan berkesan. Namun, sebelum memutuskan untuk menggunakan alat kontrasepsi spiral, pastikan alat kontraseptif ini memang sesuai untuk keadaan dan keperluan anda.

Untuk memastikan ini dan mendapatkan maklumat mengenai pelbagai alat kontraseptif lain, anda boleh berjumpa pakar sakit puan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found