5 Ubat Sakit Gigi Semula Jadi yang Mudah didapati di Rumah

Terdapat banyak pilihan ubatsakit gigi yang boleh didapati di rumah. Anda hanya perlu menggunakan beberapa ramuan, kemudian gunakannya sebagai ubat pertolongan cemas untuk sakit gigi.

Sakit gigi dicirikan oleh penampilan kesakitan di dalam atau di sekitar gigi. Sakit gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari kerosakan gigi, gigi, bengkak gigi, jangkitan gusi, jangkitan sinusitis, kecederaan, patah gigi, hingga tambalan yang rosak.

Pelbagai Ubat Sakit Gigi Semula Jadi

Sakit gigi tidak hanya dicirikan oleh rasa sakit, tetapi juga dapat disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala, gigi bengkak, kepekaan terhadap panas dan sejuk, hingga pendarahan pada gigi.

Sakit gigi boleh dirawat dengan pelbagai cara, salah satunya adalah dengan menggunakan ubat sakit semula jadi yang mudah didapati di rumah. Bahan semula jadi yang boleh digunakan termasuk:

1. Garam

Anda boleh menjadikan garam sebagai ubat sakit gigi. Sangat mudah, hanya campurkan 1/2 sudu teh garam ke dalam segelas air suam dan gunakan sebagai ubat kumur. Air garam boleh menjadi disinfektan semula jadi untuk mengurangkan keradangan dan menyembuhkan luka di mulut.

Berkumur dengan air masin juga dapat menghilangkan kotoran makanan dan kotoran yang tersekat di antara gigi.

2. Mminyak bunga cengkih

Ubat sakit gigi semula jadi seterusnya adalah minyak cengkih. Minyak cengkeh berkesan menghilangkan rasa sakit, mengurangkan keradangan, dan mengandungi sebatian kimia eugenol yang merupakan antiseptik semula jadi.

Untuk menjadikannya sebagai ubat sakit gigi, anda boleh mencampurkan 3 tetes minyak cengkih dengan 1/4 sudu teh minyak zaitun. Kemudian, masukkan kapas dan biarkan minyak menyerap ke kapas. Kemudian, letakkan kapas pada gigi yang sakit.

Selain itu, anda boleh menjatuhkan 1 minyak cengkih ke dalam segelas air dan menggunakannya sebagai ubat kumur. Minyak cengkih biasanya terdapat di kedai ubat. Walaupun tidak dapat dikatakan berkesan dalam menghilangkan sakit gigi, kaedah ini diyakini dapat mengurangkan rasa sakit.

3. Tehpudina

Selain dapat minum, teh pudina Ia juga boleh digunakan sebagai ubat untuk sakit gigi dan gigi sensitif.

Untuk mendapatkan faedah ini, gunakan beg teh pudina. Caranya ialah dengan memanaskan air, celupkan beg teh pudina, kemudian angkat dan dinginkan beg teh di dalam peti sejuk selama beberapa minit. Setelah sejuk, gigit beg teh pudina menggunakan gigi yang sakit.

4. Bawang putih

Bawang putih telah lama dipercaya sebagai ubat sakit gigi. Bawang putih dipercayai dapat melegakan sakit gigi sambil membunuh bakteria pada plak gigi.

Untuk menjadikan bawang putih sebagai ubat sakit gigi, anda boleh menghancurkan cengkih bawang putih hingga halus, kemudian mengoleskannya ke kawasan yang mengalami sakit gigi. Anda juga boleh mengunyahnya secara langsung dan merasakan faedahnya.

5. Batu Ais

Sekiranya sakit gigi disebabkan oleh kesan yang menyebabkan kecederaan pada gigi, anda boleh menggunakan ais batu yang dibalut kain cheesecloth ke bahagian luar pipi anda. Kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan rasa sakit.

Selain menggunakan bahan-bahan di atas, tentu anda mesti berdisiplin dalam menjaga kebersihan gigi. Sebabnya, selalunya punca masalah sakit gigi adalah kekurangan kebersihan gigi dan mulut.

Oleh itu, biasakanlah menggosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang. Gunakan sikat gigi berbulu lembut dengan pemegang yang selesa untuk menjangkau semua antara gigi anda. Bagi mereka yang mempunyai gigi sensitif, anda harus menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif ketika menggosok gigi.

Sekiranya penggunaan ubat sakit gigi semula jadi telah dilakukan selama 2 hari tetapi aduan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor gigi. Terutama jika sakit gigi disertai dengan gejala lain, seperti demam, gusi merah, pipi dan rahang yang bengkak, sakit telinga, atau kesukaran bernafas dan menelan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found