Inilah Kebaikan Ginseng untuk Kesihatan Tubuh

Manfaat ginseng untuk kesihatan tubuh telah diketahui sejak zaman kuno. Tumbuhan herba ini sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk menurunkan kadar gula dalam darah, meningkatkan daya tahan, untuk merawat pelbagai keadaan, termasuk disfungsi ereksi.

Ginseng adalah salah satu jenis tanaman herba yang banyak terdapat di negara-negara Asia, seperti Korea, Jepun, dan China. Walau bagaimanapun, tanaman ini juga boleh dijumpai di Amerika Utara.

Ginseng Amerika yang baik (Panax quinquefolius) dan ginseng Korea (Panax ginseng, kedua-duanya mempunyai sebatian aktif yang disebut ginsenosides. Bahan ini baik untuk kesihatan kerana mengandungi sifat anti-radang, antikanker dan antioksidan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah ginseng Amerika dan ginseng Korea, mari kita lihat perbincangan berikut.

Beberapa Kebaikan Ginseng Amerika

Ginseng telah banyak ditanam di Amerika. Walau bagaimanapun, jenis ginseng dari Amerika mempunyai sedikit perbezaan dari ginseng dari Korea. Beberapa kajian menunjukkan bahawa terdapat pelbagai faedah kesihatan ginseng Amerika, termasuk:

1. Mencegah selesema dan selsema

Salah satu kelebihan ginseng Amerika yang terkenal ialah mencegah selesema dan selesema pada orang dewasa. Manfaat ini berasal dari pelbagai bahan dalam ginseng yang dapat menguatkan sistem imun, sehingga dapat melawan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit.

Bukan hanya mencegah selesema, ginseng Amerika juga dapat menyokong dan mempercepat proses pemulihan badan ketika anda sakit dengan selesema.

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Satu kajian menunjukkan bahawa ginseng Amerika dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan menjadikannya stabil pada penderita diabetes jenis 2.

Selain itu, ginseng Amerika juga baik untuk mencegah ketahanan insulin pada orang yang sihat, sehingga dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2.

Semua ini diduga disebabkan oleh kandungan ginsenosides dalam ginseng Amerika, yang boleh mempengaruhi kadar insulin dalam badan dan menurunkan gula darah.

3. Mengurangkan keradangan

Ginsenosides dalam ginseng juga diketahui mempunyai kesan anti-radang. Kesan ini menjadikan ginseng Amerika baik untuk dimakan untuk mengurangkan keradangan dan keluhan tertentu akibat keradangan, seperti sakit dan bengkak di badan.

Manfaat ginseng juga disebut baik untuk mengurangkan keradangan pada saluran gastrointestinal. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan manfaat ginseng Amerika sebagai rawatan masih belum jelas dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Beberapa Kebaikan Ginseng Korea

Tidak seperti ginseng Amerika, ginseng Korea dianggap mempunyai lebih banyak faedah. Berikut adalah beberapa syarat yang dapat diatasi oleh ginseng Korea:

1. Mengatasi gangguan ereksi

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen atau ubat herba yang mengandungi ekstrak ginseng Korea sebanyak 1,000 mg selama 8 minggu, dapat memperbaiki masalah disfungsi ereksi pada lelaki.

Kajian tersebut menyatakan bahawa ginseng dapat meningkatkan pengeluaran sebatian oksida nitrat yang berfungsi untuk meningkatkan aliran darah ke zakar, sehingga menjadikan zakar lebih mudah didirikan.

2. Meningkatkan stamina dan prestasi seksual lelaki

Bukan hanya untuk mengobati disfungsi ereksi, ginseng juga telah lama digunakan untuk meningkatkan stamina dan prestasi seksual lelaki dan merawat ejakulasi dini.

Ginseng Korea boleh bertindak sebagai perangsang kesihatan seksual lelaki dengan memberikan tenaga ketika anda letih dan meningkatkan hormon testosteron. Ginseng Korea juga berguna untuk meningkatkan kualiti dan pengeluaran sperma, sehingga dapat meningkatkan kesuburan lelaki.

3. Melegakan simptom menopaus

Ginseng Korea juga digunakan sebagai terapi alternatif untuk melegakan gejala menopaus.

Kajian menunjukkan bahawa wanita pascamenopause yang mengambil ekstrak ginseng Korea berisiko rendah menghadapi masalah kesihatan yang berkaitan dengan menopaus, seperti penurunan keinginan seksual, penurunan kepadatan tulang, dan perubahan mood.

4. Menjaga fungsi otak

Orang tua lebih rentan terhadap penurunan fungsi otak, seperti demensia pikun dan kesukaran untuk berkonsentrasi, disebabkan oleh faktor penuaan. Untuk mengurangkan risiko masalah otak, orang tua boleh mengambil ginseng Korea.

Kajian menunjukkan bahawa ekstrak ginseng Korea, yang kaya dengan antioksidan dan sifat anti-radang, bermanfaat untuk mengekalkan fungsi dan kesihatan otak. Ramuan ini juga baik untuk dimakan untuk mengurangkan risiko terkena masalah otak pada orang tua, seperti demensia, penyakit Parkinson, dan strok.

Manfaat ginseng dapat dimaksimumkan, apabila digabungkan dengan suplemen ginkgo biloba.

5. Merawat penyakit paru-paru

Ginseng Korea diketahui mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, dan antibakteria. Pelbagai kesan ini menjadikan tumbuhan ini baik untuk merawat masalah paru-paru, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) dan bronkitis akut.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa ginseng dapat mengurangkan keradangan pada paru-paru dan memperbaiki pembaikan tisu paru-paru.

6. Meningkatkan daya tahan

Sama seperti ginseng Amerika, ginseng Korea juga baik untuk dimakan untuk meningkatkan daya tahan. Manfaat ginseng Korea baik untuk mencegah anda daripada selesema atau selesema.

Sebagai tambahan kepada pelbagai keadaan di atas, masih banyak faedah ginseng Korea yang dikatakan baik untuk kesihatan, misalnya mengurangkan risiko barah dan mencegah diabetes jenis 2.

Namun, sama seperti faedah ginseng Amerika, pelbagai tuntutan yang berkaitan dengan manfaat ginseng Korea juga perlu dikaji lebih lanjut.  

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Ginseng

Walaupun semula jadi, memakan tumbuhan herba seperti ginseng Korea dan ginseng Amerika masih harus berhati-hati. Sekiranya anda ingin menggunakan ginseng sebagai rawatan untuk penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Selain itu, ginseng juga tidak selamat untuk dimakan oleh semua orang, terutama orang yang mempunyai keadaan atau penyakit tertentu, seperti:

  • Wanita hamil atau menyusu
  • Penyakit autoimun
  • Gangguan pembekuan darah
  • Penyakit jantung
  • Insomnia
  • Keadaan sensitif hormon, seperti barah payudara, barah rahim, barah ovari, endometriosis, atau fibroid rahim
  • Skizofrenia
  • Pesakit yang akan menjalani prosedur perubatan tertentu, seperti pemindahan organ atau pembedahan

Ginseng, sama ada ginseng Amerika atau ginseng Korea, juga tidak digalakkan untuk bayi, kanak-kanak, dan orang yang mengambil ubat tertentu. Penggunaan ubat-ubatan bersama dengan ginseng dikhuatiri akan menyebabkan interaksi ubat.

Secara amnya, ginseng baik diambil sebagai makanan tambahan untuk menjaga kesihatan. Walau bagaimanapun, manfaat ginseng sebagai rawatan atau pencegahan penyakit masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sekiranya anda ingin mengambil ginseng untuk merawat penyakit tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda. Begitu juga jika anda ingin mengambil ginseng semasa menjalani rawatan dari doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found