Cecair amniotik meresap, mengenali ciri-ciri dan menyedari bahaya

Cecair ketuban bocor sering dialami oleh wanita hamil. Namun, sebenarnya sebilangan besar orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami keadaan ini. Sebenarnya, kebocoran cairan ketuban yang dibiarkan berterusan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, mulai dari jangkitan, keguguran, hingga kematian janin di dalam rahim.

Cecair amniotik adalah cecair pelindung bagi janin yang berada di rahim dan kantung ketuban semasa kehamilan. Selain membiarkan bayi bergerak bebas di rahim sebelum kelahiran, cairan ketuban juga berfungsi untuk menyokong perkembangan organ janin, dan menjaga suhu yang stabil di rahim sehingga janin merasa selesa.

Kenali ciri kebocoran atau kebocoran cecair amniotik

Semasa mengandung, biasanya sebilangan wanita hamil akan mengeluarkan cairan yang lebih bervariasi dan lebih banyak dari faraj. Itulah sebabnya sebilangan wanita hamil sukar membezakan antara bocornya ketuban, air kencing, atau cairan vagina yang lain.

Untuk membezakannya, wanita hamil perlu mengetahui ciri dan perbezaan antara cecair ketuban dan air kencing.

Cecair ketuban mempunyai warna yang jernih, kadang-kadang warnanya juga kelihatan kekuningan, sering meninggalkan bintik-bintik putih pada seluar dalam, tetapi tidak berbau. Cecair ketuban yang bocor juga boleh disertai dengan lendir atau sedikit darah.

Sementara itu, air kencing mempunyai bau khas, sementara cairan vagina yang lain, seperti keputihan, biasanya berwarna putih atau kekuningan dan tebal.

Biasanya, cairan ketuban akan meresap atau keluar dari faraj sebelum bersalin atau ketika tanda-tanda persalinan telah muncul ketika usia kehamilan cukup sebulan. Usia kehamilan dinyatakan cukup sebulan, ketika sudah mencapai 37-40 minggu.

Sekiranya cairan ketuban bocor sebelum waktunya melahirkan, terutamanya jika ia berlaku sebelum kehamilan 37 minggu, keadaan ini boleh membahayakan. Wanita hamil juga perlu waspada jika cairan ketuban yang keluar dari faraj cukup besar dan berlaku secara berterusan.

Di samping itu, jika pelepasan berwarna hijau atau kuning-coklat, mempunyai tekstur yang tebal, dan disertai dengan gejala lain, seperti rasa ingin membuang air kecil dengan kerap, cairan ketuban yang berbau tidak sedap, tanda-tanda gangguan janin, atau demam.

Cairan ketuban yang bocor disertai dengan gejala ini dapat menunjukkan adanya jangkitan pada membran, gangguan pada bayi di dalam rahim, atau pecahnya membran pramatang. Wanita hamil perlu segera berjumpa doktor sekiranya mereka mengalaminya.

Bahaya Kebocoran Air Amniotik

Cecair ketuban bocor dalam jumlah kecil dan tidak terlalu kerap dianggap normal. Walau bagaimanapun, wanita hamil mesti sentiasa berwaspada. Sebabnya, jika cairan amniotik yang bocor dibiarkan berterusan, jumlah cairan amniotik yang melindungi janin akan berkurang.

Berikut adalah risiko yang boleh berlaku sekiranya seorang wanita hamil kehilangan banyak air ketuban pada trimester pertama dan kedua:

  • Keguguran
  • Bayi dengan kecacatan kelahiran
  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya
  • kematian bayi

Sementara itu, kehilangan sejumlah besar cecair amniotik pada trimester ketiga akan menyebabkan kesukaran semasa proses kelahiran. Dalam keadaan kekurangan cairan ketuban, tali pusat dapat dicubit dan dibalut di leher bayi, sehingga mengurangkan aliran oksigen ke janin. Kebocoran cecair amniotik yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko memerlukan pembedahan caesar.

Faktor Risiko Kebocoran Air Amniotik

Sekiranya cairan ketuban bocor sebelum melahirkan atau berlaku ketika usia kehamilan adalah penuh, maka ini adalah perkara biasa.

Walau bagaimanapun, jika cairan ketuban keluar sebelum waktunya (di bawah kehamilan 37 minggu) dan tidak disertai dengan tanda-tanda persalinan, maka ini perlu diperhatikan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko wanita hamil mengalami cairan ketuban bocor terlalu awal atau pecah pramatang membran:

  • Pernah menjalani prosedur perubatan atau pembedahan pada serviks.
  • Mengandung anak kembar.
  • Telah melahirkan sebelum waktunya dalam kelahiran sebelumnya.
  • Menghidap jangkitan, seperti jangkitan kelamin dan jangkitan saluran kencing.
  • Mempunyai rahim yang cacat atau serviks pendek.
  • Pendarahan faraj pada trimester kedua dan ketiga.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, wanita hamil juga berisiko tinggi bocor atau bocor cairan ketuban jika mereka mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti minum minuman beralkohol, merokok, jarang makan makanan berkhasiat, dan jarang bersenam.

Sekiranya wanita hamil mengalami kebocoran cairan ketuban, pastikan anda memberitahu pakar obstetrik anda semasa menjalani ujian kehamilan. Sekiranya jumlah cairan amniotik yang banyak bocor dan berpotensi mengancam kehamilan, doktor mungkin mencadangkan agar persalinan segera dilakukan, untuk mengelakkan komplikasi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found