Inilah 5 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Rambut Gugur

Sekiranya anda menghadapi masalah keguguran rambut, terdapat banyak cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut yang mudah dilakukan. Cara semula jadi ini boleh dilakukan dengan menggunakan bahan semula jadi atau pengambilan nutrien tertentu yang mencukupi untuk menguatkan akar rambut dan merangsang pertumbuhan rambut.

Rambut gugur adalah keadaan biasa. Dalam 1 hari, biasanya akan berlaku keguguran rambut sekitar 50-100. Sekiranya jumlahnya melebihi dari itu dan berterusan, keadaan keguguran rambut dianggap berlebihan dan perlu diperhatikan.

Rambut gugur memang boleh diubati dengan rawatan perubatan, misalnya dengan ubat pertumbuhan rambut, terapi laser, atau prosedur pemindahan rambut. Namun, anda juga boleh mencuba pelbagai cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut yang mudah dilakukan di rumah.

Pelbagai Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Rambut Gugur

Walaupun kesannya sederhana, beberapa cara semula jadi cukup berkesan dalam menangani keguguran rambut. Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang boleh anda cuba untuk mengurangkan keguguran rambut:

1. Jangan terlalu kerap mencuci rambut

Ramai orang berpendapat bahawa mencuci rambut setiap hari dapat menjaga kesihatan rambut. Sebenarnya, menggunakan syampu terlalu kerap boleh menyebabkan rambut menjadi rosak, kering, mudah patah, dan kelihatan lebih nipis.

Bukan hanya itu, mengeringkan rambut anda setelah mencuci dengan menggosoknya dengan kuat dengan tuala juga dapat menyebabkan rambut gugur.

Oleh itu, agar rambut anda tidak mudah gugur, anda disarankan untuk mencucinya hanya 1-3 kali seminggu dan keringkan rambut anda dengan tuala lembut.

2. Gaya rambut dengan lembut

Pelbagai kaedah penggayaan, seperti mewarnai, menyeterika, dan menggulung rambut anda, dapat menjadikan rambut kering dan rosak dan merengsakan kulit kepala.

Sementara itu, kebiasaan mengikat dan menyikat rambut terlalu erat juga dapat menyebabkan akar rambut tercabut, sehingga rambut menjadi mudah rontok.

Untuk mengurangkan keguguran rambut dan menjaga kulit kepala anda sihat, lebih baik mengelakkan gaya rambut yang disebutkan di atas.

Sekiranya anda ingin mengeringkan rambut dengan pengering rambut, elakkan menggunakan suhu panas kerana boleh merosakkan rambut dengan cepat.

3. Mengamalkan gaya hidup sihat

Beberapa jenis penyakit, seperti kekurangan zat makanan dan anemia atau kekurangan darah, boleh menyebabkan keguguran rambut. Selain itu, tekanan berlebihan juga sering menjadi penyebab keguguran rambut.

Oleh itu, untuk mencegah dan mengatasi keguguran rambut, cubalah menjalani gaya hidup sihat, iaitu dengan mengurangkan tekanan, bersenam secara teratur, meluangkan masa untuk bertafakur, dan cukup tidur.

4. Gunakan bahan semula jadi

Aloe vera dan minyak kelapa telah lama dipercayai berkhasiat dalam merawat rambut gugur dan merawat kulit kepala. Malah, lidah buaya juga dipercayai dapat mengurangkan kelemumur dan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit kepala.

Sebaliknya, minyak kelapa mengandungi asid lemak yang dapat menyerap ke dalam rambut dan menggantikan protein rambut yang hilang.

Selain daripada lidah buaya dan minyak kelapa, terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda cuba merawat keguguran rambut, termasuk:

Lemon

Kandungan vitamin C dalam lemon berguna untuk menjaga kulit kepala yang sihat dan merangsang pertumbuhan rambut. Untuk menggunakannya, anda boleh menggunakan jus lemon atau minyak ke kulit kepala anda selepas mencuci.

Kuning telur

Kuning telur adalah sumber vitamin A, biotin, asid amino, dan folat yang baik untuk melembapkan rambut kering dan menjadikan rambut tumbuh lebih cepat dan kuat. Ini menjadikan kuning telur sebagai salah satu bahan semula jadi yang baik untuk mengatasi keguguran rambut.

Minyak rosemary dan minyak geranium                                                

Minyak rosemary dan geranium boleh digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan menguatkan rambut. Untuk menggunakannya, sapukan minyak ini ke kulit kepala sebelum atau selepas mencuci.

Bukan hanya itu, anda juga boleh mengambil suplemen ginseng yang dipercayai dapat meningkatkan pertumbuhan rambut dan meningkatkan aliran darah ke kulit kepala, jadi bagus untuk mengatasi keguguran rambut.

5. Pengambilan nutrien yang mencukupi

Bukan hanya untuk kesihatan tubuh, memenuhi pengambilan nutrien juga baik untuk menjaga rambut yang sihat. Pengambilan nutrien yang sihat dan seimbang adalah sebahagian cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut dari dalam.

Beberapa jenis nutrien yang penting untuk keguguran rambut termasuk:

Protein dan omega-3

Ambil makanan yang mengandungi cukup protein dan asid lemak omega-3, seperti telur dan salmon, sehingga kulit kepala menjadi lebih sihat dan rambut tumbuh kuat dan berkilat.

Vitamin

Terdapat banyak jenis vitamin yang baik untuk kesihatan rambut, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, dan vitamin E. Pengambilan vitamin ini diketahui dapat mencegah dan merawat rambut gugur, menjaga kulit kepala yang sihat, dan menyuburkan rambut.

Zink

Zink atau zink memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu rambut dan mengekalkan kelembapan semula jadi rambut. Pengambilan yang tidak mencukupi zink boleh menyebabkan rambut gugur dengan mudah.

Besi

Selain menyebabkan anemia, kekurangan zat besi juga dapat menjadi penyebab utama keguguran rambut, terutama pada wanita.

Masalah keguguran rambut tidak dapat diatasi hanya dalam waktu yang singkat. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, anda perlu mencuba beberapa kaedah semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut secara berkala dan berkala.

Sekiranya rambut anda masih rontok walaupun anda telah mencuba semua cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut seperti yang disebutkan di atas, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found